Wat moet je doen als je midden in de nacht wakker wordt?

We bespreken hieronder wat je kunt doen als je 's nachts wakker wordt, zodat je de negatieve gevolgen kunt vermijden.
Wat moet je doen als je midden in de nacht wakker wordt?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 29 april, 2018

We kunnen op elk moment slapeloosheid ervaren, niet alleen wanneer we proberen te slapen. Als je midden in de nacht wakker wordt kan het gebeuren dat je moeite hebt om weer in slaap te komen.

Wat als je midden in de nacht wakker wordt?

Wakker worden in de vroege uren van de dag en niet weer in slaap kunnen vallen is irritant. We willen slapen en uitrusten want de wekker gaat immers nog lang niet af. Daarnaast weten we dat we zonder een goede nachtrust de volgende dag in zombies veranderen.

Als je midden in de nacht wakker wordt kan dat het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld een hard geluid van buitenaf wat je hoort (bijvoorbeeld een brandweeralarm). Of je hebt een nachtmerrie, of je hebt het te koud of te warm, enz.

Als we wakker worden kan het behoorlijk lastig zijn om weer in slaap te vallen. Sommige mensen kiezen ervoor om een paar keer van slaaphouding in hun bed te wisselen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die ervoor kiezen om op te staan ​​en dingen af ​​te maken op hun actielijst. Soms zijn dat zelfs zeer buitengewone activiteiten.

Genieten van een goede nachtrust is essentieel voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het niet krijgen van goede slaap leidt tot apathie, prikkelbaarheid , geheugen– en aandachtsproblemen, slaperigheid en vele andere negatieve gevolgen.

Bovendien lijdt zowel het werk als de sociale relaties eronder als we niet genoeg rust krijgen en nemen.

Wanneer moeten we ons zorgen maken over te snel wakker worden? Wanneer het meer dan drie keer per week gebeurt. Het kan een teken zijn dat we te gestrest, angstig of nerveus zijn. Op de lange termijn zal dit ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Opstaan ​​als voorbereiding om weer in slaap te vallen

Opstaan als voorbereiding om weer in slaap te vallen

Als je midden in de nacht wakker wordt kun je proberen om uit bed te gaan. Eventueel kun je de kamer te verlaten en een klein lampje aan doen. Vervolgens kun je gedurende 20 of 30 minuten een ontspannen activiteit doen.

Ga na die tijd terug naar bed en probeer weer te slapen. Wat wij beschouwen als een “ontspannende activiteit” is natuurlijk een persoonlijk oordeel. Voor sommigen is het mediteren of het beoefenen van yoga een ontspannende activiteit. Voor anderen kan het lezen van een boek, kaart spelen of door foto’s kijken een ontspannende activiteit zijn.

In elk geval zou het een activiteit moeten zijn die ons zenuwstelsel niet op gang brengt. Om geen enkele reden moeten we gebruik moeten maken van producten zoals koffie, alcohol of tabak.

Als we een tablet of mobiel willen gebruiken moeten we het schermcontrast en het licht op het minimum zetten. Ook moeten we zo veel mogelijk deze witte, groene en blauwe lichten die de melatonineproductie remmen vermijden. Melatonine is een hormoon is dat ons in staat stelt om te slapen.

Als we televisie willen kijken is het kiezen van een geschikt programma essentieel om weer in slaap te vallen. Je bent beter af met een programma zonder actie, zonder gewelddadig nieuws of video’s met flitsende kleuren en lichten.

Als je weer gaat slapen en weer wakker wordt, doe dan gewoon hetzelfde. Behalve als je 1 of 2 uur voor het tijdstip dat je van plan was om wakker te worden weer wakker wordt. In het laatste geval is het beter om op te staan ​​en gewoon eerder aan de dag te beginnen.

We zullen zeker genoeg klusjes hebben waar we alvast aan kunnen beginnen. Zoals het voorbereiden van het avondeten, het noteren van een boodschappenlijstje, het wassen, het opruimen van kamers, enzovoort.

Hoe te herstellen als je ‘s nachts wakker wordt?

Hoe slecht we de nacht ervoor ook hebben geslapen, we kunnen niet de fout maken om te compenseren door een dutje van 3 uur te doen. We kunnen onze klok ook niet handmatig terugdraaien en later wakker worden. Deze ideeën verergeren de slapeloosheid alleen maar. Bovendien maken ze er een chronisch probleem van.

Als je ‘s nachts wakker wordt of last van slapeloosheid hebt, is de beste optie om te wachten tot het nacht is voordat je weer gaat slapen.

Na een nacht van slapeloosheid of wakker worden op vreemde uren moet je proberen je rust zo snel mogelijk te herstellen. Zo kun je de volgende dag je verplichtingen en activiteiten nakomen. Hieronder zullen we enkele tips met je bespreken die kunnen helpen.

1. Verhoog de inname van vitamine B12

Verhoog de inname van vitamine B12

Als je niet voldoende rust krijgt verbruikt je lichaam hogere hoeveelheden vitamines uit de B-groep. Als deze vitamines schaars worden in je lichaam, voel je je traag, humeurig en niet in staat om je te concentreren. Om deze verloren vitamine aan te vullen, kun je een van de volgende voedingsmiddelen eten:

 • Kokkels, oesters, mosselen
 • Vis, octopus, inktvis
 • Lever
 • Kaas
 • Eieren

2. Drink gemberthee

Deze wortel heeft veel goede eigenschappen. Daar hoeven we niet tweemaal over na te denken. Het is goed om gemberwortel toe te voegen aan onze dagelijkse voeding. Wanneer we last hebben van wakker worden op vreemde uren in de nacht is er een toename van het hormoon cortisol. Ons lichaam bevind zicht dan in een staat van constante stress.

Verhoogde cortisolspiegels verhogen ook de bloeddruk. Daarnaast veroorzaken ze angst en verminderen ze de immuunreacties. Om deze negatieve effecten tegen te gaan is er niets beter dan een kop gemberthee. Het is heel eenvoudig om dit te maken.

Ingrediënten

 • 1 kopje water (250 ml)
 • 1 zakje zwarte thee
 • ¼ theelepel geraspte gember (2 gram)
 • 1 eetlepel honing  (20 gram)

Bereiding

 • Verwarm wat water en doe het in een mok.
 • Voeg vervolgens het theezakje toe en laat het 5 minuten trekken.
 • Haal het zakje er daarna eruit en voeg de gember toe.
 • Roer met een lepeltje en voeg honing toe om het zoeter te maken.

3. Probeer suikers en vet te vermijden

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, vetten en suikers zijn allemaal niet aan te raden omdat ze onmiddellijk energie “ontketenen.”

Je zou denken dat snelle energie precies is wat je nodig hebt om je beter te voelen na het wakker worden in het midden van de nacht. Maar dit effect is slechts tijdelijk. Na een paar minuten zal je je nog vermoeider voelen dan voorheen.

Kies in plaats daarvan om gezond voedsel te eten dat rijk is aan eiwitten, vezels en natuurlijke vetten die je langer energie zullen geven. Maak een eind aan die vervelende gewoonte dat je midden in de nacht wakker wordt! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.