Een stap-voor-stap recept om veganistische sponscake van volkorenmeel te maken
Sponscake is een van de meest geconsumeerde desserts in de westerse landen. Er zijn veel soorten, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de uiteindelijke textuur die je wilt verkrijgen. In dit geval gaan we een optie van veganistische sponscake van volkorenmeel voorstellen.
Het is belangrijk op te merken dat het prima mogelijk is om af en toe zoete desserts in je dieet op te nemen. Als je vaak beweegt en je dieet vooral gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van verse voedingsmiddelen, zullen er in dit opzicht geen problemen zijn. Laten we eens kijken!
De voordelen van volkorenmeel
Voor we in het recept duiken, laten we je kennis maken met de belangrijkste voordelen van de consumptie van volkorenmeel. Het is immers beter voor je gezondheid om dit ingrediënt in je dieet op te nemen dan geraffineerd tarwemeel.
Volkorenmeel verbetert de darmtransit
Volkorenmeel heeft een hoger gehalte aan vezels. Deze verbinding is essentieel voor een efficiëntere darmtransit, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature Reviews.
Bovendien heeft een deel van de vezels de eigenschap om binnen het spijsverteringskanaal te fermenteren, en zo te dienen als energiesubstraat voor de gezonde bacteriën die hier leven. Zo kan de dichtheid van de microbiota toenemen.
Het kan je helpen afvallen
Van het eten van volkorenmeel alleen val je niet af, maar het is wel zo dat dit voedsel het verzadigingsgevoel kan verhogen.
Dit komt door de werking van vezels, zoals gesteld in een studie (Engelse link) die gepubliceerd werd in het European Journal of Clinical Nutrition. Dit element vertraagt de maaglediging.
Het helpt de gezondheid van je alvleesklier te beschermen
Het grootste probleem met geraffineerd meel is hun snelle glykemische werking. Glucose wordt snel opgenomen en door het hele lichaam verdeeld, waardoor de alvleesklier gedwongen wordt de insulineproductie op te voeren. Dit leidt tot een verhoogde weerstand tegen het hormoon.
Volkoren meel, daarentegen, bevat vezels die in staat zijn dit binnendringen van glucose in het bloed te moduleren. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift PLoS Medicine.
Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Sponscake met peer: een stap-voor-stap recept
Ingrediënten voor veganistische sponscake van volkorenmeel
Om een lekkere veganistische sponscake van volkorenmeel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1/2 kopje suiker
- vanille essence
- 2 kopjes volkoren meel
- 1 kop groentedrank of water
- 2 eetlepels bakpoeder
- 1/4 kopje olie
Bij het kiezen van een veganistische drank is het erg belangrijk naar de etikettering te kijken. De meeste van deze producten hebben een hoge concentratie toegevoegde suikers. Je zult moeten kiezen voor een soort die dit ingrediënt niet in zijn samenstelling heeft. De smaak zal er wel onder lijden, maar suikervrije veganistische drankjes zijn veel gezonder.
Stap voor stap instructies voor het maken van een veganistische sponscake van volkorenmeel
- Begin met het mengen van de droge ingrediënten in een kom. Dit zijn de bloem, de suiker en het bakpoeder.
- Giet tegelijk de vloeistoffen, olie, vanille en water of plantaardige drank in een andere kom.
- Meng dan de droge ingrediënten met de vloeistoffen en roer goed tot je een samenhangend en halfvloeibaar deeg krijgt.
- Doe vervolgens extra vierge olijfolie op de bodem van een voor de oven geschikte bakvorm, en zorg ervoor dat je alle wanden goed invet. Doe er het beslag in en gebruik een spatel om het te verdelen.
- Zet hem dan in de oven, die op 180 graden Celsius moet worden voorverwarmd, gedurende ongeveer 30 minuten.
Je weet dat de sponscake klaar is als je een mes in het midden steekt en hij er helemaal droog uitkomt. Haal hem er dan uit en laat hem iets afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
Je kunt hem meteen eten of afgedekt met keukenpapier of een doek bewaren, zodat hij niet overmatig uitdroogt. Je kunt het het beste vóór een paar dagen eten, zodat het zijn organoleptische eigenschappen niet verliest.
De risico’s van het eten van veganistische sponscake van volkorenmeel
Ondanks de reeds genoemde gezonde eigenschappen van volkorenmeel heeft dit recept een aantal beperkingen die je moet kennen. Ten eerste mag het niet in het dieet worden opgenomen van iemand die diabetes type 2 heeft ontwikkeld. De aanwezigheid van suiker en grote hoeveelheden koolhydraten erin zou het beheer van de bloedsuiker kunnen bemoeilijken.
Anderzijds is het niet gezond voor mensen met overgewicht. In deze gevallen moet voor hun dieet gezorgd worden door te zorgen dat in hun eiwit- en vetbehoefte wordt voorzien, maar met een lager totaalgehalte aan koolhydraten.
Evenmin is dit recept aan te bevelen voor mensen die coeliakie hebben ontwikkeld, omdat er gluten in zitten. Mensen met een inflammatoire darmziekte kunnen er ook baat bij hebben minder gluten te eten.
Lees ook dit artikel:
Suikervrije volkoren veganistische wentelteefjes
Maak thuis veganistische sponscake van volkorenmeel
Het is gemakkelijk om veganistische sponscake van volkorenmeel te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het duurt niet lang voor je een prachtig resultaat krijgt. Bovendien is de voedingskwaliteit superieur aan die van gebak gemaakt van geraffineerde bloem.
Het is echter een dessert dat zijn beperkingen heeft. Daarom kan het het beste af en toe gegeten worden.
Het kan ook werken als ontbijt of als tussendoortje, vergezeld van een kopje koffie. Bedenk echter dat het eiwitgehalte van dit recept erg laag is, dus begeleiden met een voedingsmiddel dat deze voedingsstoffen erin concentreert zou gunstig zijn voor het ontbijt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology, 17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
- Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition, 73(3), 333–344. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7
- Reynolds, A. N., Akerman, A. P., & Mann, J. (2020). Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS medicine, 17(3), e1003053. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003053