6 gewoonten om veroudering van je huid te voorkomen

Je kunt op elk moment beginnen met het voorkomen van voortijdige veroudering van je huid - je hoeft niet te wachten tot je rimpels hebt om preventieve maatregelen te nemen.
6 gewoonten om veroudering van je huid te voorkomen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je huid zal ouder worden, dat is onvermijdelijk. Hoewel er vele manieren zijn om dit tegen te gaan, zullen we het op een bepaald moment in ons leven moeten accepteren. Het probleem is dat het veel mensen last hebben van voortijdige veroudering van je huid. Al op zeer jonge leeftijd begint hun huid er onnatuurlijk oud uit te zien.

Hoewel sommige van deze tekens met make-up kunnen worden gemaskeerd, zijn veel vrouwen op zoek naar manieren om ze te minimaliseren en te voorkomen dat het optreed. Naast het gebruik van anti-aging cosmetica en procedures, zul je ook je gewoonten moeten verbeteren, omdat veel van hen de gezondheid van je huid beïnvloeden.

Vroeg beginnen wordt beschouwd als de meest effectieve methode om vlekken, rimpels en andere onvolkomenheden te voorkomen. Daarom willen we hieronder de 6 beste tips delen om in je dagelijkse routine op te gaan nemen.

Bekijk ze nu!

6 gewoonten tegen veroudering van je huid

1. Gebruik zonnebrandcrème

Vrouw smeert zich in met zonnebrand
Directe blootstelling aan de zonnestralen is een factor die verband houdt met het optreden van voortijdige tekenen van veroudering van je huid – en ernstige ziekten zoals huidkanker.
 • Het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème werkt als een barrière en voorkomt ook verbranding en overmatige droogheid.
 • Het gebruik ervan wordt zowel op zonnige dagen als op bewolkte dagen aanbevolen.
 • Als het erg zonnig is, dan moet de SPF ten minste 30 zijn.

2. Consumeer antioxidanten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten hebben het vermogen om de negatieve invloed van vrije radicalen op cellen die verantwoordelijk zijn voor versnelde veroudering, te verminderen.

 • Antioxidanten activeren het regeneratieproces van je huid en helpen deze zacht en beschermd te houden.
 • Fruit en rauwe groenten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten. Ze zitten ook in granen.

3. Drink meer water

Vrouw met glas water
Elke dag genoeg water drinken garandeert niet alleen een goed functioneren van je interne organen, maar is ook cruciaal voor het hydrateren en zuurstofrijk maken van je huid. In feite hebben mensen die niet elke dag genoeg vocht drinken de neiging om uitgedroogd te raken en de uitdroging kan aan hun huid worden gezien.
 • Het drinken van 6 tot 8 glazen water per dag zorgt voor een goede hydratatie van de cellen en dus ook voor een goede regeneratie.
 • Water ontgift het bloed en voorkomt onzuiverheden die veroorzaakt worden door gifstoffen.

4. Ontgift je lichaam

Hoewel het drinken van water de ontgiftingsprocessen van je lichaam vergemakkelijkt, zijn er soms andere maatregelen nodig om je uitscheidingsorganen naar behoren te laten werken. De overmatige ophoping van gifstoffen verslechtert je cellen en kan, naast de veroudering van je huid, acne en huidaandoeningen veroorzaken.

 • Het is belangrijk om de gewoonte aan te nemen om regelmatig je lichaam te ontgiften of dat nu door fruit en groenten gaat of door het consumeren van speciale detox-dranken.
 • Bovendien moeten tijdens de ontgifting periode verzadigde vetten, bewerkte voedingsmiddelen en suiker worden vermeden.

Misschien ook interessant om te lezen: 46 redenen om meer water te drinken

5. Rook niet

Schaar knipt sigaretten door
Naast nicotine bevatten sigaretten tientallen giftige stoffen die cellen beschadigen en het verouderingsproces van de huid versnellen.
 • Overmatig roken veroorzaakt de afbraak van collageen en vermindert het vermogen van je lichaam om voedingsstoffen te absorberen.
 • Rokers hebben een hoog risico op huidaandoeningen en kleine huidproblemen zoals puistjes.

6. Exfoliëren

Het regelmatig gebruik van exfoliërende producten, is een goede gewoonte om een vroegtijdige veroudering van je huid te voorkomen. Doe dit minstens één keer per week. Dit type behandeling helpt bij het verwijderen van de huidcellen en onzuiverheden die zich ophopen op het oppervlak van je huid. Dit voorkomt dat ze je poriën blokkeren.

 • Ten eerste reinigt de korrelige textuur van exfolianten je poriën diep en voorkomt mee-eters en acne.
 • Ze bevatten vitamines en mineralen die worden opgenomen door je lichaam en helpen om je cellen te regenereren.
 • Ten slotte verbeteren ze de bloedsomloop en door de verbeterde zuurstoftoevoer helpen ze om je weefsels gezond te houden.

Opmerking: als je huid de neiging heeft om vettig te zijn, dan kunnen exfolianten maximaal 3 keer per week worden gebruikt. Anders wordt geadviseerd het slechts één keer per week te gebruiken om irritatie te voorkomen.

Doe je één van deze dingen om het voortijdig verschijnen van rimpels te voorkomen? Als je dat nog niet doet, ga dan aan de slag! Ze zijn tenslotte eenvoudig en belangrijk als je een mooie, stralende huid wilt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.