Donkere vlekken elimineren met natuurlijke ingrediënten

Weet jij welke natuurlijke ingrediënten het beste zijn om donkere vlekken op je huid te elimineren? Blijf doorlezen om erachter te komen.
Donkere vlekken elimineren met natuurlijke ingrediënten
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Donkere vlekken in het gezicht zijn één van de dingen waar mensen zich het meeste zorgen om maken met betrekking tot hun persoonlijke schoonheid. Gelukkig kun je deze donkere vlekken elimineren met natuurlijke ingrediënten.

Ze kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

  • blootstelling aan de zon
  • genetica
  • veroudering
  • hormonale aandoeningen veroorzaakt door de bijwerkingen van medicijnen of andere producten

In dit artikel delen we echter veertien eenvoudige recepten voor natuurlijke maskers die onzuiverheden in het gezicht kunnen helpen te verminderen of volledig te elimineren.

Tips om donkere vlekken in het gezicht te elimineren

Houd rekening met de volgende tips om ervoor te zorgen dat deze maskers zo effectief mogelijk zijn. Vergeet ook niet om de benodigdheden en ingrediënten van tevoren al klaar te zetten. Probeer alles bij de hand te hebben en gebruik indien nodig een timer.

  • Scrub eerst je huid voordat je deze gezichtsmaskers gebruikt.
  • Doe je haar in een staartje om te voorkomen dat het in je gezicht komt.
  • Gebruik dagelijks zonnebrandcrème.
  • Tref de nodige voorzorgsmaatregelen als je ergens allergisch voor bent.

Donkere vlekken elimineren met deze natuurlijke ingrediënten

De meest aanbevolen natuurlijke ingrediënten om je eigen gezichtsmaskers te maken zijn planten. Sommige zuivelproducten zoals melk en bepaalde granen zijn echter ook erg populair.

1. Aloëvera

Lepel aloëvera

Aloëvera is misschien wel de beste plant om je huid te verzorgen. Het wordt daarom ook vaak gebruikt voor reinigingsproducten voor het gezicht of andere delen van het lichaam. Het werkt als een fungicide en vochtinbrengende crème en regenereert de huid op natuurlijke wijze. Ook zorgt het ervoor dat je huid weer zacht en elastisch wordt.

Je kunt ‘s avonds een aloëveramasker aanbrengen om je huid gedurende de nacht te verstevigen. Doe dit altijd nadat je eerst je gezicht hebt schoongemaakt. Laat de gel zitten terwijl je slaapt. Vergeet niet om je gezicht de volgende ochtend grondig te wassen.

2. Melk

Melk is een natuurlijk product dat melkzuur bevat. Hierdoor is het zeer goed om donkere vlekken minder zichtbaar te maken. Je kunt melk rechtstreeks op je gezicht aanbrengen om van dit voordeel te profiteren.

  • Verwarm de melk eerst even in een pannetje.
  • Zodra het warm is, kun je het door middel van een watje voorzichtig op je gezicht aanbrengen.
  • Wacht minstens dertig minuten voordat je het weer afspoelt.

3. Azijn

Donkere vlekken elimineren met azijn

Azijn is een van de meest gebruikte natuurlijke middeltjes om donkere vlekken in het gezicht te elimineren. Het is heel eenvoudig te gebruiken. Verdun simpelweg één eetlepel appelazijn in twee liter water. Dep dit mengsel vervolgens op je gezicht met een watje.

Gebruik dit middel minstens een paar weken iedere avond en je zult zeker verschil zien.

4. Grote weegbree

Je kunt ook donkere vlekken elimineren door gebruik te maken van de bladeren van de grote weegbree. Dit doe je door er een thee van te maken.

  • Breng om te beginnen een liter water aan de kook.
  • Zodra het water kookt giet je het over in een kopje en voeg je er twee eetlepels bladeren aan toe.
  • Laat de bladeren dan twintig minuten trekken.
  • Haal de bladeren eruit met een zeef en breng de thee door middel van een watje aan op je gezicht.

5. Citroen

Citroen en citroensap

Citroensap maakt de huid lichter en zorgt ervoor dat deze gaat stralen. Masseer het zachtjes in de delen van je huid die je wilt behandelen. Als je het ‘s avonds aanbrengt, laat het dan de hele nacht zitten. Breng je het overdag aan, laat het dan twintig minuten zitten voordat je het afspoelt met warm water.

6. Ui

Uien zijn uitstekend om onzuiverheden te verwijderen. Snijd een ui doormidden en wrijf ermee over de donkere vlekken in je gezicht. Laat het sap dan nog dertig minuten zitten en spoel het daarna af met warm water. Hoe vaker je het gebruikt, hoe beter het werkt. Je kunt uiensap ook gebruiken als een tonic.

Meer weten over uien? Lees:
8 onbekende voordelen van uien

7. Tomaat

Meisje met tomaat op haar gezicht

Jazeker, ook tomaat is een van die natuurlijke middeltjes waarmee je donkere vlekken elimineren kunt. Snijd simpelweg een plakje tomaat af en wrijf hiermee ongeveer vijftien minuten over je gezicht. Voor snellere resultaten kun je ook een mengsel maken van tomaat, gemalen sandelhout en citroen.

8. Vlierbessen

Vlierbes is nog zo’n geweldige optie om onzuiverheden in het gezicht te elimineren.

Breng 500 ml water aan de kook en voeg hier drie eetlepels vlierbessen aan toe.

  • Laat het samen tien minuten staan.
  • Zodra het water is afgekoeld, kun je het op de donkere vlekken aanbrengen.
  • Je kunt dit masker ook twee keer per dag gebruiken.

Deze remedie is vooral effectief tegen donkere vlekken veroorzaakt door blootstelling aan de zon.

9. Radijsjes

Een bosje radijsjes

Radijsjes zijn geweldig om onzuiverheden te elimineren. Deze plant heeft namelijk eigenschappen die kunnen helpen om de huid te oplichten. Om hier gebruik van te maken, rasp je een paar radijsjes, met de fijnste rasper, en meng je ze vervolgens met citroensap.

Breng dit mengsel met een watje aan op je gezicht en laat het vijftien tot twintig minuten zijn werk doen. Spoel het dan af met warm water. Je kunt dit masker zowel overdag als ‘s avonds aanbrengen. Kies je voor ‘s avonds, dan kun je het ook de hele nacht laten zitten.

10. Banaan

Ook bananen hebben eigenschappen die de huid kunnen oplichten. Je kunt deze vrucht daarom ook gebruik als je donkere vlekken elimineren wilt.

  • Maak een gezichtsmasker door een banaan fijn te prakken en deze vervolgens te mengen met het sap van één citroen.
  • Laat het masker twintig minuten zijn werk doen en spoel het dan af met lauw water.
  • Je kunt dit masker vier keer per week gebruiken.

11. Gerst

Donkere vlekken elimineren met gerst

Om een tonic te maken waarmee je onzuiverheden kunt verwijderen, maak je een thee van gerst door 100 gram gerst toe te voegen aan één liter gekookt water. Breng deze thee dan aan op je gezicht en laat het dertig minuten zitten.

Gebruik de gerstkorrels ook om je gezicht mee te masseren. Doe dit door de gerstkorrels in een washandje te doen en hiermee over je gezicht te wrijven. Je kunt dit middel twee keer per dag gebruiken.

12. Tarwekiemen

Tarwekiemolie kan effectief helpen om onzuiverheden in het gezicht te elimineren. Breng het aan voordat je naar bed gaat door het zachtjes in de huid te masseren totdat de huid het volledig geabsorbeerd heeft.

13. Papaja

Donkere vlekken elimineren met papaja

Hou je van papaja? Zorg er dan voor dat je de volgende keer dat je er weer één gegeten hebt de schil bewaart. Je kunt namelijk met het binnenste gedeelte van de schil over je gezicht wrijven om onzuiverheden te verminderen. Bovendien regenereert het de huid en voorkomt het rimpels.

14. Peterselie

Tot slot kun je ook donkere vlekken elimineren door gebruik te maken van peterselie. Dit kruid heeft namelijk verlichtende eigenschappen en is perfect voor het verwijderen van alle soorten onzuiverheden.

Maal simpelweg een takje peterselie en breng het dan met een gaasje direct aan op de delen van je gezicht die je wilt behandelen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alvin, G., Catambay, N., Vergara, A., & Jamora, M. J. (2011). A comparative study of the safety and efficacy of 75% mulberry (Morus alba) extract oil versus placebo as a topical treatment for melasma: a randomized, single-blind, placebo-controlled trial. Journal of drugs in dermatology: JDD, 10(9), 1025–1031.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22052272/ 
  • Allgisna, K. N., Hindun, S., & Rantika, N. (2021). Perbandingan Beberapa Ekstrak Kulit Buah sebagai Anti-hiperpigmentasi: Review: Comparison of Fruit Skin Extract as Anti-hyperpigmentation. Jurnal Sains Dan Kesehatan (J. Sains Kes.), 3(2), 335-342. https://jsk.farmasi.unmul.ac.id/index.php/jsk/article/view/403 
  • Bavarsad, N., Mapar, M. A., Safaezadeh, M., & Latifi, S. M. (2021). A double-blind, placebo-controlled randomized trial of skin-lightening cream containing lycopene and wheat bran extract on melasma. Journal of cosmetic dermatology, 20(6), 1795–1800. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33151615/ 
  • Costa, A., Moisés, T. A., Cordero, T., Alves, C. R., & Marmirori, J. (2010). Association of emblica, licorice and belides as an alternative to hydroquinone in the clinical treatment of melasma. Anais brasileiros de dermatologia, 85(5), 613–620.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21152784/ 
  • Choi, S., Lee, S. K., Kim, J. E., Chung, M. H., & Park, Y. I. (2002). Aloesin inhibits hyperpigmentation induced by UV radiation. Clinical and experimental dermatology, 27(6), 513–515. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12372097/
  • Dahl, A., Yatskayer, M., Raab, S., & Oresajo, C. (2013). Tolerance and efficacy of a product containing ellagic and salicylic acids in reducing hyperpigmentation and dark spots in comparison with 4% hydroquinone. Journal of drugs in dermatology: JDD, 12(1), 52–58. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23377328/ 
  • Ertam, I., Mutlu, B., Unal, I., Alper, S., Kivçak, B., & Ozer, O. (2008). Efficiency of ellagic acid and arbutin in melasma: a randomized, prospective, open-label study. The Journal of dermatology, 35(9), 570–574. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18837701/ 
  • Hermanns, J. F., Petit, L., Martalo, O., Piérard-Franchimont, C., Cauwenbergh, G., & Piérard, G. E. (2000). Unraveling the patterns of subclinical pheomelanin-enriched facial hyperpigmentation: effect of depigmenting agents. Dermatology, 201(2), 118–122. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11053913/ 
  • Hollinger, J. C., Angra, K., & Halder, R. M. (2018). Are Natural Ingredients Effective in the Management of Hyperpigmentation? A Systematic Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 11(2), 28–37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843359/ 
  • Jan, B., Parveen, R., Zahiruddin, S., Khan, M. U., Mohapatra, S., & Ahmad, S. (2021). Nutritional constituents of mulberry and their potential applications in food and pharmaceuticals: A review. Saudi journal of biological sciences, 28(7), 3909–3921. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8241616/
  • Kang, M. H., Jang, G. Y., Ji, Y. J., Lee, J. H., Choi, S. J., Hyun, T. K., & Kim, H. D. (2021). Antioxidant and Anti-Melanogenic Activities of Heat-Treated Licorice (Wongam, Glycyrrhiza glabra × G. uralensis) Extract. Current issues in molecular biology, 43(2), 1171–1187. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8928971/ 
  • Khosravan, S., Alami, A., Mohammadzadeh-Moghadam, H., & Ramezani, V. (2017). The effect of topical use of Petroselinum crispum (parsley) versus that of hydroquinone cream on reduction of epidermal melasma: a randomized clinical trial. Holistic Nursing Practice, 31(1), 16-20. https://journals.lww.com/hnpjournal/Abstract/2017/01000/The_Effect_of_Topical_Use_of_Petroselinum_Crispum.4.aspx 
  • Makino, E. T., Mehta, R. C., Banga, A., Jain, P., Sigler, M. L., & Sonti, S. (2013). Evaluation of a hydroquinone-free skin brightening product using in vitro inhibition of melanogenesis and clinical reduction of ultraviolet-induced hyperpigmentation. Journal of drugs in dermatology: JDD, 12(3), s16–s20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23545928/ 
  • Phacharapiyangkul, N., Thirapanmethee, K., Sa-Ngiamsuntorn, K., Panich, U., Lee, C. H., & Chomnawang, M. T. (2019). Effect of Sucrier Banana Peel Extracts on Inhibition of Melanogenesis through the ERK Signaling Pathway. International journal of medical sciences, 16(4), 602–606. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535666/ 
  • Pillaiyar, T., Manickam, M., & Namasivayam, V. (2017). Skin whitening agents: medicinal chemistry perspective of tyrosinase inhibitors. Journal of enzyme inhibition and medicinal chemistry, 32(1), 403–425. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6010116/ 
  • Rizwan, M., Rodriguez‐Blanco, I., Harbottle, A., Birch‐Machin, M. A., Watson, R. E. B., & Rhodes, L. E. (2011). Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial. British Journal of Dermatology, 164(1), 154-162. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.2010.10057.x 
  • Singh, S. K., Baker, R., Wibawa, J. I., Bell, M., & Tobin, D. J. (2013). The effects of Sophora angustifolia and other natural plant extracts on melanogenesis and melanin transfer in human skin cells. Experimental dermatology, 22(1), 67–69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23278898/
  • Sharif, A., Akhtar, N., Khan, M. S., Menaa, A., Menaa, B., Khan, B. A., & Menaa, F. (2015). Formulation and evaluation on human skin of a water-in-oil emulsion containing Muscat hamburg black grape seed extract. International journal of cosmetic science, 37(2), 253–258. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25402429/
  • Shimogaki, H., Tanaka, Y., Tamai, H., & Masuda, M. (2000). In vitro and in vivo evaluation of ellagic acid on melanogenesis inhibition. International journal of cosmetic science, 22(4), 291–303. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18503416/ 
  • Swanson, C., Deng, D., Robinson, L., & Raleigh, P. (2010). Topical turmeric extract in a moisturizing cream formula reduces the appearance of facial spots and fine lines and wrinkles on human facial skin. Journal of the American Academy of Dermatology, 62(3), 01591-6, AB19. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(09)01591-6/fulltext 
  • Syed, T., Aly, R., Ahmad, S. A., Andersson, T., & Wong, W. (2009, March). Management of melasma with 2% analogue of green tea extract in a hydrophilic cream: a placebo-controlled, double-blind study. In Journal of the American Academy of Dermatology, 60(3), AB160. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(08)02205-6/fulltext 
  • Xing, M., Wang, X., Zhao, L., Zhou, Z., Liu, H., Wang, B., Cheng, A., Zhang, S., & Gao, Y. (2021). Novel dissolving microneedles preparation for synergistic melasma therapy: Combined effects of tranexamic acid and licorice extract. International journal of pharmaceutics, 600, 120406. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33711468/ 
  • Yamakoshi, J., Sano, A., Tokutake, S., Saito, M., Kikuchi, M., Kubota, Y., Kawachi, Y., & Otsuka, F. (2004). Oral intake of proanthocyanidin-rich extract from grape seeds improves chloasma. Phytotherapy research: PTR, 18(11), 895–899. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15597304/ 
  • Yokota, T., Nishio, H., Kubota, Y., & Mizoguchi, M. (1998). The inhibitory effect of glabridin from licorice extracts on melanogenesis and inflammation. Pigment cell research, 11(6), 355–361. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9870547/ 
  • Wallo, W., Nebus, J., & Leyden, J. J. (2007). Efficacy of a soy moisturizer in photoaging: a double-blind, vehicle-controlled, 12-week study. Journal of drugs in dermatology: JDD, 6(9), 917–922. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17941363/ 
  • Wang, Y., Zhao, J., Jiang, L., & Mu, Y. (2021). The Application of Skin Care Product in Melasma Treatment. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 14, 1165–1171. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8435474/ 
  • Wang, Z., Li, X., Yang, Z., He, X., Tu, J., & Zhang, T. (2008). Effects of aloesin on melanogenesis in pigmented skin equivalents. International journal of cosmetic science, 30(2), 121–130. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18377621/
  • Wang, J., He, Z., & Raghavan, V. (2022). Soybean allergy: characteristics, mechanisms, detection and its reduction through novel food processing techniques. Critical reviews in food science and nutrition, 1–14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35075969/ 
  • Zhang, X., Zhou, Q., Qi, Y., Chen, X., Deng, J., Zhang, Y., Li, R., & Fan, J. (2023). The effect of tomato and lycopene on clinical characteristics and molecular markers of UV-induced skin deterioration: A systematic review and meta-analysis of intervention trials. Critical reviews in food science and nutrition, 1–20. Advance online publication. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36606553/ 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.