Gewoonten die het risico op dementie kunnen verlagen

Om het risico op dementie mogelijk te verminderen, is het essentieel om zowel lichamelijk als geestelijk actief te blijven om de circulatie en de neuronale verbindingen te helpen bevorderen. Sociale interactie kan ook zeer nuttig zijn.
Gewoonten die het risico op dementie kunnen verlagen

Laatste update: 28 januari, 2021

Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, interpersoonlijke relaties kunnen essentieel zijn om het risico op dementie te verminderen. Helaas verergert deze ziekte vaak geleidelijk aan en beïnvloedt uiteindelijk vele hersenfuncties.

Sommige gewoonten kunnen echter het risico op dementie helpen verminderen. In dit artikel ontdek je het belang van emotionele stabiliteit, actief blijven en het verbeteren van de hersenactiviteit.

Dementie

Dementie wordt gekenmerkt door het verlies of de vermindering van bepaalde mentale vermogens. Het beïnvloedt vooral het geheugen, het gedrag en de redenering.

Helaas is deze verslechtering vaak chronisch en progressief. Deze ziekte manifesteert zich meestal bij ouderen en patiënten kunnen uiteindelijk volledig afhankelijk worden. Naast genetische aanleg kunnen sommige factoren het risico op dementie mogelijk verhogen:

  • Hypertensie
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Roken
  • Diabetes
  • Bepaalde vormen van depressie
  • Hoofdverwondingen die resulteerden in bewustzijnsverlies
  • Hersenaandoeningen
  • Blootstelling aan zware metalen, zoals kwik

Zo kan je het risico op dementie mogelijk verminderen

Geheugen trainen

1. Train je geheugen

Eén van de meest voorkomende symptomen van dementie is ten eerste geheugenverlies. Daarom raden we je aan om je geheugen elke dag te trainen.

  • Bekijk elke avond voor het slapen gaan in gedachten alles wat je hebt gedaan.
  • Een andere manier om je geheugen te trainen, is om veel aandacht te besteden aan elke keer dat je een nieuwe plek bezoekt, een nieuwe activiteit doet of iemand anders ontmoet. Herhaal vervolgens alles wat je geleerd en ontdekt hebt.

2. Je vaardigheden verbeteren

Er zijn mensen die meer geïnteresseerd zijn in cijfers. Anderen geven echter de voorkeur aan woorden. Ongeacht wat je interesse is, moet je mentale oefeningen doen om je vaardigheden te verbeteren.

Als je geïnteresseerd bent in getallen, is het doen van de erg populaire Sudoku puzzels een uitstekend idee. Als woorden echter meer je ding zijn, dan kun je elke dag lezen.

3. Neem deel aan vergaderingen en debatten

Vervolgens kunnen allerlei sociale activiteiten die te maken hebben met interactie met andere mensen en andere manieren van denken, de hersenen stimuleren en kunnen zo helpen om het risico op dementie te verminderen.

Deelname aan vergaderingen verhoogt bijvoorbeeld de hersenactiviteit door het uitwisselen van meningen. Het argumenteren en verdedigen van een idee zet de neuronen aan het werk en kan veel capaciteiten die door dementie worden aangetast opnieuw activeren.

Door middel van taal, discussies en gesprekken met vrienden worden je geheugen, je redenering en brainstorm-vaardigheden getraind. Dit is echt belangrijk, omdat sommige ziekten zoals Alzheimer van invloed kunnen zijn op het vermogen van een persoon om nieuwe informatie te leren.

4. Emotionele stabiliteit zoeken

Dementerende patiënt

Daarnaast is het heel belangrijk voor een patiënt met dementie om de liefde en het begrip van zijn of haar familie te voelen. Helaas vinden veel mensen het moeilijk om met de degeneratieve ziekte van hun geliefde om te gaan. Emotionele stabiliteit helpt echter de kwaliteit van het leven van de betrokkene te verbeteren.

Om die reden moet de patiëntenzorg uitgebreid zijn. Bovendien moet te allen tijde aan je fysiologische, sociale en emotionele behoeften worden voldaan. Geloof het of niet, maar dit kan je risico op dementie mogelijk helpen verminderen. Als je er al aan lijdt, dan kan dit mogelijk het verlies van capaciteiten vertragen.

5. Blijf actief

Een andere goede gewoonte die tot slot het risico op dementie kan helpen verminderen is fysieke activiteit, of liever gezegd allerlei activiteiten die zowel de mentale als de fysieke gezondheid omvatten. In het algemeen kan fysieke activiteit mogelijk de cardiovasculaire gezondheid en circulatie verbeteren.

Om die reden is een actieve en levendige houding de beste manier om het risico van deze degeneratieve ziekte helpen te verminderen. In dit opzicht is het een goed idee om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Het beste is om activiteiten te doen die echt moeilijk voor je zijn. Daarnaast moet je ook positief denken en leren je aan te passen aan veranderingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.