De gevolgen van het eten van hypersmakelijk voedsel
Rond het einde van de 20e eeuw verving het eten van hypersmakelijk voedsel het traditionele voedsel. Dit soort producten hebben in principe een hoog gehalte aan verzadigde vetten, geraffineerde suikers, meel en zout. Dit betekent dat hun ingrediënten energierijk en zelfs verslavend kunnen zijn.
Een aantal specialisten zeggen (Spaanse link) dat de voedingsindustrie kunstmatige stoffen aan hypersmakelijke producten toevoegt om de smaak te versterken, ze langer houdbaar te maken en ze klaar voor consumptie te maken.
Deze ingrediënten, vooral de zoete romige producten, veroorzaken bepaalde reacties in de hersenen. De meesten van ons associëren ze met positieve gevoelens van plezier. Mede daardoor vergroten ze de wens om er meer van te eten.
Er zijn slechts een paar stappen van lekker naar gevaarlijk bij hypersmakelijk voedsel, dus lees verder om meer over de risico’s van het consumeren van deze voedingsmiddelen te weten te komen.
Wat is hypersmakelijk voedsel?
Andere specialisten hebben in het tijdschrift World Nutrition geschreven (Engelse link) dat hypersmakelijk voedsel uit industriële bewerkingen afkomstig is. Het is dat of dat ze met stoffen gemaakt zijn die van eetbare producten zijn geëxtraheerd of afgeleid. Ze geven aan dat ultrabewerkte voedingsmiddelen hypersmakelijk zijn.
Meestal zijn deze producten een mix van verzadigde vetten of transvetten, geraffineerde suikers, meel en zout. De industrie mengt ze met voedselderivaten, zoals gehydrogeneerde oliën, gemodificeerd zetmeel, gehydrolyseerde eiwitten en vleesextrudaten. Ze stellen ook dat ze veel additieven bevatten, zoals:
- conserveermiddelen
- emulgatoren
- bindmiddelen
- stabilisatoren
- zoetstoffen
- sensorische en smaak- en kleurversterkers
Het is allemaal bedoeld om het product er als echt voedsel uit te laten zien, ruiken, voelen en smaken. In het International Journal of Obesity concluderen een aantal onderzoekers (Engelse link) dat de perceptie van dergelijke ingrediënten tot hetzelfde soort gedrag als dat van drugs leidt.
Dat wil zeggen, ze activeren de beloningscircuits in de hersenen en dit leidt tot overconsumptie van hypersmakelijk voedsel. Volgens het tijdschrift Appetite (Engelse link) omvat de groep hypersmakelijke voedingsmiddelen onder andere:
- Frisdrank
- Zoete en zoute snacks
- Snoep
- Gefrituurd voedsel
- Kunstmatige vruchtensappen
- Fastfood (hamburgers, pizza’s, frites)
- Gereconstitueerd vlees
- Instantsoepen
- Suikerbevattende ontbijtgranen
- Verpakte snoepjes
- Kant-en-klaarmaaltijden
Hoe je hypersmakelijk voedsel kan identificeren
Je zou dus kunnen zeggen dat het identificeren van een hypersmakelijk voedsel vrij eenvoudig is, omdat degenen die verslaving veroorzaken tot de meest populaire behoren.
Mensen beschrijven ze echter vaak zonder hun specifieke kenmerken te definiëren.Op basis van de noodzaak om ze beter te identificeren, publiceerde het tijdschrift Obesity een onderzoek (Engelse link) dat licht op het probleem werpt:
- Industriële voedingsmiddelen die 25% van de calorieën uit vet bevatten en meer dan 0,3% van hun gewicht aan natrium bevatten, zoals worstjes, vleeswaren en producten op basis van eieren en melk.
- Producten met meer dan 20% calorieën uit vet en meer dan 20% uit suikers, zoals ijs, cake en gebak.
- Voedingsmiddelen met 40% calorieën uit koolhydraten en meer dan 0,2% van hun gewicht aan natrium bevatten, zoals chips, popcorn en crackers, onder andere.
Uit een analyse van de Amerikaanse Food and Nutrient Database for Dietary Studies bleek dat 62% van de bijna 8000 voedingsmiddelen hypersmakelijk zijn, omdat ze een hoog vet- en natriumgehalte hebben.
Daarnaast zijn 5% van de voedingsmiddelen met het label ‘zonder vet, zonder suiker, zoutarm of caloriearm’ bovendien ook zeer smakelijk, zoals groenten in sauzen, vetten of crèmes.
Het rapport merkt op dat de methode van voedselbereiding en -verwerking kan bepalen of een voedingsproduct wel of niet hypersmakelijk is. De combinatie van ingrediënten stelt het vast.
Hypersmakelijk eten is slecht voor je gezondheid
Er zijn een aantal redenen waarom hypersmakelijk voedsel gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. We zullen hieronder dus een aantal gevolgen van het zeer regelmatig in grote hoeveelheden eten van hypersmakelijk voedsel opnoemen.
1. Ze verhogen het risico op chronische ziekten
De Wereldgezondheidsorganisatie publiceerde (Spaanse link) dat veel onderzoeken een verband aantonen tussen de inname van zeer smakelijke ultrabewerkte voedingsmiddelen en chronische niet-overdraagbare ziekten. Dat is onder andere het geval bij hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2 en hypertensie.
De consumptie van deze voedingsmiddelen kan volgens een onderzoek uitgevoerd door Costa en andere onderzoekers (Engelse link) bovendien op jonge leeftijd de abdominale obesitas verhogen. We moeten daarom de preventieve strategieën implementeren om de consumptie van energierijke en zeer smakelijke voedingsmiddelen te beperken.
2. Ze geven minder verzadiging
Bepaalde componenten van hypersmakelijke voedingsmiddelen leiden tot ongecontroleerd overeten, omdat deze de verzadigingssignalen in de hersenen aantasten. Daardoor gaan mensen meer eten. Het tijdschrift Nutricao wijst erop (Spaanse link) dat deze situatie bevorderlijk voor het ontstaan van obesitas is.
3. Hypersmakelijk eten zorgt voor verslaving
Appetite magazine geeft aan (Engelse link) dat er bij het consumeren van hypersmakelijk voedsel een vicieuze cirkel begint. De aanwezigheid van bepaalde ingrediënten die plezier geven, activeert dus de beloningscircuits van de hersenen.
Uiteindelijk is er een ongecontroleerde consumptie van deze voedingsmiddelen. Er is ook een verband tussen dit soort voedingsmiddelen en een verhoogd risico op obesitas.
4. Deze voedingsmiddelen bevatten minder voedingsstoffen
Verslaving aan hypersmakelijke voedingsmiddelen verdringt de consumptie van natuurlijke of minimaal bewerkte voedingsmiddelen, bronnen van vezels, vitamines, mineralen en eiwitten. Hun samenstelling is bovendien op vetten, suikers of koolhydraten gebaseerd die niet aan de vereisten van gezonde voeding voldoen.
5. Ze verstoren de stemming
Een recensie merkt op (Engelse link) dat sommige vormen van angst met de consumptie van hypersmakelijk voedsel verband houdt, zoals pizza, frisdrank, frites. Ze merkten op dat een langdurige inname van ultrabewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen met een verhoogd risico op depressie verband houdt.
- Ze ontdekten ook dat mensen met een voorkeur voor fastfood om psychische problemen te verlichten 25% kwetsbaarder zijn voor obesitas.
- Daarnaast publiceerde het tijdschrift Frontiers in Psychology (Engelse link) dat de consumptie van zoet, vetrijk voedsel de tekenen van stress en angst vermindert.
Hypersmakelijke voeding hoort niet thuis in een gezond voedingspatroon
Hypersmakelijke voedingsmiddelen verhogen dus het risico op chronische ziekten en psychische stoornissen. Ze horen daarom niet thuis in een gezond dieet. Natuurlijke producten zoals fruit, groenten en noten zijn een betere keuze voor knapperige, smakelijke snacks.
Raadpleeg een voedingsdeskundige als je vragen hebt of het gevoel hebt dat je ondanks je inspanningen niet met het consumeren van ultrabewerkte voedingsmiddelen kunt stoppen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rodríguez-Santos, F., Aranceta, J., Serrá, Ll. Psicología y Nutrición. Elsevier Masson. España. 2008. Disponible en: https://books.google.com.cu/books?id=wQeGnfOH64MC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false
- Sharma S, Fernandes MF, Fulton S. Adaptations in brain reward circuitry underlie palatable food cravings and anxiety induced by high-fat diet withdrawal. Int J Obes (Lond). 2013 ;37(9):1183-91.
- Moubarac JC, Batal M, Louzada ML, Martinez Steele E, Monteiro CA. Consumption of ultra-processed foods predicts diet quality in Canada. Appetite. 2017 Jan 1;108:512-520.
- Costa CS, Rauber F, Leffa PS, Sangalli CN, Campagnolo PDB, Vitolo MR. Ultra-processed food consumption and its effects on anthropometric and glucose profile: A longitudinal study during childhood. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2019 Feb;29(2):177-184.
- Arnaiz Mabel Gracia. La emergencia de las sociedades obesogénicas o de la obesidad como problema social. Rev. Nutr. 2009; 22( 1 ): 5-18. Disponible en: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732009000100001&lng=en
- Hepworth R, Mogg K, Brignell C, Bradley BP. Negative mood increases selective attention to food cues and subjective appetite. Appetite. 2010 Feb;54(1):134-42.
- Opie RS, O’Neil A, Itsiopoulos C, Jacka FN. The impact of whole-of-diet interventions on depression and anxiety: a systematic review of randomised controlled trials. Public Health Nutr. 2015 Aug;18(11):2074-93.
- Singh M. Mood, food, and obesity. Front Psychol. 2014;5:925.