Alles wat je over dyshidrotisch eczeem moet weten

Dyshidrotisch eczeem is een aandoening die in het lichaam ontstaat, hoewel het vaak met stress en allergieën wordt geassocieerd.
Alles wat je over dyshidrotisch eczeem moet weten
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Dyshidrotisch eczeem, ook bekend als dyshidrose, is een type huidontsteking die in de vorm van kleine met vloeistof gevulde blaren op de handen en voeten optreedt.

In veel gevallen is de aandoening chronisch, niet besmettelijk en kan zowel uitbraken als perioden van remissie omvatten. Dyshidrose is vaak seizoensgebonden en veroorzaakt meer uitbraken in de lente en zomer.

De oorzaak van deze huidaandoening is inwendig, wat betekent dat het zijn oorsprong in het lichaam heeft. In feite wordt het vaak met factoren zoals stress en allergieën geassocieerd. Hoewel het vaak voor het eerst bij personen tussen de 15 en 30 jaar voorkomt, kan het mensen van elke leeftijd of geslacht treffen.

De oorzaken van dyshidrotisch eczeem

Handpalm met eczeem

Deskundigen zijn niet zeker van de exacte oorzaak van dyshidrotisch eczeem van de handen en voeten. Ze weten echter dat bepaalde factoren de kans op het ontwikkelen van de aandoening kunnen vergroten. Onder deze factoren kunnen we het volgende noemen:

 • Emotionele stress.
 • Allergieën – voor parfum, medicijnen of metalen.
 • Aan een infectie veroorzaakt door bacteriën of schimmels op de huid leiden.
 • Aan atopische dermatitis of andere allergische aandoeningen zoals astma of hooikoorts leiden.
 • Zwangerschap kan ook een triggerende factor zijn, gezien de hormonale veranderingen die dan plaatsvinden.

Wat zijn de symptomen van dyshidrotisch eczeem van handen en voeten?

Deze aandoening lijkt eerst tussen de vingers te verschijnen en strekt zich vervolgens uit tot de handpalmen. Het kan ook op de voetzolen en zijkanten van de voeten voorkomen.

Het is ongebruikelijk dat dyshidrose op de rug van de handen of andere delen van het lichaam verschijnt. De symptomen van dyshidrotisch eczeem van handen en voeten zijn onder andere:

 • Het verschijnen van kleine blaren die vaak intense jeuk veroorzaken.
 • Afschilfering van de huid: als gevolg van deze aandoening kunnen erosies in de huid optreden, wat erg pijnlijk kan zijn.
 • Irritatie en verdikking van de huid. Dit komt voor wanneer mensen met eczeem aan het getroffen gebied krabben. Om deze reden kan er een secundaire huidinfectie ontstaan.

De evolutie van dyshidrotisch eczeem van handen en voeten kan variëren. Vaak verdwijnt het vanzelf binnen een kwestie van 3 of 4 weken, hoewel het de neiging heeft om weer te verschijnen. Na een periode zonder laesies kan de volgende episode weken of zelfs maanden duren.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 natuurlijke remedies om jeuk te verlichten

De behandeling van dyshidrotisch eczeem van handen en voeten

Arts en strippen met pillen

Tot op heden moeten wetenschappers nog een behandeling ontdekken die een definitieve genezing voor dyshidrose kan bieden. Er zijn echter manieren om uitbraken te behandelen en te beheersen (Spaanse link). In die zin zijn de volgende behandelingen die degenen die aan deze aandoening lijden, kunnen toepassen om verlichting te vinden:

 • Krachtige topische corticosteroïden gedurende één of twee weken. Afhankelijk van de intensiteit van de laesie en de huidige fase, kunnen orale corticosteroïden ook nodig zijn.
 • Antibiotica: in het geval van een secundaire infectie van de laesies.
 • Verzachtende producten: deze zijn vaak nuttig om uitdroging van de huid te verminderen.
 • Orale antihistaminica: deze geneesmiddelen helpen het jeukende gevoel dat dyshidrose veroorzaakt, te kalmeren.
 • Overige. Artsen kunnen meer specifieke behandelingen aanbevelen, zoals fototherapie.

Aanbevelingen voor het beheersen van uitbraken

Zelfgemaakte havermoutzeep

Hieronder zullen we je een reeks aanbevelingen geven die zouden kunnen helpen om uitbraken van dyshidrotisch eczeem van handen en voeten onder controle te houden.

 • Hydrateer je handen meerdere keren per dag.
 • Vermijd contact met irriterende stoffen.
 • Was je handen en voeten met zachte, geurloze zeep.
 • Gebruik handschoenen bij het uitvoeren van huishoudelijke taken.
 • Wees zorgvuldig als het om voethygiëne gaat (was en droog ze goed).
 • Vermijd krabben, omdat de episode hierdoor nog langer kan duren en het risico op een secundaire infectie kan toenemen (Engelse link).
 • Draag schoenen met een leren zool, want natuurlijke materialen laten je huid beter ademen. In het geval van overmatig zweten, moet je je sokken minstens twee keer per dag verwisselen.

Aangezien stress een van de factoren is die bijdragen aan dyshidrose en deze verergeren, moet je proberen om manieren te vinden om stress zo goed mogelijk te beheersen.

Met dat in gedachten is het, afgezien van het bovenstaande, een goed idee om stress, angst en nervositeit onder controle te houden. Door bijvoorbeeld sporten te beoefenen of ontspannings- en ademhalingsoefeningen te doen. Yoga, tai chi en medicatie kunnen ook erg nuttig zijn, dus probeer ze eens!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gómez, M., Beirana, A., & Lopez, L. (2001). Dishidrosis asociada a dermatitis atópica en un paciente preescolar. Revista Del Centro Dermatológico Pascua.
 • Garcia-Navarro, X., Corella, F., Roé, E., Dalmau, J., & Puig, L. (2006). Dishidrosis. Farmacia Profesional.
 • Urbina, F., Pérez, A., Requena, L., & Rütten, A. (2013). Hipoqueratosis circunscrita palmar o plantar. Conocimientos y controversias tras 10 años de su descripción. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2013.05.011
 • Garcia-Navarro, X., Corella, F., Roé, E., Dalmau, J., & Puig, L. (2006). Dishidrosis. Farmacia Profesional, 20(4), 70-73. Retrieved from http://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-dishidrosis-13087206

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.