Gewicht verliezen met groene koffiebonen

In tegenstelling tot gebrande koffie, is groene koffie rijk aan chlorogeenzuur, wat ons helpt vet te verbranden. Het bevat ook in fenolen, die ons langer verzadigd houden.
Gewicht verliezen met groene koffiebonen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 23 augustus, 2022

Er is niets beter dan ‘s morgens of halverwege de middag van een heerlijke kop koffie te genieten. Kun je je echter voorstellen om een eenvoudig genot te veranderen in iets dat je kan helpen om je ideale lichaamstype te krijgen? Dat is dus mogelijk! Leer meer over de eigenschappen van groene koffiebonen en hoe je ze dan kunt gebruiken om gewicht te verliezen.

Groene koffie is één van de meer recente voedingsmiddelen voor gewichtsverlies, waarvoor geen ingewikkelde procedures nodig zijn. De meeste mensen hadden geen idee van deze koffiebonen totdat ze in 2012 in het beroemde programma van Dr. Oz werden uitgezonden.

Donkere koffiebonen zijn normaal gesproken de enige soort die als gezond wordt erkend. Weinig mensen praten over de voordelen van hun oorspronkelijke staat, of met andere woorden, groene koffiebonen.

Vandaag zijn ze echter geen mysterie meer. Lees het volgende artikel om erachter te komen wat groene koffiebonen precies zijn en hoe ze te gebruiken om gewicht te verliezen.

Wat zijn groene koffiebonen?

groene koffiebonen en een meetlint

Klinken groene koffiebonen je vreemd in de oren? Zijn ze moeilijk te vinden? Wat hebben groene koffiebonen wat donkere of normale koffiebonen niet hebben? Er zijn dus veel vragen over dit onbekende product.

Allereerst moet je weten dat het belangrijkste verschil tussen een groene koffieboon en een donkerbruine koffieboon is, dat een koffieboon oorspronkelijk groen is en vervolgens is gedroogd en geroosterd om donker te worden.

De natuurlijke kleur van koffiebonen is niet bruin, maar eerder groen. De bonen worden geoogst en vervolgens geroosterd om te worden verkocht en van daaruit bewerkt om je ochtenden te zegenen. Naast de kleur zit het andere verschil tussen donkere en groene bonen in het gehalte aan chlorogeenzuur.

Groene koffiebonen en hun vetverbrandende zuurgehalte

groene koffiebonen in een jute zakje

Mensen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van groene koffiebonen voor gewichtsverlies, moeten bekend zijn met chlorogeenzuur. Het is een chemische verbinding die zich in de koffiebonen bevind. Dit zuur kan helpen om vet te verbranden en de glucosespiegels te verlagen.

Elke boon kan maximaal 7% chlorogeenzuur-concentraat bevatten. Naast het elimineren van vetweefsel en het controleren van de bloedsuikerspiegel staat het concentraat bekend om zijn antioxidante en ontstekingsremmende effecten.

Een studie gepresenteerd door de American Chemical Society in 2012 ontdekte dat chlorogeenzuur 16 proefpersonen met overgewicht hielp om af te vallen. De reden waarom chlorogeenzuur in donkere koffiebonen niet kon worden gevonden, is omdat de bonen de verbinding verliezen tijdens het roosteren.

Je kunt groene koffiebonen dus alleen gebruiken als hulpmiddel bij het afvallen. Groene koffiebonen hebben meer te bieden dan hun vermogen om vetweefsel te verbranden en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Het kan namelijk erg nuttig zijn om van elke boon en zijn chlorogeenzuur-gehalte te profiteren. Lees dus onderstaande voorbeelden:

 • Met deze bonen kan het lichaam je metabolisme stimuleren en lipiden gebruiken als energiebron.
 • Hun fenolgehalte geeft je gedurende een langere tijd een vol gevoel.
 • Het chlorogeenzuur-gehalte in de bonen werkt op de vetknobbeltjes in het gebied van de billen en benen, wat helpt bij het verminderen van cellulitis.
 • Groene koffiebonen hebben een vochtafdrijvend effect dat het vasthouden van vocht in het lichaam vermindert.
 • Ze bestrijden vrije radicalen, die ervoor zorgen dat je lichaam verouderd.

Andere dingen om te weten

Zelfs overmatige hoeveelheden van goede dingen kunnen schadelijk zijn en koffiebonen zijn daarop geen uitzondering. Vergeet niet dat ze ook cafeïne bevatten.

Mensen met een hoge bloeddruk, die zwanger zijn of vrouwen die borstvoeding geven, minderjarigen en ouderen, moeten het vermijden om groene koffiebonen te consumeren, evenals hun donkere tegenhangers.

Cafeïne kan de bloeddruk verhogen naast het veroorzaken van de volgende problemen bij overmatige hoeveelheden:

 • Maagproblemen
 • Afhankelijkheid
 • Perioden van onrust
 • Trillen
 • Nervositeit
 • Verhinderen van het kunnen rusten

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoeveel koffie mag je drinken per dag?

Manieren om groene koffiebonen te gebruiken voor gewichtsverlies

kauwgom van groene koffiebonen

Groene bonen stijgen in populariteit als een product voor gewichtsverlies. Er zijn momenteel verschillende manieren om ze te gebruiken in je plan voor gewichtsverlies. De belangrijkste zijn onder andere:

 • Chlorogeenzuur-tabletten
 • Kauwgum van groene koffiebonen
 • Gemalen groene koffiebonen
 • Infusie van groene koffiebonen

Mensen die de voorkeur geven aan meer directe methoden kunnen op zoek gaan naar chlorogeenzuur-extract tabletten. Je kunt ze onder andere vinden in een natuurvoedingswinkel.

Aan de andere kant, voor degenen die hun smaak willen proeven, kunnen ze het als kauwgom proberen te kauwen, of de bonen malen en ze in een infusie gebruiken. Er is voor ieders voorkeur een manier om ervan te genieten en ze zijn ook allemaal effectief. Hoe dan ook, het gebruik van groene koffiebonen als afslankproduct is waar het vooral voor bedoeld is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alperet DJ, Rebello SA, Khoo EY, Tay Z, Seah SS, Tai BC, Tai ES, Emady-Azar S, Chou CJ, Darimont C, van Dam RM. The effect of coffee consumption on insulin sensitivity and other biological risk factors for type 2 diabetes: a randomized placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020 Feb 1;111(2):448-458.
 • Icken D, Feller S, Engeli S, Mayr A, Müller A, Hilbert A, de Zwaan M. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):532-4.
 • Curran CP, Marczinski CA. Taurine, caffeine, and energy drinks: Reviewing the risks to the adolescent brain. Birth Defects Res. 2017 Dec 1;109(20):1640-1648.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.