De vijf beste theesoorten die je rustig laten slapen

Heb jij je ooit afgevraagd welke theesoorten je kunnen helpen om beter te slapen?
De vijf beste theesoorten die je rustig laten slapen

Laatste update: 27 januari, 2019

Heb je ooit al enkele theesoorten geprobeerd om beter te slapen? Hadden ze geen positieve resultaten of kon je niet in slaap raken? Dan is het mogelijk dat je ze niet op de juiste manier klaargemaakt hebt. Maak kennis met de vijf beste theesoorten die je rustig laten slapen.

Meestal gebruiken mensen theezakjes die ze in de supermarkt kopen. Dit is niet slecht als je tenminste weet hoe je ze moet klaarmaken. Wat dit betreft, is het belangrijk dat je de richtlijnen op het etiket nakijkt en opvolgt.

Er bestaat medicatie die de slaap opwekt. De meerderheid van deze medicijnen hebben echter bijwerkingen en veroorzaken afhankelijkheid. In het algemeen vermijden artsen dan ook om ze voor te schrijven. Ze gebruiken dit soort medicatie alleen wanneer ze absoluut noodzakelijk zijn.

Artsen bevelen personen met slaapstoornissen eerder aan om het toevlucht te nemen tot het gebruik van andere methoden zoals fytotherapie.

Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste soorten thee natuurlijke, onschadelijke dranken zijn. Dit is ook de reden waarom je het kan drinken zonder eerst advies aan je arts te vragen.

Hoe maak je thee die je helpt slapen?

De beste manier om thee te maken

Bepaalde theesoorten zijn bedoeld om de slaap te verbeteren. We hebben het dan over de soorten thee die het volledige lichaam ontspannen en het gemakkelijker maken om in te slapen.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, mag je de thee niet net vóór je gaat slapen klaarmaken. Je drinkt het best minstens één uur daarvoor.

  • Eerst breng je 250 ml (1 kop) water aan de kook.
  • Zodra het water kookt, zet je het vuur uit.
  • Doe dan het theezakje of de theeblaadjes in de pan.

Nu is de timing belangrijk. Op het theedoosje kan vermeld staan dat de thee gedurende ongeveer 2 minuten moet trekken. Dan moet je die richtlijnen opvolgen en de tijdsduur in het oog houden. Op deze manier kan je van alle eigenschappen van de thee profiteren. Je geniet dan ook van de best mogelijke smaak.

Je hoeft geen zoetmiddelen of suiker toe te voegen. Wat je echter wel kan doen, is zoveel honing bij de thee doen als je wilt. Nog een ander onderdeel van het proces is dat je de juiste kruidenthee kiest die je zal helpen om in te slapen.

Theesoorten die je rustig laten slapen

Je kan vele van deze kruiden ook in capsules of druppeltjes vinden. Hete dranken zoals thee hebben echter een kalmerend effect op je lichaam. Meestal veroorzaken ze ook een gevoel van verlichting.

In het vervolg van dit artikel kan je enkele van de beste kruiden vinden om toe te voegen aan je thee voor bedtijd. Ze zullen je helpen om rustig laten slapen.

1. Valeriaan

Valeriaanthee helpt om goed te slapen

Valeriaan is tegenwoordig één van de belangrijkste kruiden om slapeloosheid te behandelen. Het heeft een kalmerend effect en regelt de cellen van het zenuwstelsel. Dat betekent dus dat valeriaan het niveau van je angstgevoelens verlaagt.

2. Kamille

  • Kamille is een versterkend en vaatverwijdend kruid.
  • Het helpt ook tegen krampen.
  • Bovendien ondersteunt kamille de vertering en werkt het windafdrijvend.
  • Het helpt ook de gal en de lever.

Daarnaast werkt dit kruid ontspannend op de spieren en heeft het geweldige ontstekingsremmende eigenschappen. Dat is ook de reden waarom kamille één van de meest gebruikte kruiden is om verteringsproblemen te verlichten.

3. Passiebloem

Rustig slapen met thee van passiebloem

Passiebloem zit vol flavonoïden en alkaloïden. Het bevat ook aminoboterzuur. Deze stof is bekend als een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het regelen van de spierspanning. Tegelijkertijd ontspant het ook je zenuwen.

  • Als je de smaak van passiebloem niet lekker vindt, kan je het ook met aromatherapie proberen te gebruiken.

4. Sint-janskruid

Dit kruid is een natuurlijk ontstekingsremmend middel. Het bevat ook vitamine C. Het is één van de ingrediënten die je helpen om beter te slapen en die je rustig laten slapen.

Sint-janskruid is echter ook bekend als een antidepressivum. Het heeft zijn doeltreffendheid bewezen in de behandeling van milde tot matige depressie en angstgevoelens.

5. Citroenmelisse

Thee van citroenmelisse voor een goede nachtrust

De wetenschappelijke naam van dit kruid is Melissa Offincinalis. Het is beroemd omdat het één van de meest doeltreffende kruiden is om zenuwachtigheid te bestrijden. Dit geldt ook voor problemen die verbonden zijn met angstgevoelens.

Bovendien heeft citroenmelisse eigenschappen die de vertering ondersteunen. Dat is de reden waarom men aanbeveelt om één kop van deze thee te drinken na je laatste maaltijd van de dag.

Tips om je slaap te verbeteren

Je kan dus de theesoorten drinken die we in dit artikel besproken hebben. Ze zullen je rustig laten slapen. We bevelen echter ook aan om de volgende slaaprituelen toe te passen:

  • Eet een licht avondmaaltijd.
  • Zorg ervoor dat je slaapkamer verduisterd is.
  • Wees zeer matig met dranken die cafeïne bevatten.
  • Ga elke avond op hetzelfde tijdstip slapen.
  • Drink minstens één uur vóór je gaat slapen een geschikte thee. Op die manier zal je van alle effecten van de thee profiteren.
  • Ga slapen zodra je je slaperig begint te voelen. Het is erg belangrijk dat je niet achterop raakt in je slaaprooster. Dat is nodig om slapeloosheid te voorkomen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gastaldi, B., Assef, Y., Van Baren, C., Di Leo, P., Retta, D., Bandoni, A., & González, S. (2016). Actividad antioxidante en infusiones, tinturas y aceites esenciales de especies nativas de la Patagonia Argentina. Revista Cubana de Plantas Medicinales.

  • Martínez, G. C., Pellerano, R. G., Del Vitto, L. A., Matilde Mazza, S., & Marchevsky, E. J. (2015). Concentraciones de elementos minerales en partes aéreas e infusiones de Margyricarpus pinnatus (Lam.) Kuntze (Perlilla). Revista Cubana de Plantas Medicinales.

  • Huamantupa, I., Cuba, M., Urrunaga, R., Paz, E., Ananya, N., Callalli, M., … Coasaca, H. (2011). Riqueza, uso y origen de plantas medicinales expendidas en los mercados de la ciudad del Cusco. Revista Peruana de Biologia. https://doi.org/10.15381/rpb.v18i3.439


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.