Geschikte fruitsoorten voor je baby

Wanneer je wilt gaan beginnen met vast voedsel, is het erg belangrijk om te weten welk fruit je baby wel en niet mag eten. Het is dus het beste om het een voor een te doen, om mogelijke allergieën gelijk op te sporen.
Geschikte fruitsoorten voor je baby
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het hebben van een baby is geweldig, maar het kan ook een bron van stress worden. Omdat ze zo klein en kwetsbaar zijn, is het moeilijk voor je om beslissingen te nemen die op hen van invloed zijn. Ze kunnen niet communiceren als iets hen pijn doet, noch hebben ze de middelen om iets te weigeren. Een lijst met geschikte fruitsoorten voor je baby is dus van essentieel belang.

Met dit in gedachten is het normaal dat we soms twijfelen over wat onze baby wel en niet kan eten zonder hem op enig manier in gevaar te brengen.

Daarom is het van belang om te weten wanneer we geschikte fruitsoorten voor je baby kunnen introduceren. Het zou het beste zijn om dit pas na zes maanden te doen.

Het is de bedoeling dat je fruithapjes of -sapjes maakt, die je dan in kleine hapjes aan je baby kunt voeren.

Het is echter het beste om te beginnen met sapjes, hoewel de kans groot is dat je baby er in eerste instantie niets van moet hebben.

Maar maak je in dat geval geen zorgen: probeer hem om te beginnen een paar dagen achter elkaar elke dag een paar kleine slokjes te geven. Als hij het na een paar dagen nog steeds niet lust, kun je hem fruithapjes gaan beginnen te geven. Doe dit volgens dezelfde procedure.

Beetje bij beetje zal hij zich aanpassen aan de smaak en textuur ervan. Houd er rekening mee dat je baby tot nu toe natuurlijk alleen nog maar melk heeft geproefd: alles heeft tijd nodig.

Risico’s

Het is ook aan te raden om na te denken over voedselallergieën. Op deze leeftijden kunnen dit soort problemen heel ernstig zijn. Het is dus het beste om te beginnen met de vruchten die minder risico’s met zich meebrengen.

Daarom is het verstandig om kiwi, aardbeien, meloen en tropisch fruit voorlopig nog even te vermijden.

Vergeet niet dat zowel de fruitsapjes als de fruithapjes met slechts één vrucht gemaakt moeten worden, zodat het proces geleidelijk en veilig verloopt.

Bovendien zul je op deze manier weten wat de bron is in het geval dat er zich symptomen van een allergie voordoen.

Lijst van geschikte fruitsoorten voor je baby

Appel

Lijst van veilig fruit voor je baby: appel

Naast de zoete smaak is appel een van de mildste vruchten, dus het risico op intolerantie is minimaal.

De voordelen die appels bieden voor baby’s zijn zeer aanzienlijk.

  • Om te beginnen zitten appels boordevol vezels die kinderen op deze leeftijd zeer hard nodig hebben. In deze vroege periode zal het spijsverteringsstelsel van baby’s eronder lijden wanneer we hun dieet veranderen. Daarom doen problemen als constipatie zich zeer vaak voor.
  • Aan de andere kant zijn appels ook rijk aan calcium, kalium en ijzer, evenals vitamine A, B, C en E.
  • Bovendien biedt deze vrucht, net als andere voedingsmiddelen van dit type, ook de suikers die baby’s nodig hebben om energie te hebben.

Peer

Drie peertjes op een bordje, maar wat is veilig fruit voor je baby?

Net als bij appels, is de kans op een allergische reactie ook in dit geval zeer klein.

  • Peren bevatten enorm veel mineralen: kalium, magnesium en calcium.
  • Ze voorzien ons lichaam ook van extra energie omdat ze langzaam verteerbare koolhydraten bevatten. Daarnaast helpt het gehalte vitamine C dat ze bevatten om ons immuunsysteem te versterken.
  • En alsof dit nog niet genoeg was, bevatten ze ook foliumzuur en natuurlijke antioxidanten.
  • Tot slot vallen peren ook op door hun vezelgehalte en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Als het gaat om geschikte fruitsoorten voor je baby, dan zijn appels en peren twee van de beste vruchten die je aan je baby kunt geven.

Om aan te tonen hoe mild deze vruchten zijn, is het genoeg om te beseffen dat zelfs volwassenen ervoor kiezen als ze last hebben van maagprobleem.

Bananen

Bananenpap, maar wat is veilig fruit voor je baby?

Alvorens een recept met banaan te bereiden, is het belangrijk om niet te vergeten om de draadjes die soms op bananen zitten te verwijderen.

Zodra je dit hebt gedaan, heb je een van de lekkerste fruitsoorten voor je baby tot je beschikking. De eenvoudigste manier om bananen te consumeren is om er compote of pap van te maken.

Zoals je weet, is de banaan een zeer rijke bron van koolhydraten. Banaan is dan ook een van de meest aanbevolen vruchten, aangezien je baby er energie van krijgt en zo lang kan spelen als hij wil.

Het is echter het beste om banaan ‘s ochtends of tijdens het middageten aan je baby te geven. Op die manier zal zijn lichaam alle vezels, kalium en mineralen absorberen zonder te leiden tot gewichtstoename.

Het is belangrijk dat onze kinderen er van jongs af aan aan gewend raken om fruit te eten. Zodoende zullen ze niet alleen profiteren van alle voedingsstoffen die fruit bevat, maar zal het er ook voor zorgen dat ze minder snel geneigd zullen zijn om schadelijk voedsel te consumeren.

Fruit voorziet het lichaam van een grote hoeveelheid natuurlijke suikers, een element dat ons lichaam nodig heeft.

Als we geen fruit eten, neigen we daarom vaak naar ander soort voedsel, zoals industriële snoepjes, die niets anders doen dan ons lichaam beschadigen.

Daarom is het het beste om je baby als zo snel mogelijk te laten wennen aan het eten van fruit. Geschikte fruitsoorten voor je baby zullen zijn gezondheid bevorderen en hem op latere leeftijd uit de buurt van geraffineerde suikers houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.