De beste tijd van de dag om te eten, volgens de wetenschap

Vraag je je af wat de beste tijd van de dag is om te eten? Lees verder en ontdek wanneer je elke maaltijd moet eten, zodat je een gezonde levensstijl kunt behouden!
De beste tijd van de dag om te eten, volgens de wetenschap
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 05 november, 2022

Over het algemeen maken we ons vaak meer zorgen over hoeveel en wat we eten dan over wat de beste tijd van de dag is om te eten. Het blijkt echter dat de timing van maaltijden ook een sleutelrol speelt bij het behouden van een optimale gezondheid.

De wetenschap heeft bijvoorbeeld onthuld (Engelse link) dat het bepalen van de beste tijd van de dag om te eten een goede strategie kan zijn om bepaalde aandoeningen aan te pakken zoals:

  • diabetes type 2
  • hartaandoeningen
  • obesitas

Het aanleren van een bepaald eetschema maakt deel uit van een gezonde levensstijl. In feite heeft het lichaam een systeem van biologische timers in elke cel die het ritme regelen voor zaken zoals:

  • slaap
  • hormoonafgifte
  • hartfunctie
  • eten

Ze worden ook met bepaalde signalen uit de omgeving gesynchroniseerd die aangeven op welk moment van de dag bijvoorbeeld voedsel het beste kan worden verteerd. Zoals je kunt zien, is het lichaam er biologisch op voorbereid. Op het verkeerde moment eten kan niet dus alleen je spijsvertering, maar ook je algehele gezondheid in gevaar brengen.

De beste tijd voor het ontbijt

Het ontbijt gaat over het doorbreken van het nachtelijk vasten. Een groep experts beweert dat de biologische timer van het lichaam eerder op de dag efficiënter is in het verteren, opnemen en metaboliseren van voedsel. Ze noemen dit de actieve fase.

Zo is de insulinespiegel die de bloedsuikerspiegel regelt ‘s ochtends hoger. Het eten van ontbijt helpt daarom om de juiste hoeveelheid suiker in het bloed te brengen. Dit is de benodigde energie voor de rest van de dag.

Zorg ervoor dat je tussen 6 en 10 uur ontbijt. Dit is namelijk het ideale moment om je op de volgende maaltijd voor te bereiden die een paar uur later volgt. Je moet binnen een uur na het ontwaken eten en het ontbijt moet de volgende componenten bevatten:

  • eiwitten
  • volkoren granen
  • vers fruit
  • gezonde vetten

Wat is de beste tijd van de dag om te lunchen?

Fruit en een smoothie

Artsen raden aan om iedere dag te lunchen (Spaanse link). Onderzoek bevestigt dat later op de dag eten obesitas kan bevorderen. Na 15.00 uur eten belemmert bovendien gewichtsverlies. De beste tijd om te lunchen is dus tussen 12.30 en 13.30 uur.

Het tijdsverschil tussen lunch en ontbijt moet tussen de vier tot vijf uur zijn. Voeg een snack toe die rijk is aan eiwitten en koolhydraten als je dat niet kunt overbruggen, om te voorkomen dat je op dat moment honger hebt. De stofwisseling bereikt zijn hoogtepunt tijdens de lunch en dit verbetert de spijsvertering.

Avondeten

Snijplank met kip

Professionals raden aan om vier tot vijf uur na de lunch te dineren. Daarnaast moet je minstens twee uur voor het slapengaan  gegeten hebben om het spijsverteringsproces te optimaliseren. De kwaliteit en kwantiteit van het voedsel zijn ook belangrijk, omdat te veel vet en koolhydraten je vatbaar voor gewichtstoename kunnen maken.

De optimale tijden voor het diner zijn tussen 18.00 en 19.30 uur. Door rond deze tijd te eten, kan het lichaam zich concentreren op de nachtrust en het vernieuwen van de weefsels, in plaats van aan het verteren van een grote maaltijd te moeten werken.

Het International Journal of Obesity (Engelse link) herinnert ons er bovendien aan dat het vermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel te reguleren ‘s nachts vertraagt. Mensen die nachtdiensten draaien worden daarom sneller zwaarder en ze hebben meer kans op diabetes.

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten hoge niveaus van een aminozuur genaamd tryptofaan, dat bij het afscheiden van serotonine en melatonine helpt. Het zijn relaxanten en slaapopwekkers die vetzuren in energie omzetten. Een beoordeling van het effect op obesitas (Engelse link) concludeerde bovendien dat de volgende voedingsmiddelen tot de beste producten voor het avondeten behoren:

  • vis
  • fruit
  • noten
  • kalkoen

Tips voor het bepalen van de beste tijd van de dag om te eten

Het is belangrijk om te benadrukken dat de reactie op een bepaald voedingspatroon van persoon tot persoon verschilt. Dit betekent dat wat goed is voor de een, niet per se goed hoeft voor een ander hoeft te zijn. Dit is de reden waarom de beste manier om een schema op te stellen dat de gezondheid bevordert, is om met een diëtist samen te werken.

In de praktijk is het niet zo eenvoudig om maaltijden met een bepaald schema in evenwicht te brengen. Hier volgen dus enkele tips om alles soepel te laten verlopen. Zo kan  je ook het beste tijdstip van de dag kiezen om te eten. Laten we eens naar de volgende aanbevelingen kijken:

  • Breng gezonde veranderingen aan. Zodra je ontdekt dat je dingen verkeerd hebt gedaan en deze wilt corrigeren, verander je je eetschema om het aan je behoeften aan te passen.
  • Neem daarnaast fysieke activiteiten in je planning op om te zien hoe je lichaam zich gedraagt. Verander je trainingsschema van ‘s morgens naar’ s avonds, zodat je zo mogelijk kunt ontspannen.
  • Bereid je maaltijden van tevoren voor om op tijd te kunnen eten. Zo blijf je op schema en vermijd je ongezonde tussendoortjes.
  • Geniet van je maaltijd. Als je langzamer eet en goed kauwt, dan verteer je het eten beter.
  • Zorg voor gezonde tussendoortjes als je moet werken en stel de hoofdmaaltijd uit.
  • Bewaar voedsel in de koelkast als je aan het werk bent of neem een koelbox mee in de auto.
  • Denk aan de intervallen van 4 tot 5 uur ten opzichte van de laatste maaltijd als je ‘s nachts moet werken.

Houd in gedachten dat het niet alleen om kwantiteit en kwaliteit gaat als het om het voedsel dat je eet gaat. Het kan je welzijn aanzienlijk beïnvloeden. Het plannen van een goed maaltijdschema moet daarom deel uitmaken van je gezonde eetgewoonten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.