Depressie en angst zijn tekenen van kracht
In onze maatschappij heerst de valse aanname dat problemen als depressie en angst tekenen zijn van zwakte en onvermogen in het leven.
Dit is echter verre van waar; een persoon die last heeft van angst, depressie of wisselende symptomen is niet gek of wankel en heeft ook geen zwak of ondergeschikt karakter.
Ongeacht de vooruitgang in de wetenschap bevestigt het moderne bewustzijn waar onze maatschappij door bepaald wordt nog altijd dat emotionele en psychologische problemen gelijk staan aan zwakte en kwetsbaarheid.
En aangezien depressie en angst dus niet worden gezien als wonden die genezen moeten worden, komt het vaak voor dat mensen die er last van hebben opmerkingen te horen krijgen als:
- ‘ontspan’
- ‘zo erg is het toch niet’
- ‘in het leven is het niet de bedoeling dat je alsmaar van streek raakt’
- ‘je hebt geen reden om te huilen’
- ‘dat hoort bij het opgroeien’
Het is zelfs aannemelijk dat we in ons leven aan beide kanten van deze beredenering hebben gestaan. Het is dus belangrijk om de bewustwording te vergroten en emotionele pijn de aandacht te geven die het verdient en nodig heeft.
Net als dat je buikpijn of migraine niet zou moeten negeren, moet je ook emotionele pijn niet negeren.
Een genezingsproces
We kunnen niet verwachten dat deze wonden vanzelf zullen genezen. We moeten aan ze werken en hun betekenis achterhalen.
Misschien moet je een psycholoog raadplegen die je kan helpen en je een paar strategieën kan geven om met deze immense emotionele pijn die zoveel angst en depressie genereert om te gaan.
Om ons voorbeeld verder uit te breiden, moet je proberen om gedachten en omstandigheden die jouw emotionele wond infecteren te vermijden. Een pleister is niet genoeg: je moet je emoties zuiveren en genezen.
In dit artikel proberen we dus om mensen die last hebben van dit soort wonden te helpen om hun emoties weer onder controle te krijgen. Laten we dus eens verder kijken.
Angst, een onprettige rit in de achtbaan
De gevoelens die gepaard gaan met angst zijn soortgelijk aan de gevoelens die je zou ervaren wanneer je een onprettige ervaring hebt terwijl je in de achtbaan zit.
Zodra de rit begint, gaat je hartslag omhoog, alles draait, de wagentjes draaien meerdere keren 360° in de rondte. Je wordt meegesleurd in donkere tunnels en door scherpe bochten en de ballonnen vliegen om je hoofd alsof ze je aan het aanvallen zijn.
Je ademhaling versnelt en je hart blijft alsmaar harder kloppen. Het lijkt alsof er elk moment iets kan bezwijken. Je hebt gemengde gevoelens, je voelt spanning in je borst, je kunt niet bewegen en niets doen.
Je kunt de negatieve gedachten in je hoofd niet vermijden. Dan begin je te schreeuwen, je huilt, je klaagt, maar niemand kan je horen, je kunt zelfs jezelf niet horen.
Je vraagt wanhopig of de achtbaan alsjeblieft kan stoppen en je hebt het gevoel alsof je doodgaat. Je kunt er echter niet voor zorgen dat je wagentje afremt; die stopt namelijk pas wanneer de rit voorbij is.
Wanneer je het op deze manier bekijkt, is angst hetzelfde als een slechte rit in de achtbaan. Uiteindelijk zal de rit voorbij zijn, maar je weet niet wanneer en ook niet hoe.
Het is dus erg moeilijk om jezelf onder controle te houden terwijl je geconfronteerd wordt met deze onzekerheid.
Depressie, duisternis van de ziel
Iedereen die last heeft van depressie heeft het gevoel alsof alles in zijn leven gesluierd is in de duisternis. Deze duisternis neemt je omgeving beetje bij beetje over, er is niets meer dat je nog motiveert of bemoedigt.
Het kost je een hoop moeite om te studeren of naar je werk te gaan. Je merkt daarnaast dat je immens verdrietig of prikkelbaar bent.
Wil je meer weten, lees dan:
7 dingen die je depressie niet wilt dat je weet
Depressie is de druppel die de emmer doet overlopen. De emmer is al te vol door alle ingewikkelde situaties en omstandigheden die een grote indruk op je hebben achtergelaten. Die hebben ervoor gezorgd dat je niet meer lekker in je vel zit.
Het is belangrijk dat je, wanneer je merkt dat er iets niet goed zit, een deskundige raadpleegt die jou kan helpen en steun kan bieden, zodat je emotioneel beter begrip krijgt van wat er aan de hand is.
Niemand is geheel vrij van de grip van angst en depressie
Depressie en angst zijn tekenen van kracht, niet van zwakte. Deze emotionele problemen ontstaan niet zomaar van de ene op de andere dag, maar worden gesmeden in de helse vuren van het leven, in emotionele moeilijkheden en uitputting.
Noch zijn depressie en angst het gevolg van persoonlijke keuzes. Het is niet alsof we zelf bepalen of we er wel of geen last van zullen hebben.
Beide emotionele problemen komen voort uit het gevecht tegen de moeilijkheden van het leven en de wil om jezelf te lang sterk te houden. Niemand is vrijgesteld van de mogelijkheid om op een punt in zijn leven last te krijgen van problemen als angst en depressie.
Vergroot de bewustwording, leer deze problemen te begrijpen en boven alles: probeer nooit te oordelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Maina, G., Mauri, M., & Rossi, A. (2016). Anxiety and depression. Journal of Psychopathology. https://doi.org/10.1007/978-88-470-2676-6_11
- Paulus, M. P., & Stein, M. B. (2010). Interoception in anxiety and depression. Brain Structure & Function. https://doi.org/10.1007/s00429-010-0258-9
- Friedman, M. J., Resick, P. A., Bryant, R. A., & Brewin, C. R. (2011). Considering PTSD for DSM-5. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.20767