Gezondheid van de luchtwegen in tijden van COVID-19

De gezondheid van de luchtwegen is in tijden van COVID-19 de sleutel om deze pandemie zo goed mogelijk te doorstaan. Het coronavirus is een virus dat de longen aanvalt en daarom is de zorg voor en bescherming van deze organen van fundamenteel belang.
Gezondheid van de luchtwegen in tijden van COVID-19

Laatste update: 21 mei, 2020

SARS-CoV-2 is het coronavirus dat achter de huidige pandemie zit. Aangezien dit virus voornamelijk onze longen aantast, is de zorg voor de gezondheid van onze luchtwegen in tijden van COVID-19 een centraal medisch probleem geworden.

We weten dat dit virus het lichaam onder andere via de ademhalingsdruppeltjes binnendringt die geïnfecteerde personen verdrijven. In deze druppels, die als aërosol fungeren, verspreidt het coronavirus zich naar het ademhalingsapparaat van een nieuwe gastheer.

Ze kunnen ook op een oppervlak terechtkomen dat anderen vervolgens kunnen aanraken en geïnfecteerd raken. Zodra het virus de luchtwegen bereikt, dan reist SARS-CoV-2 naar de longblaasjes waar het de meeste schade aanricht. Daar veroorzaakt het zwelling en de symptomen die we al kennen:

 • koorts
 • hoesten
 • vermoeidheid
 • kortademigheid

De gezondheid van de luchtwegen in tijden van COVID-19 is een pijler van preventie, omdat niet iedereen op dezelfde manier aan deze infectie lijdt. Sommige mensen ervaren ernstige vormen van deze longziekte die kan leiden tot een opname op de intensive care.

Als ondersteunende maatregelen mislukken, dan moeten ze op kunstmatige beademingsapparatuur worden aangesloten. Onder de groepen die het risico lopen om ernstige vormen van het coronavirus te ontwikkelen, zijn er mensen met chronische luchtwegaandoeningen.

 • Denk bijvoorbeeld aan mensen met astma, chronische obstructieve longziekte (COPD), etc.
 • We kunnen ook mensen die roken tot de meest kwetsbare groepen rekenen.

Gezondheid van de luchtwegen bij patiënten met COPD in tijden van COVID-19

Vrouw met een inhaler

COPD of chronische obstructieve longziekte omvat pathologieën zoals astma, chronische bronchitis en emfyseem. Deze hebben allemaal één ding gemeen: bronchiale obstructie van de doorgang van lucht.

Een patiënt met COPD moet meestal medicijnen gebruiken die het open houden van de bronchiën stimuleren. Sommigen hebben dagelijkse medicatie nodig, anderen alleen tijdens een acute crisis. De meest ernstige gevallen hebben zuurstof nodig, hetzij het grootste deel van de dag of alleen ‘s nachts.

Het is niet meer dan logisch om te veronderstellen dat patiënten met deze kenmerken kwetsbaarder zijn voor de huidige pandemie. Een SARS-CoV-2-infectie kan tot een verergering van hun toestand leiden en ze hebben een hoog risico op ziekenhuisopname.

De gezondheid van de luchtwegen van patiënten met COPD (Spaanse link) in tijden van COVID-19 is nu belangrijker dan ooit. Als het virus zich nestelt in reeds beschadigd longweefsel, kan het nog meer schade aanrichten dan verwacht.

Patiënten met COPD hebben bij een ziekenhuisopname en de behoefte aan ademhalingsondersteuning een groot nadeel. Hun bronchiën zijn reactief en laten minder lucht door, waardoor de beschikbaarheid van zuurstof afneemt.

Deze risicogroep moet heel voorzichtig zijn met betrekking tot hun gewoonten. Het is belangrijk om niet met medicatie te stoppen zonder eerst een arts te raadplegen. Daarnaast is het respecteren van de sociale afstandsregels van extreem belang.

Als er symptomen optreden, dan moeten patiënten met COPD onmiddellijk telefonisch een arts raadplegen. Volg de instructies van je lokale autoriteiten en vermijd het om direct fysiek naar medische hulp op zoek te gaan.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wie zijn er kwetsbaarder voor COVID-19?

Het gevaar van tabak tijdens de huidige pandemie

Brandende sigaret

Tabak is giftig en hierdoor maakt het van rokers een andere groep die kwetsbaarder is voor het coronavirus. Tabak is een zeer krachtig giftig middel dat invloeden heeft die in strijd zijn met de gezondheid van onze luchtwegen.

Het kan het reinigingsmechanisme van de cellen in het slijmvlies van het ademhalingsapparaat beïnvloeden. Roken vermindert daarom de natuurlijke afweer van een persoon.

Door onze eerdere ervaring met de H1N1-grieppandemie konden wetenschappers onderzoek doen naar het effect van tabak op patiënten die rookten. Ze ontdekten daarbij een sterk verband tussen (Engelse link) roken en het risico op deze griep.

En als het gaat om het huidige coronavirus, dan hebben we geen andere keuze dan aan te nemen dat hetzelfde waar is. Rokers moeten hun gewoonte verminderen of, beter nog, profiteren van deze tijd om helemaal met roken te stoppen.

Hoewel een quarantaine stressvol kan zijn en juist tot meer tabaksgebruik kan leiden, is het cruciaal dat mensen zich inspannen om de verleiding om te roken te weerstaan.

Luchtwegaandoeningen die niet van het coronavirus afkomstig zijn

Hoewel het lijkt alsof COVID-19 de enige ziekte is die momenteel bestaat, is het tegendeel waar. We moeten niet vergeten dat er ook andere ziekten zijn, waaronder aandoeningen van de luchtwegen. Mensen krijgen nog steeds klachten zoals:

 • verkoudheid
 • infecties van de sinussen
 • acute bronchitis
 • neusallergieën
 • enzovoorts

Bij twijfel is het belangrijk om telefonisch een arts te raadplegen om de symptomen te onderscheiden. Vermijd tegelijkertijd om op dit moment zelfmedicatie toe te passen. Blijf weg van geneesmiddelen die zijn overgebleven van andere keren dat jezelf of iemand in je huis een van deze ziekten heeft ervaren.

Zodra de autoriteiten het veilig vinden om ons huis te verlaten en de quarantainebeperkingen op te heffen, is het belangrijk dat we alert blijven. Wanneer mensen zich relatief normaal gaan verplaatsen, zullen al deze aandoeningen van de luchtwegen ook hun circulatie vergroten.

Het is belangrijk dat we goede hygiënemaatregelen toepassen totdat ze een tweede natuur worden. Deze omvatten onder meer:

 • het regelmatig wassen van onze handen met zeep.
 • niezen en hoesten in de binnenkant van je elleboog.
 • afstand houden als je symptomen hebt.

De gezondheid van de luchtwegen in tijden van COVID-19

Een van de dingen die we tijdens deze pandemie horen, is dat voorzichtig zijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Hetzelfde geldt voor de luchtwegen in tijden van COVID-19.

Niet alleen moeten patiënten met COPD moeten toegewijd zijn, de hele wereldwijde gemeenschap zou dat moeten doen. Risicogroepen zijn afhankelijk van het gezond verstand en de medewerking van de hele bevolking om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.