De voordelen van mizuna: voedingswaarde en bereiding

Je hebt waarschijnlijk meer dan eens mizuna gegeten dat je wist dat je deze groente at. Hier vertellen we je alles over de eigenschappen.
De voordelen van mizuna: voedingswaarde en bereiding
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mizuna is een biologische groente die gebruikt kan worden om verschillende gerechten te bereiden, zoals salades. Het bevat een grote hoeveelheid antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, evenals een hoge concentratie aan vitamines. Al deze voordelen van mizuna betekenen dat het een goed idee kan zijn om het in je dieet op te nemen.

Het wordt ook wel Japanse mosterdsla genoemd en is een van de meest gebruikte groenten in de veel industrieel bereide salades die commercieel worden verkocht. Er zijn echter maar heel weinig mensen die dit blad kunnen herkennen.

Mizuna: voedingsstoffen en vitamines

Aarde met plantjes

Het eerste dat we moeten doen, is het specifieke uiterlijk van mizuna definiëren. Het is een groente met drie bladeren die als losse groene takjes wordt verkocht. Het wordt meestal verpakt verkocht, wat de versheid garandeert.

Vanuit voedingsoogpunt zijn het vitamine C- en vitamine A-gehalte het vermelden waard. Het bevat ook micronutriënten van de B-groep en enkele mineralen in kleine hoeveelheden. Wat echter echt opvalt, is het gehalte aan antioxidanten.

Deze groente bevat een grote hoeveelheid fytonutriënten in het binnenste gedeelte. Deze elementen kunnen de vorming van vrije radicalen neutraliseren, waardoor de homeostase behouden blijft.

Ze zijn daarnaast ook belangrijk voor het reguleren van ontstekingen. Tot slot mogen we het hoge vezelgehalte niet vergeten als een van de voordelen van mizuna. Deze stof is essentieel voor een goede darmgezondheid.

De voordelen van mizuna

We gaan het nu hebben over de belangrijkste voordelen voor de gezondheid die je kunt krijgen als je mizuna regelmatig in je dieet opneemt. Zorg ervoor dat je het als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet eet.

Het verbetert het immuunsysteem

Vitamine C is een essentieel element voor de goede werking van het immuunsysteem. Door de niveaus binnen het juiste bereik te houden, verklein je de kansen op het oplopen van veel infectieziekten, zoals aandoeningen van de luchtwegen. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Immunology (Engelse link).

Gezondere huid

Volgens een studie gepubliceerd in Nutrition in Clinical Practice (Engelse link) is het vitamine A-gehalte van mizuna de sleutel tot het voorkomen van problemen die verband houden met de gezondheid van de huid.

Het versnelt niet alleen de wondgenezing, maar het bereidt het weefsel ook voor op blootstelling aan zonlicht. Dit minimaliseert de schade die door ultraviolette straling veroorzaakt kan worden.

Vertraagt veroudering

Antioxidante voedingsstoffen zijn sleutelelementen bij het voorkomen van veroudering. De neutralisatie van vrije radicalen voorkomt dat deze zich ophopen in weefsel en beschermt zo tegen de ontwikkeling van ziekten en fysiologische problemen.

Volgens een recensie gepubliceerd in het tijdschrift Current Aging Science (Engelse link) is regelmatige consumptie van een goede hoeveelheid verbindingen met antioxidanten een van de meest efficiënte manieren om het verouderingsproces te vertragen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om gezond ouder te worden

Voorkomt het ontstaan van darmproblemen

Vezels zijn voedingsstoffen die bijdragen aan de darmgezondheid. Het is een niet-verteerbaar element dat het volume van de ontlasting vergroot, waardoor de doorgang wordt gestimuleerd. Daarnaast dient het als energiesubstraat voor de bacteriën waaruit de darmflora, ook microbiota genoemd, bestaat.

Mogelijke risico’s van consumptie

Het enige risico van het eten van mizuna komt voort uit het niet goed wassen van de groente voor consumptie. Je moet het zorgvuldig onder stromend water wassen om vuil en aarde te verwijderen. Wanneer het echter in supermarkten wordt verkocht, is het meestal verpakt in cellofaan. Als dit het geval is, dan is de groente al schoongemaakt.

Salades maken met mizuna

Pot met zonnebloempitten

De beste manier om mizuna in je dieet op te nemen, is in salades, vergezeld van andere groenten die ook hoogwaardige voedingsstoffen bevatten. Je kunt ook groene sappen maken met mizuna.

Ingrediënten

 • 1 tomaat
 • 1 ui
 • 1/2 sla
 • Mizuna
 • Zonnebloempitten naar smaak
 • Een bakje verse kaas
 • Extra vierge olijfolie en zout

Instructies

 • Om een salade met mizuna te bereiden, moet je beginnen met het grondig wassen van alle groenten onder stromend water. Scheur of snij vervolgens zowel de mizuna als de sla in vrij kleine stukjes.
 • Snijd daarna de tomaat en ui in blokjes.
 • Doe deze ingrediënten vervolgens in een kom en strooi er een paar lepels zonnebloempitten over.
 • Voeg dan wat plakjes verse kaas toe en maak de salade af met een scheutje extra vierge olijfolie en zout naar smaak.
 • Je kunt ook andere kruiden of specerijen toevoegen, zoals oregano.

Mizuna: een gezonde groente

Mizuna heeft veel eigenschappen die gunstig zijn voor je gezondheid, vooral als je het in een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon opneemt. Het biedt hoogwaardige antioxidanten en vitamines. Dat zijn belangrijke elementen die helpen bij de preventie van veel chronische en complexe ziekten.

Bijna iedereen heeft bovendien toegang tot deze groente. Het wordt meestal in zakken verkocht, wat garandeert dat het vers is en lal gewassen is. Het is goedkoop en veelzijdig voor gebruik in veel verschillende gerechten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
 • Polcz ME, Barbul A. The Role of Vitamin A in Wound Healing. Nutr Clin Pract. 2019 Oct;34(5):695-700. doi: 10.1002/ncp.10376. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31389093.
 • Galvan YP, Alperovich I, Zolotukhin P, Prazdnova E, Mazanko M, Belanova A, Chistyakov V. Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Curr Aging Sci. 2017;10(1):56-67. doi: 10.2174/1874609809666160921120008. PMID: 27659261.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.