Helpt het overslaan van het diner om af te vallen?

Het eten van late diners is een van de belangrijkste redenen waarom mensen aankomen. Het diner overslaan is echter geen goed idee. Leer in dit artikel meer over hoe je eetgewoonten je gewicht kunnen beïnvloeden.
Helpt het overslaan van het diner om af te vallen?
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Veel mensen kiezen ervoor om het diner over te slaan als ze proberen om af te vallen. Het antwoord op de vraag of het overslaan van het diner tot gewichtsverlies leidt, is echter een beetje ingewikkeld. Dit komt, omdat het afhangt van wat je eet, of je eerder hebt gegeten en hoe vaak je hebt gegeten.

Het is echter altijd aan te raden om tijdens elke maaltijd van de dag te eten, omdat je niet moet stoppen met eten om af te vallen. In plaats daarvan moet je ervoor zorgen dat het voedsel dat je eet, gezond is.

Je kunt bij het diner een salade, gegrilde kip of visfilet eten zonder aan te komen. Als je echter besluit om het diner over te slaan, maar overdag vette maaltijden van lage voedingskwaliteit eet, dan zul je zeker meer aankomen dan wanneer je een van de hierboven genoemde gerechten voor het diner eet.

Hoewel het niet nodig is om een zware maaltijd te eten, biedt het diner je de laatste voedingsstoffen van de dag. Het verkort dus de periode van vasten gedurende de nacht. Daardoor kan je de volgende dag je hongeriger voelen. Als je ‘s avonds een voedzame en gezonde snack eet, dan maakt het verschil tussen het wel of niet overslaan van het diner niet zo veel uit.

Toch zijn de voedingsmiddelen die je tijdens het avondeten eet meestal niet die je voor een middagsnack zult kiezen. Als je dus voor deze optie verkiest, zorg er dan voor dat je gezond eet.

In plaats van het diner over te slaan, kun je het beste vroeger eten

Vrouw giet olijolie op salade

Hoewel het overslaan van het diner een goede keuze lijkt om af te vallen, is het eigenlijk beter om deze maaltijd wel te eten. Het belangrijkste is om voedingsrijke, caloriearme voedingsmiddelen te kiezen.

Aan de andere kant is het eten van late diners een sleutelfactor die tot gewichtstoename kan leiden. Media zoals The New York Times hebben de aandacht gevestigd op de gewoonte van Spaanse mensen om na 22.00 uur te dineren.

Hoewel het debat over de tijdsverandering in Spanje een actueel onderwerp is, heeft dit land niet besloten om de laatste stap te zetten om hun werktijden te synchroniseren met het logische ritme van de planeet.

 • De resultaten van een onderzoek door Spaanse onderzoekers dat in het International Journal of Obesity werd gepubliceerd bevestigden de voordelen van vroeger eten (Engelse link).
 • De Universiteit van Louisiana publiceerde ook andere resultaten van onderzoeken die deze theorie ondersteunden.

Tips om af te vallen zonder het diner over te slaan

Er is geen specifieke regel voor het bepalen van het perfecte diner om af te vallen, omdat alles van ieders voorkeur, behoefte en wilskracht afhangt. Een gemeenschappelijke factor is echter dat het het beste is om te kiezen voor:

 • magere eiwitten
 • gekookte groenten
 • fruit

Salades zijn niet altijd een goede keuze

Gezonde salade zonder saus

Salades zijn een goede keuze voor een licht en gezond diner. Vermijd echter recepten met veel calorieën. Veel salades bevatten namelijk heel veel calorierijke ingrediënten.

Soms is het beter om vis met groenten te eten dan een salade met een ongezonde saus of andere toevoegingen te maken. Wat betreft gezond voedsel in een salade, is het raadzaam om het volgende op te nemen:

 • Magere eiwitten.
 • Onverzadigde vetten zoals olijfolie of noten (zonder het te overdrijven).
 • Seizoensgroenten.

Wees voorzichtig met ‘light’ producten

De consumptie van ‘light’, ‘dieet’ of ‘caloriearme’ producten wordt steeds populairder. Professionals geven echter aan dat deze producten, of de menu’s die ze bevatten, vaak niet door voedingsdeskundigen zijn ontworpen. Het dagelijks consumeren is geen garantie om af te vallen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat hebben succesvolle diëten gemeenschappelijk

Conclusie

Als je probeert om af te vallen, dan moet je eerst voedingsrichtlijnen (Engelse link) opstellen die je calorie- en voedingsbehoeften dekken. Het wordt ook aanbevolen dat je verspreid over de probeert te eten, inclusief een vroeg diner.

Het diner overslaan is dus geen goed idee. Je moet proberen vijf maaltijden per dag te eten en de voedingsstoffen goed te verdelen. Het beroemde gezegde ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar’ is een goed advies.

Het vertelt je zelfs dat het een goed idee is om lichte, gezonde diners te eten. Vergeet ten slotte niet om minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen en veel water te drinken. Dit alles samen is de sleutel tot afvallen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Garaulet M., Gómez Abellán P., Albuquerque Bejar JJ., Ordovás JM., et al., Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. International Journal of Obesity. 37: 604-611.
 • Kim JE., O’Connor LE., Sands LP., Slebodnik MB., Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: a systematic review and meta analysis. Nutr Rev, 2016. 74 (3): 210-24.
 • Marantz PR., Repensar las pautas dietéticas. Crit Rev Food Sci Nutr, 2010.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.