Het soepdieet: waarom is het geen goede optie voor gewichtsverlies?

Een dieet om meerdere kilo's in een week kwijt te raken? Wat kan beter zijn? Is het soepdieet de oplossing?
Het soepdieet: waarom is het geen goede optie voor gewichtsverlies?

Laatste update: 13 maart, 2023

Het soepdieet is geen goede optie om af te vallen, ondanks dat veel goeroes de efficiëntie ervan beweren. Het is een zeer restrictief dieet, dat het risico op het ontwikkelen van tekorten vergroot en zelfs je algehele gezondheid in gevaar kan brengen.

Om af te vallen moet je jezelf niet uithongeren of hele voedselgroepen elimineren, maar juist goede gewoonten bevorderen en je inname aanpassen aan je behoeften. En hoewel deze dieetplannen op korte termijn werken (Engelse link), zijn de averechtse effecten ervan reden genoeg om ze te vermijden. We vertellen je hieronder meer.

Wat is het soepdieet?

Het soepdieet is een dieetmethode waarbij alleen de consumptie van soep is toegestaan. Vaak worden ze gemaakt van plantaardig voedsel; ze kunnen echter ook stukjes mager vlees en olie bevatten.

Het belangrijkste doel ervan is snel gewichtsverlies. Voorstanders beweren dat het mogelijk is om binnen een week 3 tot 8 kilo lichaamsgewicht te verliezen. Dit is natuurlijk het eerste waarschuwingsteken voor de gevaren ervan.

Er is een groot risico op een rebound-effect en het ontwikkelen van chronische ziekten bij het volgen van dit soort diëten.

Omdat het een agressief en restrictief dieet is, worden degenen die het volgen blootgesteld aan bijwerkingen die variëren van mild tot ernstig. Op de middellange termijn is het niet houdbaar, omdat er al snel een toestand van angst ontstaat die de therapietrouw belemmert.

Belangrijkste nadelen

Soep eten
Het dieet baseren op soepen alleen is gevaarlijk omdat het leidt tot voedingstekorten.

Omdat soepen meestal alleen van groenten worden bereid, heeft dit dieet een tekort aan eiwitten. Bij gebrek aan deze belangrijke macronutriënt begint het lichaam door katabolisme geleidelijk vetvrije massa te verliezen.

Om spiermassa te behouden is het nodig om bij sedentaire mensen een inname van ten minste 0,8 gram eiwit per kilogram gewicht te consolideren, zo staat in een studie (Engelse link) die gepubliceerd is in de Annals of Nutrition & Metabolism .

Aan de andere kant wordt ook niet voldaan aan de vetbehoefte. Dit is ook een probleem omdat het de neiging heeft de interne ontsteking te vergroten. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, spijsverteringsziekten en hormonale storingen.

Bij mannen zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen (Engelse link) dat het consumeren van weinig verzadigde lipiden de testosteronproductie drukt.

Men mag echter niet negeren dat de afzettingen van micronutriënten afnemen door de beperkte aard van dit dieet. Door de vermindering van vitamine A, E, C en D wordt het immuunsysteem (Engelse link) aangetast en neemt het risico op infecties en ziekten toe.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Een vegetarisch dieet voor diabeten

Bijwerkingen van het soepdieet

Vermoeide vrouw
Het soepdieet is zeer beperkend in voedingsstoffen en calorieën, en kan een toestand van vermoeidheid en zwakte veroorzaken.

Wanneer een zo restrictief dieet als het soepdieet wordt voorgesteld, komt het vaak voor dat er een rebound-effect (Engelse link) optreedt. Het kan niet langer dan een of twee weken gevolgd worden. Dit omdat de calorie- en voedingsbeperking zich begint te manifesteren met gezondheidsproblemen.

In feite zal alleen al het gebruik van het dieet gedurende een paar dagen de stofwisseling beïnvloeden. Om deze reden is het gebruikelijk dat mensen na afloop van hun gebruik van dit dieet kiezen voor een dieet dat nog slechter is dan het oorspronkelijke. Hierdoor komt het vetrijke gewicht er in korte tijd weer bij, en zelfs in grotere hoeveelheden.

Daarnaast kunnen ernstige complicaties optreden als het langdurig wordt volgehouden. Een van de meest voorkomende is bloedarmoede door een tekort aan ijzer of vitamine B12. Dit laatste komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Het is dus noodzakelijk om er voor te zorgen voor een dieet dat in die zin aan iemands behoeften voldoet.

Uiteindelijk hebben vloeibare diëten als deze de neiging een elektrolytendisbalans te veroorzaken. Situaties van natrium- of kaliumtekort kunnen zich voordoen. In het geval van natrium kan een onvoldoende hoeveelheid hyponatriëmie veroorzaken.

Andere bijwerkingen zijn als volgt:

Het soepdieet kan echt gevaarlijk zijn

Kortom, het soepdieet is zeker geen goede optie. Als je streeft naar gewichtsverlies, kun je beter kiezen voor andere varianten die een optimale inname van voedingsstoffen combineren met bewegingsroutines.

Het is duidelijk dat er een calorietekort moet worden bereikt om de doelstellingen te halen. Dit moet echter niet overdreven zijn. Anders is het op middellange en lange termijn niet houdbaar. Om nog maar te zwijgen van het feit dat abrupte veranderingen in de lichaamssamenstelling de metabole functie zullen veranderen en het risico op ziekten zullen vergroten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Roberts DC. Quick weight loss: sorting fad from fact. Med J Aust. 2001 Dec 3-17;175(11-12):637-40. doi: 10.5694/j.1326-5377.2001.tb143759.x. PMID: 11837873.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021;210:105878. doi:10.1016/j.jsbmb.2021.105878
  • Mitra S, Paul S, Roy S, Sutradhar H, Bin Emran T, Nainu F, Khandaker MU, Almalki M, Wilairatana P, Mubarak MS. Exploring the Immune-Boosting Functions of Vitamins and Minerals as Nutritional Food Bioactive Compounds: A Comprehensive Review. Molecules. 2022 Jan 16;27(2):555. doi: 10.3390/molecules27020555. PMID: 35056870; PMCID: PMC8779769.
  • Blomain ES, Dirhan DA, Valentino MA, Kim GW, Waldman SA. Mechanisms of Weight Regain following Weight Loss. ISRN Obes. 2013 Apr 16;2013:210524. doi: 10.1155/2013/210524. PMID: 24533218; PMCID: PMC3901982.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.