Een psycholoog bezoeken: zeven redenen waarom je het zou moeten doen

In tegenstelling tot wat gebeurt wanneer we onszelf hart luchten tegenover onze geliefden, zal een psycholoog niet deelnemen aan het conflict. Hij of zij zal ons eerder helpen de hulpmiddelen te vinden om het zelf op te lossen.
Een psycholoog bezoeken: zeven redenen waarom je het zou moeten doen

Laatste update: 25 juli, 2018

Hoewel we genoeg ‘ontwikkelt’ zijn om niet te denken dat een psycholoog bezoeken alleen iets is voor mensen die gek zijn, zijn mensen nog steeds terughoudendheid om de beslissing te nemen om dit te doen. Professionele hulp en therapie kan ons helpen de problemen uit het verleden op te lossen, ons heden te verbeteren en onze toekomst te veranderen.

Dit zijn slechts enkele redenen waarom een psycholoog bezoeken een goed idee kan zijn. Meer informatie vind je in het onderstaande artikel.

Waarom een psycholoog bezoeken?

Als eerste stap moet je het idee of vooroordeel dat je gek moet zijn om naar de psycholoog te gaan uit je hoofd zetten. Beschouw het als een manier om je problemen en angst het hoofd te bieden.

Zoals je je haar bij de kapper laat doen of een masker tegen rimpels koopt en gebruikt, zo heeft de geest ook zorg nodig. Professionele hulp vragen is niet eenvoudig en vereist vastberadenheid, iets dat we vaak niet hebben of niet serieus nemen.

Vergeet niet dat je soms niet alles wat je overkomt zelf kunt oplossen. Je kunt ook niet alles weten. Daarvoor is er therapie.

Denk niet dat je, door te beginnen met sessies bij een psycholoog, dit de rest van je leven moet blijven doen. Je kunt zelf beslissen om door te gaan of te stoppen, als je het gevoel hebt dat je het probleem waar je mee worstelde hebt kunnen oplossen.

Een psycholoog bezoeken: zeven redenen

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is hulp vragen dapper en intelligent. Het is niet laf.

Net zoals het geen zin heeft lichamelijke pijn te verdragen (zoals hoofdpijn), moeten we ook geen emotionele pijn verdragen.

1. Het is een ruimte voor jou

Ruimte voor jou

Misschien werk je de hele dag, doe je huishoudelijke taken of voldoe je aan verplichtingen.

Je hebt geen tijd om je aan jezelf te besteden. Je hebt geen tijd om zelfs maar naar de sportschool te gaan, te luieren of een lang bad te nemen.

  • Gebruik de sessie dan als een welverdiende ruimte om jezelf de baas te worden. Alsof het een massage is, maar voor de ziel.
  • Een uur per week wijden aan het oplossen van problemen is niet egoïstisch, maar een kans om je relaties met jezelf en anderen te verbeteren.

2. Het stelt je in staat om te begrijpen

Emoties nemen vaak het heft in handen en laten ons niet toe helder te denken of te handelen. Soms begrijpen we niet goed waarom we bepaalde dingen doen.

We hebben allemaal mentale blokkades, ervaringen en situaties die ons dwingen ons op een bepaalde manier te gedragen.

Naar de psycholoog gaan kan ons bijvoorbeeld helpen te begrijpen waarom we zijn zoals we zijn of waarom dezelfde dingen altijd met ons gebeuren.

Het kan zijn dat je een ‘formele’ uitleg van je gevoelens nodig hebt om ermee om te gaan.

3. Een psycholoog zal je niet beoordelen

Niet oordelen

Is het je ooit overkomen dat je, wanneer je praat met een vriend, je partner of een familielid, het gevoel hebt dat anderen je verkeerd beoordelen (of het onderwerp in het bijzonder)? Dit komt omdat de mensen om je heen partij kunnen kiezen of vooroordelen kunnen hebben.

  • De psycholoog luistert daarentegen niet ‘actief’ naar je problemen, maar analyseert eerder je manier van uitdrukken, taal, gebaren en reacties.
  • Op deze manier kan hij of zij de situatie evalueren en je een professioneel standpunt geven zonder je gedrag te beoordelen.

4. Je krijgt een andere mening

Therapeuten hebben gestudeerd om hun patiënten verschillende meningen, waarden of standpunten te kunnen bieden vanuit een meer ‘objectieve’ invalshoek. Dat wil zeggen, zonder dat emoties of taboes in de weg staan, zoals dat met je beste vriend zou kunnen gebeuren.

  • Je kunt een verklaring vanuit een ander perspectief krijgen en dat zal je helpen om de volgende keer anders te handelen.
  • De psycholoog is niet emotioneel betrokken bij je en daarom is zijn perspectief breder.
  • Het zal erg nuttig zijn om verder te komen, om negatief gedrag aan te passen en om je op je gemak te voelen bij jezelf.

5. Praten zal je goed doen

Het is goed om te praten

In veel gevallen zwijgt de psycholoog en laat de patiënt de fout of de situatie op eigen kracht ontdekken. Je emoties verwoorden is fundamenteel en dat doe je door te praten.

De tranen laten stromen, de woede laten verdwijnen of de angst laten afnemen hangt af van elke persoon… en van wat we uitdrukken in die ruimte die alleen voor ons is gereserveerd.

6. Het daagt je uit

Een psycholoog bezoeken is als met de spiegel praten, alleen is het antwoord niet altijd dat wat we willen horen. Een therapeut vertelt je niet hetzelfde als je dierbaren en dat is reden genoeg om er één te raadplegen.

Hij zal je niet vertellen dat je 100 procent van de tijd gelijk hebt en hij zal ook niet in elke situatie aan jouw kant staan.

Zo kun zelf een oplossing voor je probleem vinden, een manier om met een trauma om te gaan of een obstakel te overwinnen. Je daagt jezelf uit om te verbeteren en verder te gaan met je leven.

7. Jij beschikt over de middelen om te handelen

Het doel van een psycholoog

In principe vertelt een psycholoog je niet wat je moet doen, maar helpt hij je om zelf de middelen te vinden om een doel te bereiken.

Als eerste stap door vast te stellen wat er met je gebeurt, vervolgens door je op de hoogte te stellen van de situatie en, tot slot, daarnaar te handelen.

Een psycholoog bezoeken is een uitstekend idee, zelfs als er geen trauma uit het verleden je elke dag achtervolgt. Misschien denk je dat je niet genoeg problemen hebt, maar de waarheid is dat je als persoon altijd kunt verbeteren dankzij therapie


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.