Alles dat je over sociale afstand moet weten

Sociale afstand is niet alleen gebaseerd op het bewaren van een veilige afstand tussen mensen. Het omvat ook maatregelen zoals het sluiten van uitgaansgelegenheden. Ontdek meer in dit artikel.
Alles dat je over sociale afstand moet weten

Laatste update: 21 mei, 2020

Als gevolg van de pandemie van het coronavirus ervaren we momenteel een zeer gecompliceerde wereldwijde situatie. De meeste landen hebben daarom quarantaine en preventiemaatregelen, zoals sociale afstand geïmplementeerd.

De periode van quarantaine, waarin velen van ons thuis moeten blijven, is om te proberen de verspreiding van het virus te stoppen. Het nieuwe coronavirus, dat in december 2019 opdook, is uiterst besmettelijk.

Sociale afstand is echter niet uniek voor dit virus. Het kan worden gebruikt om te voorkomen dat andere infectieziekten zich van persoon tot persoon verspreiden. In dit artikel leggen we uit wat het is.

Wat is sociale afstand?

Vrouw met een masker bij een raam

Het doel van sociale afstand is het verminderen van het aantal infecties, zodat gezondheidsinstellingen efficiënt kunnen reageren. Sinds de verspreiding van het coronavirus een feit is, heeft bijna elk land zijn burgers gevraagd om nauw contact met anderen te verminderen of stop te zetten. Dit is de basis voor sociale afstand.

Met andere woorden, sociale afstand gaat over het creëren van ruimte tussen mensen. Door een veilige afstand te bewaren en het contact te beperken, zal het aantal mensen afnemen dat dezelfde ziekte krijgt.

In het geval van het coronavirus weten we dat het zich via ademhalingsdruppeltjes verspreidt. Deze druppels worden uitgestoten wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of zelfs wanneer iemand spreekt. Als iemand dan in de buurt is, kunnen ze daardoor worden besmet.

Aan het begin van de pandemie begonnen experts met het aanbevelen dat we een veilige afstand van 1 tot 2 meter tussen ons en elke andere persoon moesten bewaren. In theorie is dit de aanbevolen afstand, zodat ademhalingsdruppels andere mensen niet kunnen bereiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Soorten tests voor het detecteren van het coronavirus

Hoe kunnen we sociale afstand in beweging zetten?

We hebben al gesproken over de aanbevolen veiligheidsafstand tussen mensen. Naast sociale afstanden zijn er echter nog veel meer maatregelen nodig (Engelse link). Ten eerste is het essentieel om grote groepen mensen te vermijden.

Het eerste wat meestal gedaan moet worden is om uitgaansgelegenheden, zoals restaurants, stadions of theaters, te sluiten. Niet alleen dat, maar ook scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen zijn gesloten.

Om sociale afstand te laten werken is het bovendien noodzakelijk om elk contact tussen mensen tot essentiële behoeften te beperken. De meeste bedrijven zijn daarom gesloten en wordt er zoveel mogelijk aan telewerken gedaan.

Een andere basismaatregel is het vermijden van openbaar vervoer of het delen van een auto met anderen. Op dezelfde manier bevelen regeringen aan dat we alleen naar winkels en supermarkten gaan als dat echt nodig is.

Het doel van sociale afstand is dat een besmet persoon geen contact met andere mensen maakt. Het is een essentiële maatregel, vooral bij infecties zoals het coronavirus, waar veel mensen asymptomatisch COVID-19 kunnen krijgen.

Welke andere maatregelen kunnen worden genomen?

Handen wassen met water en zeep

Naast de strikte toepassing van sociale afstand, is het essentieel om rekening te houden met andere preventieve maatregelen, zoals het goed wassen van de handen.

Naast sociale afstand zijn er nog andere preventieve maatregelen (Spaanse link) die de verspreiding van coronavirussen helpen verminderen. In de eerste plaats is het correct wassen van de handen essentieel.

Om dit te doen zijn zeep en water voldoende. Voorkom dat met je handen aan je gezicht zit. Als je niest of hoest, dan moet je je mond of neus met een tissue bedekken.

Uiteraard moeten waarschuwingssignalen (zoals hoesten of koorts) aan een arts worden gemeld. Veel mensen raden aan om altijd een masker te dragen als je voor welke reden dan ook naar buiten gaat. De effectiviteit is echter nog niet volledig bekend.

We mogen niet vergeten dat maatregelen zoals sociale afstand echt nodig zijn om de situatie te verbeteren. We moeten daarom proberen om alle aanbevelingen van de experts op te volgen. Op deze manier wordt het aantal besmette mensen aanzienlijk verminderd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.