9 schadelijke voedingsmiddelen die je beter kan vermijden

Volgens experts zijn er veel voedingsmiddelen die vermeden moeten worden, omdat ze voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. We hebben een lijst opgesteld van deze producten en mogelijke alternatieven.
9 schadelijke voedingsmiddelen die je beter kan vermijden
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Soms zijn bepaalde voedingsmiddelen waarvan we denken dat ze gezond zijn, veel schadelijker dan we vermoeden. Hieronder bespreken we 9 schadelijke voedingsmiddelen die volgens voedselexperts beter vermeden kunnen worden en waarom.

Het beste is dat je deze schadelijke voedingsmiddelen niet eet. Als dat niet mogelijk is, dan moet je op zijn minst proberen gezondere alternatieven voor deze schadelijke voedingsmiddelen te vinden.

Wat duidelijk is, is dat onderzoek heeft aangetoond dat veel ‘gezonde’ voedingsmiddelen gepaard gaan met verborgen risico’s waar we nooit aan hadden gedacht.

9 schadelijke voedingsmiddelen die je beter kan vermijden

1. Rauwe oesters

Oesters

Volgens deskundigen op het gebied van voedselveiligheid moet je voorzichtig zijn met het eten van rauw zeevoedsel. Dit is te wijten aan de stijgende temperaturen van de oceanen, die van deze producten de perfecte broedplaats voor bacteriën maken. Ook tijdens de opslag en het transport kan er iets misgaan waardoor voedselbederf optreedt

Zo moet je ze eten

Je kunt het beste gekookte oesters eten. Een goede optie die hun smaak niet wegneemt is ze kort te koken en ze te eten met een pittige saus. Je zult zien dat ze net zo lekker zijn.

2. Vers geperst sap gekocht bij een standje op straat

Verse sappen

Hoewel je misschien denkt dat het tegendeel waar is, kan vers geperst sap (vooral wanneer het gekocht wordt bij een straatstandje op vakantie in het buitenland) besmet zijn met virussen, bacteriën en parasieten. De risico’s wegen zwaarder dan de voordelen.

Vervanging 

Maak het sap zelf. Als je zin hebt in sap en onderweg bent, kies dan voor de gepasteuriseerde soort. Als je op zoek bent naar vitaminen, eet dan fruit.

3. Onvoldoende gekookt vlees

Vlees

 

Onvoldoende verhit vlees is een groot probleem. Om E. coli en Salmonella te doden, moet de interne temperatuur van het vlees minstens 72°C bereiken.

Vervanging 

Vlees dat voldoende verhit is.

4. Kiemgroenten

Kiemgroenten

E. coli en Salmonella komen vaker voor dan je denkt. Gezonde gekiemde granen hebben geen chemicaliën nodig.

Vervanging

Kies voor gekiemde tarwekorrels of alfalfa die op natuurlijke wijze of met rauwe zaden is geteeld. Je kunt ook kiezen voor lijnzaad, pompoen en zonnebloempitten, omdat ze net zo bevorderlijk zijn.

5. Rauwe melk

Melk

De omstandigheden waaronder rauwe melk wordt verkregen zijn niet bepaald steriel. Daarnaast is er een hoog risico op bacteriële en virale besmetting. De enige manier om ze te doden is door melk te koken.

Vervanging

Kook of pasteuriseer de melk of koop het in de winkel, waarbij dit al gedaan is.

6. Zelfgevangen zoetwatervis

Vis

Het is niet aan te bevelen om vette, zelfgevangen zoetwatervis te eten. Zoetwatervissen die veel vet bevatten, zoals paling, kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB’s en dioxines. Deze stoffen hopen zich op in het vetweefsel van de vissen.

Vervanging

Koop deze vis of kies voor zeevis en niet vette zoetwatervissoorten.

7. Vleeswaren

Vleeswaren

Helaas bevatten zelfs de duurste en hoogwaardige vleeswaren kankerverwekkende nitraten. Vleeswaren bevatten 400% meer zout en 50% meer vet dan rauw rundvlees per 100 gram.

Vervanging

Zelfgemaakt gezouten vlees is net zo goed of zelfs beter.

8. Voorverpakt voedsel met twee of meer ingrediënten

Voorverpakt voedsel

Levensmiddelenfabrikanten gebruiken butylhydroxyanisol (BHA) en butylhydroxytolueen (BHT) om deze producten te conserveren. Bij inname van een hoge hoeveelheid kan je mogelijk hormonale stoornissen ontwikkelen en een hoge inname van BHA kan mogelijk leiden tot kanker.

Vervanging

Zelfgemaakt voedsel invriezen of door elke dag voedsel te bereiden.

9. Voorgesneden groenten en fruit

Groenten wassen

Tot slot zijn voorgewassen en gesneden groenten en fruit verschillende keren vastgepakt. Hoe meer mensen je eten aanraken, hoe groter de kans dat ze ziektekiemen doorgeven.

Vervanging

Koop fruit op de markt, was het goed en maak thuis een fruitsalade.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Stec AA., Dickens KE., Salden M., Hewitt FE., et al., Occupational exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons and elevated cancer incidence in firefighters. Sci Rep, 2018.
  • Zhao Z., Yin Z., Zhao Q., Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.