Zeven redenen om radijzen te eten

De kleur van radijzen verraadt al dat ze veel flavonoïden bevatten, maar het is vooral hun pittige karakter dat zo goed is voor onze lever.
Zeven redenen om radijzen te eten

Laatste update: 25 oktober, 2018

Kleine ronde groentes, die sterk smaken en een verfrissende draai geven aan je salades. Als jij ook zo dol bent op radijzen, heb je geluk! Waarom? Omdat je lichaam en gezondheid vele voordelen genieten door radijs te eten.

Er bestaan vele soorten radijs: witte, rode, paarse, zwarte en zelfs groene (wasabi is een soort pittige radijs). Zelfs de olie die afkomstig uit de zaden van radijzen is erg gezond. Het wordt gebruikt in verschillende gezichtsverzorgingsproducten, bijvoorbeeld voor zoiets als vitiligo.

Radijzen zijn erg goedkoop en makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. Het beste eet je ze vers, biologisch en in salades. Je lichaam zal op een positieve manier reageren.

Hieronder leggen we je de voordelen van radijzen uit.

1. Ze zijn goed voor je lever

Radijzen helpen om de lever gezond te houden. Ze zuiveren het lichaam en verwijderen toxines uit het bloed.

 • Mensen die bijvoorbeeld aan geelzucht lijden, halen heel wat voordelen uit radijs, omdat het hun niveau aan bilirubine controleert en doet dalen.
 • Radijs beschermt ook onze rode bloedcellen, die de zuurstof beter door het bloed laten stromen.

2. Verminderen infecties aan de urinewegen

Vrouw met een urineweginfectie en buikpijn

Zoals we allemaal weten, krijgen vrouwen vaak last van ontstekingen aan de urinewegen. Het regelmatig toevoegen van radijs aan salades kan helpen om dit vervelende probleem te voorkomen.

 • Radijzen zijn vochtafdrijvend en verhogen de aanmaak van urine op een natuurlijke manier.
 • Ze zijn bovendien antibacterieel, uitstekend om infecties tegen te gaan en de nieren te beschermen.

Je kan dus bijvoorbeeld twee keer per week een sap op basis van radijzen drinken om ontstekingen aan de urinewegen tegen te gaan.

Ingrediënten

 • 2 radijzen
 • het sap van 1 sinaasappel
 • 5 aardbeien
 • 250 ml water

Bereiding

 • Was de radijsjes en aardbeien zorgvuldig. Pers dan de sinaasappel.
 • Je hoeft alleen maar de radijsjes en aardbeien te mengen en daarna voeg je gewoon het water en het vers geperste sinaasappelsap toe.
 • Het is een sapje met een intense smaak – een beetje pikant – maar het werkt ideaal tegen infecties aan de urinewegen.

3. Goed voor gewichtsverlies

Radijzen op een houten tafel

Radijzen passen uitstekend in elk gezond dieet dat gericht is op gewichtsverlies. Ze bevatten weinig koolhydraten en zijn rijk aan vezels, vitamine C, kalium, calcium en magnesium.

Voedingsexperts raden aan radijzen te eten omwille van het feit dat ze gewichtverlies en een gezond metabolisme stimuleren (ze zetten vet om in energie).

4. Radijzen en een gezond hart

Radijzen zijn een grote bron aan anthocyaan, een soort flavonoïde die hen de typische kleur geeft, maar ook bijdraagt aan de cardiovasculaire gezondheid.

 • Anthocyanen hebben een uitzonderlijk vermogen om de aderen en slagaderen te beschermen tegen verkalking en ontsteking.
 • Het eten van allerlei rode of blauwe vruchten zorgt voor een goed gehalte flavonoïden.

5. Ze verlagen je bloeddruk

Arts meet de bloeddruk van een patiënt

Deze groente is rijk aan kalium en we weten dat dit mineraal onontbeerlijk is voor het regelen van de bloeddruk. Het helpt ook de bloedstroom te verbeteren, zodat elk gebied voldoende bloed ontvangt.

Om er zo veel mogelijk voordeel uit te halen, kun je misschien gebruik maken van dit natuurlijke drankje.

Ingrediënten

 • 2 radijzen
 • 2 wortels
 • 200 ml water

Bereiding

Je weet al dat de smaak van deze shakes met radijs een beetje pittig kan zijn, maar het effect is net zo intens als de smaak, dus het is zeker het proberen waard.

 • Was om te beginnen de radijsjes en wortels zorgvuldig. Vergeet niet dat het altijd beter is om biologische planten, fruit en groenten te gebruiken.
 • Als ze schoongemaakt zijn, meng je ze in een blender om het sap te maken. Meng daarna het sap met een glas water.

Een makkelijk, goedkoop middel met een uitstekend werking.

6. Ze zijn goed voor je huid

De vitamine C, fosfor, zink en B-complexvitamines in radijzen verzorgen de huid.

Radijswater (dat ontstaat bij het koken) helpt ook om de huid zacht te maken.

Sommige mensen gebruiken zelfs plakjes rauwe radijs als gezichtsreiniger. Vergeet niet dat de cosmetische industrie ze ook gebruikt om huidproblemen aan te pakken, omdat ze desinfecterend werken.

7. Ze versterken je immuunsysteem

Bloedcellen in het immuunsysteem

Zoals je merkt, zijn er verschillende redenen waarom je radijzen zou kunnen toevoegen aan je dieet. Een van de belangrijkste reden is toch wel dat ze je immuunsysteem versterken.

 • Ze zijn bevatten heel veel vitamine C, wat de natuurlijke gezondheid van de witte bloedcellen beschermt.
 • Radijzen versterken niet alleen ons immuunsysteem, maar regelen ook ons metabolisme, de collageensynthese en voorzien ons van essentiële proteïnes om ons te beschermen tegen aderverkalking.

Dus… vergeet geen radijzen toe te voegen aan je salades! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Herrera, Paloma Alejandra Soltero. Comprobación de propiedades antimicrobianas del rábano sobre agentes infecciosos de las vías respiratorias. Diss. Universidad Autónoma de Ciudad Juárez, 2017.
 • Regueiro Gonzalez, José R., and Carlos López Larrea. Inmunología: biología y patología del sistema inmune. Médica Panamericana,, 1996.
 • Salas-Salvadó, Dres J., and P. García Lorda. “Tratamiento nutricional de la obesidad.” en atención primaria (2001): 153.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.