De voordelen van kurkuma voor huidverzorging
Een van de natuurlijke remedies die steeds meer terrein wint in de cosmetologie is het gebruik van kurkuma huidverzorging. Hoewel deze duizendjarige wortel vaak wordt gebruikt voor zijn voordelen bij verschillende gezondheidsaandoeningen, wijzen steeds meer onderzoeken de voordelen toe als het gaat om het stralend houden van de huid, zelfs bij de behandeling van ziekten zoals psoriasis.
Dit is allemaal te danken aan de belangrijkste verbinding die bekend staat als curcumine, met krachtige antioxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende effecten. Daarom wordt kurkuma in weefsels gebruikt om acne te bestrijden, vlekken te verlichten, veroudering tegen te gaan en zelfs te helpen bij het ontharen.
Laten we eens kijken naar de 9 voordelen van kurkuma voor huidverzorging. Lees verder voor meer informatie!
De voordelen van kurkuma voor huidverzorging
Kurkuma, waarvan de wetenschappelijke naam Curcuma Longa is, is een plant van Aziatische oorsprong die al eeuwenlang wordt gebruikt in de keuken, cosmetica en geneeskunde. Het wordt beschouwd als een superfood vanwege de vele actieve bestanddelen, waaronder het gele polyfenolische pigment curcumine, waaraan verschillende gezondheidsvoordelen worden toegeschreven.
De meest opvallende zijn de antioxiderende, ontstekingsremmende, antineoplastische, antiproliferatieve en antimicrobiële eigenschappen. Curcumine is ook een bondgenoot geworden voor huidverzorging en wordt gebruikt in verschillende thuisbereidingen, schoonheidsproducten en zelfs in de vorm van supplementen om verschillende huidaandoeningen te behandelen (Engelse link).
Dus, wat is kurkuma goed voor de huid? Laten we de belangrijkste voordelen eens nader bekijken.
1. Het bestrijdt acne
Acne is een inflammatoire huidziekte die kan ontstaan door de groei van bacteriën op de huid. Vanwege zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen is kurkuma een natuurlijke optie voor de behandeling van acne vulgaris (Engelse link).
In die zin vermindert kurkuma de verspreiding van de bacteriën die het veroorzaken, ontzwelt het de aangetaste delen en voorkomt het de vorming van olie in de talgklieren.
Kurkuma helpt ook bij de littekens die acne achterlaat. Het wordt meestal gecombineerd met andere ingrediënten om dit effect te versterken, zoals onder andere honing, sandelhout, Griekse yoghurt en aloëvera.
2. Het vertraagt huidveroudering
Leeftijd, milieuvervuiling en blootstelling aan de zon zijn de belangrijkste oorzaken van huidveroudering. Deze schade, veroorzaakt door vrije radicalen, veroorzaakt de gevreesde tekenen van huidveroudering in het gezicht, zoals rimpels, verslapping, fijne lijntjes en vlekken.
Door zijn antioxiderende werking beschermt curcumine de huid tegen oxidatieve stress. Zo voorkomt en behandelt het deze tekenen van veroudering. Deze fenolverbinding bevordert ook de aanmaak van collageen en versterkt de elasticiteit van de huid.
Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Citrussmoothie met kurkuma om je afweer te versterken
3. Het maakt de huid lichter
Een andere manier waarop kurkuma de huid verzorgt is door de productie van melanine te remmen (Engelse link) . Op deze manier voorkomt het de vorming van donkere vlekken veroorzaakt door blootstelling aan de zon, huidaandoeningen of hormonale veranderingen. Het aanbrengen van producten met kurkuma kan ook reeds ontstane vlekjes lichter maken.
4. Het helpt de huid herstellen en geeft haar een natuurlijke gloed
Een van de voordelen van kurkuma op de huid is dat het het natuurlijke herstel van haar gloed bevordert. Door de ontstekingsremmende, antioxiderende en oplichtende effecten helpt het om de huid er beter uit te laten zien. Het verbetert ook de microcirculatie (Engelse link) door oxidatieve stress te verminderen, wat ongetwijfeld bevorderlijk is voor de gladheid en helderheid van de huid.
Daarom voeren de bruid en bruidegom op Hindoe-huwelijken een ritueel uit met een kurkuma masker op het gezicht, de handen en de voeten, om geluk aan te trekken en de huid te verlichten op die grote dag.
5. Het helpt bij wondgenezing
Wondbehandeling is misschien wel een van de bekendste voordelen van kurkuma voor huidverzorging. Wanneer het op wonden wordt aangebracht (in pastavorm), kan het helpen ontstekingen te verminderen, irritatie te verzachten en de vorming van nieuw weefsel te bevorderen (Engelse link).
6. Het vermindert donkere kringen onder de ogen
Het aanbrengen van kurkuma op de gezichtshuid kan het uiterlijk van donkere kringen onder de ogen verbeteren. Het doet dit door de huid in het gebied lichter te maken en de microcirculatie van het bloed in dit gebied te bevorderen. Daardoor vermindert het de donkere kringen rond de ogen, die meestal worden veroorzaakt door vermoeidheid, slecht slapen of stress.
Maar omdat dit een van de meest gevoelige gebieden van het gezicht is, moet het met voorzichtigheid worden aangebracht. Het belangrijkste is om op zoek te gaan naar speciale producten voor de oogcontour die curcumine als actief ingrediënt bevatten.
7. Helpt de symptomen van psoriasis en eczeem te verlichten
Psoriasis en eczeem zijn huidaandoeningen die vervelende symptomen met zich meebrengen en het welzijn van mensen die eraan lijden in gevaar brengen. De ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van deze stof kunnen helpen om psoriasisuitbraken onder controle te houden.
Ook verlicht het huidongemakken veroorzaakt door eczeem. Om deze aandoening te behandelen kan kurkuma gecombineerd worden met Indiase Centella en walnoot (Engelse link), waardoor symptomen als droogheid, jeuk, kloven en korstvorming verbeteren.
8. Het vertraagt de groei van lichaamshaar
Kurkuma verzorgt de huid op verschillende manieren, een daarvan is door het voorkomen van overmatige groei van lichaamshaar. In dit opzicht helpt het regelmatig aanbrengen van een kurkuma lotion gedurende enkele weken om de haargroei te vertragen (Engelse link) op ongewenste plekken zoals de oksels.
9. Het helpt bij de behandeling van parasitaire huidinfecties
Of het nu in supplementen wordt ingenomen of plaatselijk wordt aangebracht, kurkuma helpt de huid te beschermen tegen schadelijke micro-organismen zoals sommige parasieten en mijten (Engelse link). Een daarvan is de ectoparasiet Sarcoptes scabiei var hominis, die schurft veroorzaakt.
Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Alles wat je over dyshidrotisch eczeem moet weten
Hoe je kurkuma kunt gebruiken voor huidverzorging
Om het uiterlijk van de huid te verbeteren met behulp van kurkuma, zijn er supplementen, preparaten en cosmetische producten die kant-en-klaar zijn om te consumeren of te gebruiken. Ook zijn er verschillende huismiddeltjes die je kunt bereiden, waarbij je andere natuurlijke ingrediënten toevoegt om de effecten te versterken.
Laten we eens kijken wat de verschillende manieren zijn om kurkuma te gebruiken om de huid te verzorgen:
- Consumeren in tabletten of capsules.
- Rechtstreeks op de huid aanbrengen, in poedervorm of in kleine strookjes.
- Etherische olie van kurkuma plaatselijk gebruiken. Je kunt een paar druppels toevoegen aan vochtinbrengende crème.
- Toevoegen aan kookrecepten.
- Dit ingrediënt toepassen in de vorm van een masker. Je kunt het maken met het extract in poedervorm en er verschillende ingrediënten aan toevoegen (kokosolie, munt of honing).
- In de vorm van thee. Voeg 2 theelepels gemalen kurkuma toe aan 3 of 4 kopjes gekookt water en laat het trekken.
- Breng een kurkumagel of -pasta aan op de huid, met aloëvera, kurkuma-olie en arganolie.
De mogelijke nadelige effecten van kurkuma als huidverzorging
Hoewel kurkuma meestal goed wordt verdragen, is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen als je het gebruikt. Raadpleeg bij voorkeur je arts als je deze natuurlijke behandeling gaat proberen. Hiermee kun je een aantal risico’s bij het gebruik voorkomen, waaronder de volgende:
- Allergische reacties: controleer voordat je het in hoeveelheden gaat toepassen of je niet allergisch bent voor het product. Om te weten of het veilig is om op je gezicht te gebruiken, breng je een beetje kurkuma aan op je onderarm en wacht je 1 of 2 dagen. Evalueer mogelijke reacties in het gebied, zoals een branderig gevoel, roodheid of andere laesies.
- Huidirritatie: grote hoeveelheden kurkuma direct op de huid aanbrengen kan roodheid, irritatie en ontsteking in het gebied veroorzaken. Probeer eerst lotions en maskers met een lage dosis van dit ingrediënt. Als je deze symptomen ervaart, is het raadzaam om het gebied onmiddellijk schoon te maken en de behandeling te staken.
- Mogelijke interacties met medicijnen: als je ijzersupplementen of antistollingsmiddelen gebruikt, gebruik kurkuma dan met voorzichtigheid. Raadpleeg eerst je arts.
Een van de meest gemaakte opmerkingen over deze wortel is dat hij vlekken op de huid kan maken. Het is daarom aan te raden om de maskers niet te lang op het gezicht te laten zitten. Het is ook een goed idee om het te mengen met melk en toverhazelaarwater.
Profiteer van de voordelen van kurkuma voor huidverzorging
Kurkuma is een goedkoop ingrediënt, gemakkelijk te verkrijgen in verschillende aanbiedingsvormen, en met meerdere voordelen voor de huid en de gezondheid in het algemeen. Het kan je helpen de helderheid van de huid te herstellen, de tekenen van vroegtijdige veroudering te verminderen en zelfs vlekken te elimineren.
Het wordt zelfs toegeschreven aan andere, minder bekende voordelen bij de behandeling van verschillende dermatologische problemen zoals alopecia, lichen planus, striae, sclerodermie en vitiligo. Er zijn echter nog meer onderzoeken nodig om deze effecten te bevestigen.
Voordat je kurkuma op de huid gebruikt, is het echter raadzaam om toestemming van een specialist te vragen en je ervan te verzekeren dat je niet allergisch bent voor dit product.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Di Nardo, V., Gianfaldoni, S., Tchernev, G., Wollina, U., Barygina, V., Lotti, J., Daaboul,F., Lotti, T. (2018) Use of Curcumin in Psoriasis. Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences, 6 (1), 218–220. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5816303/
- El-Saadony, M., Yang, T., Korma, S., Sitohy, M., El-Mageed, A., Taia, A., Selim, S., Al Jaouni, S., Salem, H., Mahmmod, Y., Soliman, S., Mo’men, S., Mosa, W., El-Wafai, N., Abou-Aly, H., Sitohy, B., Abd El-Hack, M., El-Tarabily, K., & Saad, A. M. (2023). Impacts of turmeric and its principal bioactive curcumin on human health: Pharmaceutical, medicinal, and food applications: A comprehensive review. Frontiers in Nutrition, 9, 1040259. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.1040259/full
- Gopinath,H., Karthikeyan, K. (2018). Turmeric: A condiment, cosmetic and cure. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 84(1), 16-21. https://ijdvl.com/turmeric-a-condiment-cosmetic-and-cure/
- Kannigadu, C., & N’Da, D. (2021). Recent advances in the synthesis and development of curcumin, its combinations and formulations and curcumin-like compounds as anti-infective agents. Current Medicinal Chemistry, 28(27), 5463-5497. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cmc/2021/00000028/00000027/art00003
- Khiljee, S., Rehman, N., Khiljee, T., Loebenberg, R., Saeed, R.(2015). Formulation and clinical evaluation of topical dosage forms of Indian Penny Wort, walnut and turmeric in eczema. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 28(6). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26639477/
- Kumar, B., Aggarwal, R., Prakash, U., Kumar, P. (2023). Emerging therapeutic potential of curcumin in the management of dermatological diseases: an extensive review of drug and pharmacological activities. Future Journal of Pharmaceutical Sciences, 9(42). https://fjps.springeropen.com/articles/10.1186/s43094-023-00493-1
- Kusumawati, I., Kurniawan, K. O., Rullyansyah, S., Prijo, T. A., Widyowati, R., Ekowati, J., Pramyrtha, E., Maat, S., & Matsunami, K. (2018). Anti-aging properties of Curcuma heyneana Valeton & Zipj: A scientific approach to its use in Javanese tradition. Journal of ethnopharmacology, 225, 64-70. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874118305221?via%3Dihub
- Lv, J., Yang, Y., Jia, B., Li, S., Zhang, X., & Gao, R. (2021). The inhibitory effect of curcumin derivative J147 on melanogenesis and melanosome transport by facilitating ERK-mediated MITF degradation. Frontiers in Pharmacology, 12. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.783730/full
- Santos-Parker, J., Strahler, T., Bassett, C., Bispham, N., Chonchol, M., Seals, D. (2017). Curcumin supplementation improves vascular endothelial function in healthy middle-aged and older adults by increasing nitric oxide bioavailability and reducing oxidative stress. Aging, 9(1), 187–205. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310664/
- Srivilai, J., Phimnuan, P., Jaisabai, J., Luangtoomma, N., Waranuch, N., Khorana, N., Wisuituprot, W., Scholfield, N., Champachaisri, K., & Ingkaninan, K. (2017). Curcuma aeruginosa Roxb. essential oil slows hair-growth and lightens skin in axillae; a randomised, double blinded trial. Phytomedicine, 25, 29-38. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711316302549?via%3Dihub
- Vollono, L., Falconi, M., Gaziano, R., Lacobelli, F., Dika, E., Terracciano, C., Bianchi, L., Campione, E. (2019) Potential of Curcumin in Skin Disorders. Nutrients, 11(9): 2169. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770633/
- Waghmare, P., Kakade, P., Takdhat, L., Nagrale, A., Thakare, S., Parate, M. (2017). Turmeric as medicinal plant for the treatment of Acne Vulgaris. PharmaTutor; 5(4), 19-27. https://www.pharmatutor.org/articles/turmeric-as-medicinal-plant-for-the-treatment-of-acne-vulgaris