Een complete gids voor het thuis planten van een moringa
De meesten van ons hebben wel eens gehoord over de eigenschappen van moringabladeren. Wist je echter dat deze boom ideaal is om thuis te planten? In dit artikel gaan we je wat vertellen over deze soort, en bovendien gaan we ons verdiepen in de voordelen ervan en leren we je hoe je er zelf een moringa, ook wel peperwortelboom genoemd, kunt hebben!
Hoewel dit een soort is die oorspronkelijk uit India komt, past hij zich heel goed aan verschillende grondsoorten en temperaturen aan, dus je kunt hem zeker kweken en in huis hebben.
Moringa: wat is het?
Zoals we al zeiden, is moringa een boom die ook wel de levensboom wordt genoemd. Hij kan tot 10 meter hoog worden en een aanzienlijk blad hebben. Hij heeft wereldwijde bekendheid gekregen vanwege zijn voedingseigenschappen.
Zijn bladeren worden het meest gebruikt in verschillende bereidingen. In feite worden ze veel gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde of Ayurveda. De natuurlijke omstandigheden waarin de soort groeit, zijn warm en vochtig tegelijk.
De gebieden met de grootste verspreiding zijn Amerika, Afrika, Europa en Azië.
Behalve in de bladeren worden de eigenschappen ook gevonden in de wortels, vruchten en zaden. Volgens sommige artikelen (Spaanse link) levert moringa 27% eiwit, vitamine A en C, en mineralen als ijzer, fosfor en calcium.
De bladeren kunnen worden verpulverd, en op deze manier wordt het op de markt gebracht voor de bereiding van thee.
De voordelen
Door zijn samenstelling is moringa een natuurlijk product dat in de natuurgeneeskunde wordt aanbevolen als aanvulling op de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen. Volgens sommige wetenschappelijke publicaties (Spaanse link) zou het nuttig kunnen zijn voor het volgende:
- Het verminderen van ontstekingen (Engelse link).
- Verbeteren van maagstoornissen, zoals gastritis (Spaanse link).
- Pijn verminderen, dankzij de pijnstillende eigenschappen (Spaanse link).
- De lever beschermen(Engelse link) en hepatorenale disfuncties voorkomen.
- Verhoogt de snelheid van huidgenezing. Hoewel het bewijs is geleverd bij dieren(Spaanse link) en niet bij mensen.
Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
De kenmerken van moringa-olie en het gebruik ervan
Thuis een moringa planten: een stap-voor-stap gids
Thuis een moringa planten is een heel goed idee, want dit is een prachtige boom waarmee je infusies kunt bereiden. Zo kun je profiteren van zijn voedingseigenschappen.
Het kweken ervan kan op drie manieren:
- Het ontkiemen van zijn zaden.
- Het zaaien van stekken.
- Uitgaan van de plant in een meer ontwikkeld stadium.
Hier vertellen we je hoe je dat moet doen, volgens onderstaande methoden!
1. Ontkiemen van zaden
De eerste manier om thuis moringa te zaaien is door het ontkiemen van de zaden. Deze kun je zonder grote problemen aanschaffen in kwekerijen of gespecialiseerde winkels.
Heb je ze eenmaal, doe dan het volgende:
- Leg ze 24 uur in een bak met water om de schil zacht te maken.
- Bereid dan de pot voor waarin je de moringa gaat zaaien of kies het stuk tuin waarin je de zaden gaat leggen.
- Maak een gat van 5 centimeter diep en bevochtig het substraat.
- Plaats de zaden daarin, dek ze af en geef ze weer water.
- Gedurende de eerste 10 dagen zul je bijna dagelijks water moeten geven. De sleutel is om de grond vochtig te houden, maar niet doordrenkt.
- Na een week zul je de scheuten kunnen zien en na een week zul je een piepklein groeiend boompje zien.
- Houd er dan rekening mee dat als je meerdere moringazaadjes gaat zaaien, je 30 tot 40 centimeter tussen elk zaadje moet laten.
- Als je echter een pot hebt gekozen voor je moringa, moet die minstens 30 centimeter diep zijn.
2. Stekken van moringa-planten
De tweede optie die we hebben voor het planten van moringa omvat de stekken ervan. Bovendien kun je ze krijgen van een vriend of familielid die al zo’n boom heeft.
Je moet het volgende doen:
- Zoek een tak van 30 centimeter lang en ongeveer 4 centimeter in diameter aan de hoofdstam.
- Knip hem af en plant hem in de pot of in de tuin, wat je ook geregeld hebt.
- Ongeacht waar je het zet, moet je zorgen voor een 15 centimeter diep gat in de grond om het stekje daar te plaatsen.
- Dan zullen de wortels van je stek in een paar dagen, net als liefde en water geven, groeien en stevigheid geven aan je moringaboom.
3. Een kleine moringaboom planten
We gaan deze gids voor het thuis planten van een moringaboom afsluiten met de laatste optie. Als we het hebben over een kleine plant, bedoelen we er een die je bij een kwekerij hebt gekocht. Je kunt hem in een pot zetten of direct in de tuin.
Ze worden meestal geleverd met aarde en wortels, dus het enige wat je hoeft te doen is een diep en voldoende diep gat maken om het plastic door te snijden en de plant te zetten met alle aarde die er al bij zit. Het kan zijn dat er wat meer substraat nodig is om het stevig te maken.
Geef het water, en dat is het. Al snel zul je zien hoe je plant begint te groeien in de ruimte die je ervoor hebt gereserveerd.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
De beste 9 kleine bomen om in potten te planten en hun verzorging
Verzorg je moringa om er een bron van leven van te maken!
Als de levensboom die het is, heeft moringa wat extra zorg nodig die je moet geven om hem gezond te laten groeien. Let op de belangrijkste!
- Deze plant heeft direct licht nodig.
- Moringa-bomen vereisen lichte, zanderige grond met een goede drainage.
- De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen 22 en 35 graden Celsius; het moet altijd onder de 40 °C blijven.
- Je moet een jaarlijkse snoeibeurt doen om hem vorm te geven, de groei te beheersen en droge takken te verwijderen.
- Matig je water geven zodat het substraat altijd vochtig is, maar niet doordrenkt.
Dat was het! Je weet nu alles wat je nodig hebt om je moringa thuis te planten en van zijn voordelen te genieten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fahey, J. W. (2005). Moringa oleifera. A review of the medical evidence for its nutritional, therapeutic and prophylactic properties. Trees for Life Journal, 1(5), 1-15.
- Fuentes Esparza, M; Quezada, T; Guzmán, S; Valdivia-Flores, A; Ortíz-Martínez, R. (2019). Efecto del consumo de Moringa oleífera sobre parámetros productivos y toxicológicos en pollos de engorde. Rev Mex Cienc Pecu. 10(4):1013-1026.
- González Valenzuela, C. M., & Romero Mayorga, A. E. (2017). Comparación de actividad cicatrizante entre los aceites de las semillas de azadirachta indica y moringa oleífera en heridas cutáneas en ratas wistar (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).
- Kumbhare, M., & Sivakumar, T. (2011). Anti-inflammatory and analgesic activity of stem bark of Moringa oleifera. Pharmacologyonline, 3, 641-650.
- Martínez-González, C. L., Martínez, L., Martínez-Ortiz, E. J., González-Trujano, M. E., Déciga-Campos, M., Ventura-Martínez, R., & Díaz-Reval, I. (2017). Moringa oleifera, a species with potential analgesic and anti-inflammatory activities. Biomedicine & Pharmacotherapy, 87, 482-488.
- Soliman, M. M., Aldhahrani, A., Alkhedaide, A., Nassan, M. A., Althobaiti, F., & Mohamed, W. A. (2020). The ameliorative impacts of Moringa oleifera leaf extract against oxidative stress and methotrexate-induced hepato-renal dysfunction. Biomedicine & Pharmacotherapy, 128, 110259.
- Villarreal Gómez, A; Ortega Angulo, K. (2014). Revisión de las características y usos de la planta moringa oleífera. Investigación & desarrollo vol 22, n° 2. págs. 309-330. issn 2011-7574 (on line).