De voordelen van radijsbladeren

Gooi de volgende keer dat je radijs koopt de bladeren niet weg. Je kunt ze niet alleen bereiden zoals elke andere groene bladgroente, maar ze kunnen ook bepaalde gezondheidsvoordelen hebben. Ontdek vandaag wat ze zijn!
De voordelen van radijsbladeren

Geschreven door Angélica Quijano

Laatste update: 24 augustus, 2022

Radijsbladeren zijn niet een van de meest populaire voedingsmiddelen in de keuken. Als je echter al de voordelen van radijsbladeren zou kennen, dan zou je ze zeker in je dieet opnemen. Ze zijn bovendien door hun milde smaak goed in elke salade of gerecht te combineren.

Wanneer je deze plant gebruikt, dan is het eerste wat je doet de bladeren eraf snijden. Ze bevatten echter voedingsstoffen die een positieve invloed op je gezondheid zouden kunnen hebben.

Als je nog steeds aarzelt om ze te proberen, dan zullen we je vertellen wat hun eigenschappen zijn en hoe je ze kunt consumeren. Misschien verander je wel gewoon van gedachten!

Radijsbladeren, wat zijn hun voordelen?

Bosje radijsjes

Eerlijk gezegd zijn er niet veel studies over hun eigenschappen. In de populaire cultuur wordt radijs echter al heel lang als hulpstof gebruikt om bepaalde milde aandoeningen zoals koorts, keelpijn, galaandoeningen en ontstekingen te behandelen. Lees hieronder meer over hun voordelen.

Ze helpen bij het aanvullen van je dieet

Vanwege hun lage caloriegehalte kun je radijsbladeren in elk dieet opnemen om hun voordelen te maximaliseren. Je kunt ze zelfs met boerenkool of een andere groene bladgroente in salades mengen en ervan genieten.

In verband hiermee beschrijft een publicatie van Illinois University Extension (Engelse link) de voedingscomponenten van een grote verscheidenheid aan groenten. In de publicatie staat dat een half kopje radijs ongeveer 12 calorieën bevat en praktisch geen vet.

Radijsbladeren dragen bij aan een gezonde spijsvertering

Radijsbladeren kunnen de spijsvertering helpen vergemakkelijken. Hoewel er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs is om de effecten ervan te bewijzen, suggereren een aantal studies met dieren dat hun vezelgehalte mogelijk voor dit voordeel verantwoordelijk is.

Onderzoek gepubliceerd in de Food and Agricultural Organization (Engelse link) van de Verenigde Staten stelt inderdaad dat het consumeren van dit deel van de plant de gastro-intestinale functie en het vetmetabolisme kan verbeteren.

Het kan effecten voor diabetes hebben

Diabetes is een ziekte waarbij de bloedglucosespiegel boven normale parameters uitstijgt. Deze aandoening komt in de wereldbevolking vrij veel voor en komt voort uit een lage insulineproductie door de alvleesklier of de weerstand van het weefsel tegen de werking ervan.

Volgens een recensie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link), blijkt dat alle delen van de radijs eigenschappen hebben die helpen de bloedsuikers te reguleren. De bladeren kunnen de opname van glucose door de darm verminderen. Er zijn echter verdere klinische onderzoeken naar deze effecten nodig.

Misschien ook interessant om te lezen:
Je bloedsuikerwaarden beheersen op deze 7 manieren

Hoe radijsbladeren te gebruiken om van hun voordelen te profiteren?

Plakjes radijs

De meest gebruikelijke manier om radijs te eten, is door ze in plakjes te snijden en rauw te eten. Je kunt radijsblaadjes echter in verschillende gerechten gebruiken en ze bereiden zoals je met elke andere groene bladgroente zou doen. Enkele voorbereidingen met dit voedingsmiddel zijn de volgende:

  • Salades: net als sla of spinazie kun je radijsblaadjes aan elke salade toevoegen.
  • Soepen: je kunt radijsblaadjes in soep koken en ze onderdeel maken van de verscheidenheid aan groenten die erin zit.
  • Milkshakes: bij het maken van deze drankjes kun je wat radijsblaadjes toevoegen. Ze voegen voedingswaarde toe zonder de smaak te beïnvloeden.
  • Omelet: dit gerecht is eenvoudig te maken en heeft een zeer aangename smaak. De bereiding is hetzelfde als die van een omelet met ei en spinazie, alleen gebruik je in plaats van het laatste ingrediënt radijsblaadjes.
  • Gebakken: je kunt ze ook samen met andere groenten in de wok roerbakken. Je hebt alleen zout nodig en alle kruiden die je lekker vindt.

Contra-indicaties en bijwerkingen

De consumptie van radijsbladeren wordt bijna altijd als veilig beschouwd. In grote hoeveelheden kan het echter de maag irriteren. Een aantal mensen kunnen ook allergisch zijn voor dit voedsel, hoewel het niet vaak voorkomt.

Tegelijkertijd moeten vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven extra voorzichtig met het consumeren van radijs zijn. Dit komt omdat er niet genoeg informatie is (Spaanse link) over hun effecten tijdens deze periode.

Aangezien het de bloedsuikerspiegel helpt verlagen, moeten mensen met hypoglykemie afzien van overmatige inname. Als je last hebt van galstenen, dan moet je ook voorzichtig zijn met het eten van radijsbladeren. Dit komt, omdat dit voedsel de galstroom verhoogt en deze actie kan door de blokkering van de stenen plotselinge pijn veroorzaken.

Vergeet ten slotte niet dat het gebruik van deze plant in gematigde hoeveelheden geen nadelige effecten heeft. Je kunt het daarom zonder problemen in je dieet opnemen en de voordelen ervan testen. Als je symptomen hebt, dan kun je het beste naar de dokter gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Banihani S. A. (2017). Radish (Raphanus sativus) and Diabetes. Nutrients9(9), 1014. https://doi.org/10.3390/nu9091014
  • University of Illinois Extension. Watch Your Garden Grow. Recuperado el 26 de agosto de 2020. https://web.extension.illinois.edu/veggies/radish.cfm
  • Rolón Riquelme, Olga Yolanda. “Efecto de la dieta macrobiótica como prevención del desarrollo de cánceres del aparato digestivo.” (2018).
  • Soliveres Higuera, Irene. “Dieta vegetariana y vegana durante el embarazo y la lactancia materna.” (2017).
  • Jang, H. S., Ahn, J. M., Ku, K. H., Rhee, S. J., Kang, S. K., & Choi, J. H. (2008). Effect of radish leaves powder on the gastrointestinal function and fecal triglyceride, and sterol excretion in rats fed a hypercholesterolemic diet. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.3746/jkfn.2008.37.10.1258

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.