De gevaren van een tatoeage

Het niet volgen van de gepaste hygiënische maatregelen kan leiden tot ziektes als AIDS en hepatitis.
De gevaren van een tatoeage

Laatste update: 01 november, 2018

Een mooie tekening op de huid mag dan aantrekkelijk lijken voor vele mensen, maar de bijwerkingen, die ons niet altijd worden meegedeeld, kunnen echter gevaarlijk zijn.

Alvorens je een besluit neemt is het dus heel belangrijk je te informeren over wat het laten zetten van een tatoeage inhoudt. Dat niet alleen, maar ook wat de mogelijke gevolgen voor je gezondheid kunnen zijn.

Een tatoeëerder gebruikt meestal een elektrische machine met wegwerpnaalden die de gekleurde inkt in de onderste laag van de huid injecteert.

De bovenste huidlaag, ook wel de opperhuid genoemd, houdt de kleur niet vast. De opperhuid wordt namelijk vaak vernieuwd, bijvoorbeeld wanneer een wond geneest.

Daarom wordt de inkt in de onderlaag van de huid ingebracht, waar deze dan voorgoed blijft zitten. Dit maakt het echter wel moeilijk om een tatoeage te verwijderen.

Waarom is een tatoeage gevaarlijk?

Wanneer je besluit om een tatoeage te nemen, moet je eerst op zoek gaan naar een tatoeagezaak die goedgekeurd is door de nationale gezondheidsautoriteiten. 

Enkel gekwalificeerde, professionele tatoeëerders werken daar. In zo’n zaak kun je er van uit gaan dat enkel de beste instrumenten en producten gebruikt worden.

Men heeft in zo’n zaak de nodige maatregelen heeft getroffen om een hygiënische werkplaats te garanderen. Zodoende wordt besmetting van ziektes als HIV, tetanus, hepatitis en andere infecties die via het bloed worden overgedragen vermeden. 

Maar zelfs wanneer een zaak aan al deze voorwaarden voldoet, kan een tatoeage een heleboel huidcomplicaties veroorzaken.

Denk hierbij aan een granuloom of het plots verschijnen van keloïde littekens. Die ontstaan door een ontsteking of allergische reactie en kunnen optreden zelfs jaren nadat je een tatoeage laat zetten.

Probeer ook te vermijden dat jouw tatoeage een moedervlek bedekt, aangezien dit later een huidonderzoek kan belemmeren. Zo stel je jezelf bloot aan gevaren zoals kanker.

Hoe complicaties voorkomen?

Zelfs wanneer een tatoeagezaak volledig geautoriseerd is door de gezondheidsinstanties, blijft het belangrijk zelf genoeg voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kun je besmetting of verontreiniging van het gebruikte materiaal te voorkomen.

Zo kijk je bijvoorbeeld na of de shop voor elke klant een nieuwe wegwerpnaald gebruikt. Vraag ook na of de tatoeëerders de gebruikte inkt en inkthouders op de juiste manier verwijderen, aangezien deze een gevaarlijke bron zijn voor infecties. Let ook goed op of er certificaten zichtbaar in de zaak hangen.

Check ook even of de zaak een autoclaaf heeft om al het gereedschap te steriliseren en of de oppervlaktes voldoende regelmatig gereinigd worden met een ontsmettingsmiddel. Een tatoeëerder hoort zijn/haar handen altijd te wassen met anti-bacteriële zeep. Verder dient hij altijd latex wegwerphandschoenen te gebruiken.

Zodra een tatoeëerder een tatoeage afgewerkt heeft, moet deze je uitleggen hoe je jouw tatoeage op de beste manier verzorgt. Zo kun je infecties vermijden en ervoor zorgen dat de tekening mooi blijft.

Het is in jouw eigen belang dat je al deze dingen aankaart alvorens de stap te zetten en een afspraak te maken.

Tatoeage zetten

Om te onthouden…

Voordat je een tekening permanent op je huid laat zetten, kun je dus het beste even de tijd nemen om goed na te denken. Onthoud hierbij dat indien je de tatoeage beu wordt, het laten verwijderen ervan duur en erg pijnlijk is. Meestal blijf je ook achter met een litteken op de plaats waar de tatoeage oorspronkelijk zat.

Heel veel mensen gaan naar schoonheidsinstituten om oude tatoeages te laten verwijderen. Dat doen ze omwille van verschillende soorten complicaties die na verloop van tijd opgetreden zijn.

Houd ook in gedachten dat je misschien ooit wat dikker zal worden, waardoor je tatoeage kan uitrekken en scheeftrekken. Dat geldt ook voor een zwangerschap. Voor vrouwen (met kinderwens) raden we dus aan de buik- en borststreek niet te laten sieren met een tatoeage.

Moderne alternatieven

Wanneer je een tatoeage wilt, maar niet zeker bent of je deze later nog mooi zal vinden, heb je geluk. Op dit moment worden namelijk afbreekbare inktsoorten ontwikkeld die minder giftig zijn.

Ze zijn bovendien veel gemakkelijker te verwijderen dan de traditionele inkt die gebruikt wordt door tatoeëerders. 

Het enige nadeel van deze inktsoorten is dat ze veel duurder zijn dan de veelgebruikte inkt alsook moeilijk te vinden zijn.

Het is erg belangrijk te onthouden dat je de kwaliteit van de inkt moet nakijken. Je kunt geloven dat je een hoop geld bespaart door een goedkopere tatoeage te nemen. Op de lange termijn ben je echter meer geld kwijt omdat het gebruiken van goedkope inkt vaak leidt tot medische complicaties.

Er zijn dus verschillende zaken die je in je achterhoofd moet houden. Deze zaken betreffen vooral de manier waarop inkt en pigmenten verontreinigd of besmet kunnen zijn:

  • Het gebruik van besmette ingrediënten bij de productie;
  • Een productieproces dat leidt tot bepaalde verontreinigingen;
  • Praktijken die onhygiënisch zijn en die de inkthouders verontreinigen;
  • Het gebruik van onvoldoende gesteriliseerd water om de inkt mee aan te lengen;
  • Het gebruik van inkt waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • CASTELAZO, M. D. L. G., & SANTILLÁN, C. P. (2016). Lo nuevo primitivo: El tatuaje cosmetico. TIinta y carne.
  • Mattei, G. (2017). Marcas en la piel: aspectos culturales y sanitarios del cuerpo tatuado.
  • Suárez González, F. J. (2017). Tinta, sentido y sangre: el tatuaje como resignificador del dolor, la memoria, la identidad y las prácticas de género.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.