De kenmerken van moringa-olie en het gebruik ervan

Moringa-olie staat om zijn huidverzorgende eigenschappen bekend. Het reinigt, hydrateert en kan zelfs mogelijke acne voorkomen. Lees er in dit artikel meer over!
De kenmerken van moringa-olie en het gebruik ervan

Laatste update: 29 juni, 2021

Weet je wat moringa-olie is en wat het gebruik ervan is? Moringa is een geslacht van bomen uit tropische en subtropische klimaten, bestaande uit 13 soorten. Moringa oleifera, afkomstig uit India en waarvan een olie wordt gemaakt, is de bekendste.

Van dit soort olie is bekend dat het eigenschappen heeft die de gezondheid en huidverzorging ten goede kunnen komen. Over het algemeen wordt het vaak gebruikt om zowel de huid als het haar te reinigen en te hydrateren.

Je kunt moringa ook in andere vormen vinden, zoals poeder, capsules, bladeren in poedervorm en zaden. Lees verder om erachter te komen wat de olie van deze plant is, hoe ze deze extraheren en gebruiken, evenals de voordelen en mogelijke bijwerkingen.

Wat is moringa-olie?

Zoals we hierboven al zeiden, wordt deze olie uit de zaden van de Moringa oleifera-boom gewonnen. Deze plant, ook wel ben genoemd, komt oorspronkelijk uit Kerala, een staat in het uiterste zuiden van India.

Een ander opmerkelijk kenmerk van deze soort is dat we al zijn onderdelen (zaden, wortels, schors, bloemen en bladeren) op verschillende gebieden kunnen gebruiken (koken, cosmetica en medicijnen). Het wordt daarom vaak de wonderboom of levensboom genoemd.

In dat opzicht is het niet verwonderlijk dat de olie als etherische olie en bakolie beschikbaar is. Het is ook een ingrediënt in veel cosmetische producten voor huid- en haarverzorging.

Het extractieproces

Zoals je hierboven leest, wordt moringa-olie uit de zaden gewonnen. Deze hebben een schaal die de kern beschermt en bevatten ongeveer 40% olie per gewicht. De meest gebruikelijke methode om het te verkrijgen is door de zaden met een schroefpers samen te persen.

Houd er echter rekening mee dat men niet te veel uit de zaden kan halen, hoewel koude persing olie van de hoogste kwaliteit produceert. Om deze reden verwarmen een aantal fabrikanten ze of gebruiken ze oplosmiddelen om een grotere opbrengst te verkrijgen.

Een aantal mensen geloven dat deze praktijk de gewonnen olie met bijna 50% verhoogt, maar de zuiverheid en kwaliteit van het eindproduct vermindert. Dit is de reden waarom experts aanbevelen om koudgeperste moringa-olie te kopen.

Het lijkt misschien merkwaardig om te weten dat er ongeveer 500 moringa-zaden (ongeveer 35 peulen) nodig zijn om 29,6 milliliter koudgeperste olie te verkrijgen. Het verklaart waarom deze olie zoveel kan kosten.

Veelvoorkomend gebruik van moringa-olie

Het gebruik van dit moringa-olie dateert uit de oudheid, mensen gebruikten het als een kruidengeneesmiddel en ingrediënt in actuele cosmetica. Een aantal van deze toepassingen zijn er nog, terwijl andere, zoals de volgende, zijn uitgebreid:

  • De parfumindustrie gebruikt het als reinigingsmiddel, vochtinbrengende crème en smeermiddel vanwege het hoge gehalte aan oliezuur (een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat tot de omega 9-familie behoort).
  • Het is dankzij de rijkdom aan eiwitten en oliezuur een economisch en voedzaam alternatief voor dure oliën in de voedingsindustrie en gastronomie.
  • Moringa-olie is ook een bondgenoot voor de hernieuwbare energie-industrie. Een studie gepubliceerd in Bioresource Technology onthulde dat het een goed biobrandstof- of biodieselalternatief voor aardolie is (Engelse link).

De voordelen van moringa-olie

Sierlijke flesjes

Moringa oleifera-zaden zijn een bron van chemische verbindingen (onder meer enkelvoudig onverzadigde vetten, eiwitten en sterolen) die de menselijke gezondheid bevorderen. Laten we eens gedetailleerd kijken hoe de olie van deze plant kan helpen.

Gezondheid en koken

Moringa-olie heeft een aantal voordelen voor de gezondheid. Een aantal van de voordelen als het om de algehele gezondheid gaat zijn onder andere de volgende voordelen:

  • Volgens onderzoek gepubliceerd in Nutrients (Engelse link) kunnen de sterolen die in de eetbare moringa-olie aanwezig zijn het slechte cholesterol- of LDL-niveau verlagen.
  • Deze olie bevat veel bèta-sitosterol, een fytosterol dat van nature in planten voorkomt die antioxidante en antidiabetische effecten hebben (er is niet genoeg onderzoek om dit te bewijzen).
  • De actieve verbindingen die in moringa-olie aanwezig zijn (tocoferolen, catechinen, quercetine, ferulazuur en zeatine) hebben antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen die mensen zowel lokaal als oraal kunnen verkrijgen (een aantal mensen geloven dat het effectief tegen acne kan zijn).

Huidverzorging en schoonheid

Zoals we eerder al hebben vermeld heeft moringa-olie ook een aantal voordelen voor het gebruik op de huid. De voordelen van het gebruik van moringa-olie voor de huid zijn onder andere:

  • Moringa-olie is een effectieve vochtinbrengende crème en kan goed zijn voor de behandeling van een droge en gevoelige huid. Dit komt omdat het 40% enkelvoudig onverzadigde vetten en 70% oliezuur bevat, die de beschermende barrière van de huid ondersteunen die waterverlies en blootstelling aan omgevingsschade voorkomt.
  • Deze olie is dankzij het hoge oliezuurgehalte een goede gezichtsreiniger.
  • Het heeft potentiële anti-aging effecten. Hoewel het waar is dat moringa-olie effectief is voor het opvullen van fijne lijntjes en het hebben van een gezonde, glanzende huid, moet je er voor eentje kiezen die fris is en weinig vrij oliezuur bevat.
  • Volgens een studie gepubliceerd in Advances in Traditional Medicine (Engelse link), is moringa-olie goed voor de behandeling en genezing van schaafwonden, snijwonden en brandwonden.
  • Volgens een studie gepubliceerd in Lipids in Health and Disease (Engelse link), heeft deze olie ontstekingsremmende eigenschappen die de huid kunnen zuiveren en mogelijke puistjes kunnen voorkomen. Om deze reden is het vaak een essentieel ingrediënt in producten die pigmentatie, fijne lijntjes, rimpels en acne-gevoelige huid behandelen.
  • Mensen gebruiken moringa-olie als dragerolie in aromatherapiesessies, omdat het lang houdbaar is.

Ander gebruik van moringa-olie

De zaden zijn niet alleen voor olie. Mensen gebruiken ze als veevoer, samen met het fruit en de bladeren. Op dezelfde manier zijn er landen in zuidelijk Afrika waar mensen de zaden gebruiken om drinkwater te desinfecteren. Ze gebruiken de bladeren ook als organische mest in plantages.

Bijwerkingen van moringa-olie

Vrouw met acne

Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs over de mogelijke bijwerkingen van moringa-olie, hoewel de volksgeneeskunde beweert dat het bijna wonderbaarlijk en relatief veilig is om te gebruiken.

Voer daarom een allergietest uit als je van plan bent om het lokaal te gebruiken. Breng bijvoorbeeld een beetje achter het oor aan, laat het 24 uur zitten en stop het gebruik als er een negatieve reactie is.

Dingen om over moringa-olie in gedachten te houden

Moringa-olie is een extract uit de zaden van Moringa oleifera. Dit is de bekendste soort van dit geslacht. Op dezelfde manier zijn de meestvoorkomende presentaties etherische en eetbare oliën.

Wat de voordelen betreft, is het een bron van antioxidanten, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en het kan het slechte cholesterolgehalte verlagen.

Op dezelfde manier kan het het uiterlijk van de huid verbeteren. Het is ook een reiniger, vochtinbrengende crème, voorkomt het uitbreken van acne en vermindert expressielijnen.

Ten slotte is er niet genoeg bewijs over de bijwerkingen van deze stof. Professionals raden daarom aan om vóór gebruik een plaatselijke test uit te voeren en een specialist te raadplegen. Wellicht ook interessant voor jou

etherische oliën om angsten onder controle houden
Gezonder LevenLees het op Gezonder Leven
etherische oliën om angsten onder controle houden

Vandaag bespreken we natuurlijke alternatieven om angsten onder controle te houden met behulp van het gebruik van etherische oliën.



  • Rashid, U., Anwar, F., Moser, B. R., & Knothe, G. (2008). Moringa oleifera oil: a possible source of biodiesel. Bioresource technology, 99(17), 8175–8179. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.066
  • Trautwein, E. A., Vermeer, M. A., Hiemstra, H., & Ras, R. T. (2018). LDL-Cholesterol Lowering of Plant Sterols and Stanols-Which Factors Influence Their Efficacy?. Nutrients, 10(9), 1262. https://doi.org/10.3390/nu10091262
  • Meireles, D., Gomes, J., Lopes, L., Hinzmann, M., & Machado J. (2020). A review of properties, nutritional and pharmaceutical applications of Moringa oleifera: integrative approach on conventional and traditional Asian medicine. Advances in Traditional Medicine (ADTM), 20, 1–21. https://doi.org/10.1007/s13596-020-00468-0
  • Nadeem, M., & Imran, M. (2016). Promising features of Moringa oleifera oil: recent updates and perspectives. Lipids in health and disease, 15, 212. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0379-0