De gezondheidsvoordelen van linzen

Dankzij het hoge vezelgehalte worden linzen aanbevolen om je te helpen je tevreden te voelen en de spijsvertering te verbeteren. Daarom bevorderen ze ook gewichtsverlies.
De gezondheidsvoordelen van linzen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hou je van linzen? Hoe vaak eet je ze? Ken jij de gezondheidsvoordelen van linzen? Geloof het of niet, ze bieden vele gezondheidsvoordelen, maar je eet ze misschien niet zo vaak als je zou moeten.

Het is aangetoond dat linzen worden aanbevolen als vochtafdrijvend voedsel met veel voordelen. Ze hebben een hoog gehalte aan essentiële voedingsstoffen zoals polyfenolen en andere bioactieve stoffen. Deze beschermen je lichaam tegen degeneratieve ziekten, zoals:

 • diabetes
 • obesitas
 • kanker
 • hartproblemen

Alsof dat nog niet genoeg is, zijn linzen een zeer veelzijdig voedsel en ideaal om te integreren in een gezond dieet. Daarom willen we het vandaag hebben over de voordelen van linzen. Je zult merken dat er veel zijn.

De verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van linzen

Linzen zijn hoog in eiwit

Linzen zijn een grote bron van eiwitten en leveren tot 18 gram eiwitten per 200 gram. Dit betekent dat ze een uitstekende optie zijn om voedingsmiddelen te vervangen die ook eiwitten kunnen leveren, maar ook hoge gehaltes aan verzadigde vetten bevatten, zoals rood vlees. Linzen worden ook aanbevolen omdat ze slechts één gram vet per 200 gram bevatten.

Dankzij hun proteïnegehalte helpen linzen het herstel van je cellen en de ontwikkeling van spierweefsel te bevorderen. Dit betekent dat wanneer je linzen eet, je je lichaam geeft wat het nodig heeft om sterk en beschermd te blijven.

Bovendien helpen linzen je lichaam bij de ontwikkeling van spiermassa. Dit verbetert je uiterlijk terwijl je vet verbrandt en spieren opbouwt.

Ze verbeteren je stofwisseling

Een vrouw staat voor een mand fruit en groenten met een meetlint om haar middel

Obesitas en overgewicht zijn vaak verbonden met een trage stofwisseling. Deze problemen doen zich voor wanneer het lichaam niet in staat is om goed te verwijderen wat het niet nodig heeft, wat leidt tot de opbouw van vet.

Door de hoge concentratie aan eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen helpen linzen je stofwisseling te versnellen. Daarom worden ze aanbevolen als je last hebt van constipatie.

Je zult merken dat het makkelijker is om je doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken als je dat overtollige vet uit het lichaam verwijdert. Omdat linzen geen verzadigd vet bevatten, hoef je je ook geen zorgen te maken over een hoog cholesterolgehalte.

Ze hebben een hoog vezelgehalte

Linzen bevatten 6 gram vezels per 200 gram, wat je stofwisseling stimuleert en je spijsvertering reguleert. Vergeet niet dat vezels een essentiële voedingsstof zijn voor de goede werking van je lichaam.

Vezels helpen je lichaam ook de afvalstoffen te elimineren die het niet meer nodig heeft. Vezels helpen ook het lichaam te reinigen, waardoor de giftige stoffen die in je bloedbaan aanwezig zijn, worden verminderd.

Ze helpen je je eetlust te beheersen

Een meisje heeft geen eetlust

Het hoge vezelgehalte van de linzen zorgt er ook voor dat je je voller voelt. Hierdoor kun je je dagelijkse calorie-inname verminderen, omdat je minder behoefte hebt aan voedsel.

Zoals je weet, zal het je helpen om gewicht te verliezen wanneer je je calorie-inname vermindert. Dit ontkracht de mythe dat linzen eigenlijk contraproductief zijn als je een paar kilo’s wilt afvallen.

Het is gebruikelijk om te horen dat linzen en andere voedingsmiddelen zoals bonen moeten worden vermeden. Ze helpen echter wel bij het bereiken van je doelstellingen. Om hun voordelen te stimuleren, stellen we voor om regelmatig te bewegen, zodat je metabolisme wordt gereguleerd en je extra calorieën kunt verbranden.

Linzen worden aanbevolen om degeneratieve ziekten te bestrijden

Als gevolg van vervuiling, gevaarlijke milieuomstandigheden en een slechte voeding zijn er tegenwoordig meer mensen die aan degeneratieve ziekten lijden dan ooit tevoren. De meestvoorkomende zijn:

 • diabetes
 • kanker
 • hart- en vaatproblemen

Linzen bevatten een verscheidenheid aan voedingsstoffen, waaronder polyfenolen. Dit zijn stoffen die je lichaam aanmaakt om je te beschermen tegen bacteriën en schimmels, ontstekingen te verminderen en je hart gezond te houden.

Dankzij alle bovengenoemde gezondheidsvoordelen van linzen zouden ze een vast onderdeel van je dieet moeten zijn. Je vindt er een grote verscheidenheid aan kleuren:

 • rood
 • groen
 • bruin

Kies de kleuren die je wilt en maak ze zoals je wilt. Wat zijn jouw favoriete manieren om linzen te koken en te eten?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Shahwar D., Bhat TM., Ansari YK., Chaudhary S., et al., Health functional compounds of lentil: a review. International Journal of Food Properties, 2016.
 • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Micrboes, 2017. 8 (2): 172-184.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.