De longan of drakenoog: hoe voedzaam is deze exotische vrucht?

De longan is een vrucht die rijk is aan vitamine C en polyfenolen. We vertellen je over de voordelen ervan en hoe je ze in het dieet kunt opnemen.
De longan of drakenoog: hoe voedzaam is deze exotische vrucht?
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 16 oktober, 2022

De longan is een kleine tropische vrucht, waarvan het zwarte zaad en het witte vruchtvlees op een oogbal lijken, en daarom wordt hij ook wel “drakenoog genoemd. Het komt oorspronkelijk uit China en is populair geworden op de markten van Thailand, Indonesië, India en Vietnam.

In feite is het ook overgewaaid naar andere streken van de wereld. Het is verwant aan lychees, maar de textuur en smaak is anders. Het wordt gebruikt in sorbets, smoothies, pudding, en salades. Vanwege zijn antioxiderende eigenschappen wordt het als een heel bijzondere vrucht beschouwd. In de Aziatische geneeskunde wordt het gebruikt om zijn bio-actieve stoffen.

In het bijzonder wordt de consumptie ervan in verband gebracht met het voorkomen van griep, verkoudheid, en andere ziekten. Wat is de voedingswaarde ervan? Wat zijn de voordelen ervan? Om meer over deze exotische vrucht te weten te komen, nodigen we je uit verder te lezen.

Wat is longan of drakenoog?

De longan
De longan is een exotische vrucht die gewaardeerd wordt om zijn voedingseigenschappen.

De longan (Dimocarpus longan L.), ook wel “drakenoog” genoemd, is een subtropische vrucht van de Sapindaceae-familie en is het op één na belangrijkste gewas in de productie na zijn verwante, de lychee.

Men beschrijft de longan als een sappige vrucht met een witte, vlezige, doorschijnende vrucht die een bruin tot zwart zaad omgeeft. De schil is bruin tot geelachtig van kleur en groeit in hangende trossen. Elke vrucht is zo groot als een grote olijf waardoor mensen hem soms als “bes” genoemd, hoewel ze geen kenmerken van bessen heeft.

Ze worden meestal vers gegeten, maar worden ook ingevroren, ingeblikt of gedroogd verkocht. Het verse vruchtvlees lijkt qua smaak en textuur op dat van een druif, hoewel het een zweem van muskus heeft. In gedroogde vorm nemen ze een rokerige smaak aan. Dit gebruikt men in India om een verfrissend drankje te bereiden.

Merkwaardig genoeg gebruikt men het zaad in shampoo, vanwege het hoge gehalte aan saponinen. In de traditionele geneeskunde heeft het ook verschillende toepassingen (Engelse link). Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als hulpstof tegen slapeloosheid, geheugenverlies, schimmel, enzovoort.

Belangrijkste voedingsstoffen van de longan

De voedingssamenstelling (Engelse link) van 100 gram longan-vruchtvlees is als volgt:

 • Calorieën: 60 kcal.
 • Vochtgehalte: 72 tot 83 gram.
 • Eiwit: 1,0 tot 1,3 gram.
 • Koolhydraten: 15 tot 25 gram.
 • Vezels: 0,4 tot 1,1 gram.
 • Vitamine A: 28 internationale eenheden.
 • Vitamine C: 60 tot 84 milligram (140% van DV).
 • Kalium: 266 milligram (8% van DV).
 • Koper: 0,17 milligram (3% van de DV).

De meest opvallende voedingsstof (Engelse link) in de longan is vitamine C, waarvan de waarden meer dan 40% van onze dagelijkse behoefte dekken. Het gehalte aan ascorbinezuur is het dubbele van dat van citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, mandarijnen, e.a.

Natuurlijk overheerst de waarde van deze vitamine in vers fruit, want hitte vernietigt ze. Een belangrijk kenmerk van ascorbinezuur is zijn antioxiderende capaciteit.

De longan levert ook een goed percentage koolhydraten, meestal vertegenwoordigd door enkelvoudige suikers, zoals sucrose, fructose en glucose. Deze suikers zijn goed opneembaar en verteerbaar.

Bioactieve stoffen van de longan

Behalve deze voedingsstoffen valt op dat longan bepaalde actieve stoffen bevat die een belangrijke rol spelen in de gezondheid. Deze vrucht bevat aanzienlijke hoeveelheden polyfenolen met antioxiderende werking, zoals onder andere corilagine, ellaginezuur, quercetine en kaempferol.

Deze verbindingen (Engelse link) hebben het vermogen vrije radicalen uit te schakelen, oxidatie te remmen en bepaalde ziekten te voorkomen. Men heeft ook ontdekt dat de meeste ervan geconcentreerd zijn in het zaad, dat 2 tot 5 keer meer bevat dan de schil.

Mogelijke voordelen van de longan

De voedingsstoffen en bio-actieve stoffen die in de longan aanwezig zijn, hebben belangrijke voordelen die te maken hebben met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Ze zouden helpen bij het voorkomen van ziekten.

Het is een bron van vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem versterkt, de huid en de gezondheid van de ogen bevordert. Moleculs (Engelse link), het tijdschrift, wijst erop dat het consumeren van longans oxidatieve schade aan de huid vermindert, omdat het hoge waarden vitamine C levert. Het elimineert schilfering en minimaliseert barsten, waardoor de celintegriteit behouden blijft.

Antioxidant en ontstekingsremmend vermogen

Een groep onderzoekers (Engelse link) meldde dat polyfenolen aanwezig in de longan ontstekingen, infecties en oxidatieve stress bestrijden. Van polyfenolen is bekend dat ze beschermen tegen hartziekten, diabetes, leveraandoeningen, en mogelijk kanker voorkomen.

Een andere groep deskundigen (Engelse link) toonde aan dat deze vrucht ontstekingsremmende eigenschappen heeft en de antioxidant enzymen verhoogt. Bovendien kan het het immuunsysteem versterken, osteoporose voorkomen en anti-verouderingseffecten hebben.

Het werkt antibacterieel, antischimmel en antiviraal

Sommige wetenschappers (Engelse link) beweren dat de bioactieve stoffen in longan sap de darmgezondheid kunnen verbeteren. Het versterkt ook het immuunsysteem. Men constateerde dat deze drank bescherming kan bieden tegen ontstekingsreacties, griep, verkoudheid en huidaandoeningen.

Verbetert de slaapkwaliteit

Een studie (Engelse link) vond dat longan de slaapkwaliteit en -duur verbetert. Het is dus aan te raden om deze vrucht te consumeren als je slaapproblemen hebt.

Het extract van deze vrucht kan angst en stress verminderen door de niveaus van het hormoon dat cortisol heet te verlagen.

Kan het geheugen verbeteren

Onderzoek bij muizen (Engelse link) stelde vast dat het consumeren van longan de hersenstructuur ten goede kan komen en zo de verwerking van herinneringen kan helpen. Hierdoor paste men de resultaten toe op patiënten met neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer.

In de Chinese geneeskunde maakt het deel uit van de behandeling om het angstniveau, de cognitieve functie en het geheugen te verbeteren.

Hoe maak je longan klaar?

Verse longan
Longan wordt het best vers gegeten. Hij kan echter ook aan allerlei recepten worden toegevoegd.

Longan wordt meestal als verse vrucht geconsumeerd. Het vruchtvlees is het enige eetbare deel. Het wordt ook bereid als gedroogd vruchtvlees, sap (Engelse link), gelei, wijn, en ingeblikt in siroop. Je kunt het ook aan een fruitsalade toevoegen, samen met citrusvruchten en munt. Het kan zelfs in het volgende gebruikt worden:

 • Kaaskoekjes
 • Koekjes
 • Cocktails
 • Smoothies
 • Geleien
 • Jams

Je kunt een heerlijke smoothie maken door longan te mengen met kokosmelk en banaan. Je kunt het ook aan havermout toevoegen en vervolgens koken. Intussen moet opgemerkt worden dat infusies met gedroogde longan en rode dadels deel uitmaken van de traditionele Aziatische cultuur.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zorgen vitamines voor energie?

De longan, een voedzame vrucht

De longan is een exotische vrucht die weinig calorieën levert. Hij bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten, want er zitten maar weinig vetten en eiwitten in. De soorten koolhydraten die overheersen zijn suikers die snel worden opgenomen.

De meest gewaardeerde voedingsstof is vitamine C, dus om er het meeste uit te halen is het aan te bevelen ze vers te eten of in de vorm van vers bereid sap. Deze voedingsstof heeft een dubbele functie, want ze voedt en werkt als antioxidant.

Ze levert onder andere veel polyfenolen met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Om deze reden wordt deze vrucht als zeer heilzaam beschouwd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Huang GJ, Wang BS, Lin WC, Huang SS, Lee CY, Yen MT, Huang MH. Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Longan (Dimocarpus longan Lour.) Pericarp. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:709483. doi: 10.1155/2012/709483. Epub 2012 Aug 26. PMID: 22966244; PMCID: PMC3433710.
 • Marisa M. Wall, Ascorbic acid and mineral composition of longan (Dimocarpus longan), lychee (Litchi chinensis) and rambutan (Nephelium lappaceum) cultivars grown in Hawaii, Journal of Food Composition and Analysis, Volume 19, Issues 6–7, 2006, Pages 655-663, ISSN 0889-1575, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2005.12.001. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157505001304)
 • Mishra, D.s & Chakraborty, Binayak & Rymbai, Heiplanmi & Deshmukh, Nishant & Jha, Anjani Kumar & War, G & Paul, Debanjoy & Patel, R & Mishra, L & Roy, D & Lyngdoh, Pynkhrawbor. (2018). LONGAN (Dimocarpus longan Lour). Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/328043052_LONGAN_Dimocarpus_longan_Lour/citation/download
 • Tang Y., Cai W., Xu B. From rice bag to table: Fate of phenolic chemical compositions and antioxidant activities in waxy and non-waxy black rice during home cooking. Food Chem. 2016;191:81–90. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.02.001.
 • Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866
 • Instituto Nacional de Salud. Ministerio de Salud. Perú. Consumo de vitamina C fortalece el sistema inmunológico ante amenaza de enfermedades infecciosas. Disponible en: https://web.ins.gob.pe/es/prensa/noticia/consumo-de-vitamina-c-fortalece-el-sistema-inmunologico-ante-amenaza-de-enfermedades
 • Bao Yang, Yueming Jiang, John Shi, Feng Chen, Muhammad Ashraf, Extraction and pharmacological properties of bioactive compounds from longan (Dimocarpus longan Lour.) fruit — A review, Food Research International, Volume 44, Issue 7, 2011, Pages 1837-1842,
 • ISSN 0963-9969, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.10.019. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996910003820)
 • Nuchanart Rangkadilok, Somkid Sitthimonchai, Luksamee Worasuttayangkurn, Chulabhorn Mahidol, Mathuros Ruchirawat, Jutamaad Satayavivad. Evaluation of free radical scavenging and antityrosinase activities of standardized longan fruit extract. Food Chem Toxicol. 2007 Feb;45(2):328-36. doi: 10.1016/j.fct.2006.08.022. Epub 2006 Sep 12.
 • Shi, Y., Dong, J. W., Zhao, J. H., Tang, L. N., & Zhang, J. J. (2014). Herbal Insomnia Medications that Target GABAergic Systems: A Review of the Psychopharmacological Evidence. Current neuropharmacology12(3), 289–302. https://doi.org/10.2174/1570159X11666131227001243
 • Se Jin Park,   Dong Hyun Park ,  Dong Hyun Kim ,  Seungjoo Lee ,  Byung Hoon Yoon ,  Won Yong Jung ,  Kyung Tae Lee ,  Jae Hoon Cheong ,  Jong Hoon Ryu. The memory-enhancing effects of Euphoria longan fruit extract in mice. J Ethnopharmacol. 2010 Mar 2;128(1):160-5. doi: 10.1016/j.jep.2010.01.001. Epub 2010 Jan 11.
 • Li J., Miao S., Jiang Y. Changes in quality attributes of longan juice during storage in relation to effects of thermal processing. J. Food Qual. 2009;32:48–57. doi: 10.1111/j.1745-4557.2008.00235.x.
 • Prasad, K. & Neha, Pallavi & Lal, Milan & Gaurav, Abhay. (2017). Longan (Dimocarpus longan Lour) Processing. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 6. 38-44. 10.20546/ijcmas.2017.608.006.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.