De 10 belangrijkste beslissingen in het leven

Iedereen moet op een bepaald moment belangrijke beslissingen nemen die de loop van zijn of haar leven zullen bepalen. Lees verder en ontdek waar we het over hebben en waar je rekening mee moet houden bij enkele van de belangrijkste beslissingen in het leven.
De 10 belangrijkste beslissingen in het leven

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er komt altijd een moment waarop we geen andere keuze hebben dan belangrijke beslissingen te nemen. Lees verder voor enkele tips over de belangrijkste beslissingen in het leven en hoe ze te benaderen.

De meeste van deze beslissingen komen vaak voor en gaan vooral over relaties, opvoeding, kinderen en werk. Deze onderwerpen zijn namelijk bepalend voor de rest van ons leven.

Door hun transcendentie vergen deze beslissingen tijd om ze zorgvuldig te evalueren en de beste optie te bepalen. Natuurlijk is dit proces vaak vol zorgen en angst. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende moeilijke en belangrijkste beslissingen in het leven.

1. Een van die belangrijkste beslissingen in het leven: studeren of niet studeren…

De meeste jongeren weten niet goed wat ze willen en twijfelen. Velen treden gewoon in de voetsporen van hun ouders. Het besluit om te gaan studeren wordt ingegeven door de overtuiging dat het vele deuren op de arbeidsmarkt opent – en dat is ook vaak het geval.

Niet alle succesvolle mensen hebben echter een diploma van het hoger onderwijs. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Bill Gates, Steve Jobs en Mark Zuckerberg (Engelse link).

2. Wat te studeren?

10 belangrijkste beslissingen in het leven zoals over een eventuele studie

Er zijn tegenwoordig zeer veel studierichtingen, zodat een beroepsopleiding niet langer beperkt is tot de traditionele wetenschappen of geesteswetenschappen. Een dergelijke belangrijke beslissing mag dus niet lichtvaardig worden genomen.

Je moet mogelijkheden buiten je directe omgeving overwegen. Naast het feit dat je om academische redenen kunt verhuizen, zijn er namelijk ook allerlei programma’s online beschikbaar.

Een andere factor bij de beroepskeuze is hoe lang het duurt om het diploma te halen. Je moet niet alleen langere studies overwegen, maar ook tussentijdse vormen. Er bestaan zelfs korte cursussen om je in een of ander vak te bekwamen.

3. Verder studeren of niet?

Ga je na het behalen van een bachelordiploma of een andere graad van hoger onderwijs nog verder studeren? Dit is een vraag die voor zeer veel mensen erg moeilijk is om te beantwoorden.

4. Het land verlaten

Sommige mensen overwegen om naar een ander land te verhuizen. Uit studies blijkt dat er verschillende redenen zijn om dat te doen, zoals werkaanbiedingen, emotionele redenen, conflictsituaties in de plaats van herkomst, of gewoon als avontuur.

Niet blijven wonen in dezelfde plaats waar je geboren of getogen bent, kan echter verschillende implicaties hebben. Het betekent namelijk een verandering van omgeving, cultuur en manier van leven. Ook moet je je dierbaren achterlaten.

5. Verhuizen is een van de belangrijkste beslissingen in het leven

Ook dit is een belangrijke beslissing, hoewel misschien niet zo definitief als andere. Een verhuizing kan het gevolg zijn van werk, studie, scheiding of huwelijk, een verlangen naar onafhankelijkheid, of gewoon een mengeling van verschillende redenen.

Veranderen van woonplaats betekent dat je nieuwe buren krijgt. Het betekent ook dat je een plaats verlaat waaraan je gewend bent en waar je waarschijnlijk van houdt.

6. Vrijgezel zijn of in een relatie met iemand zijn

Sommige mensen houden van alleen zijn, vooral na het beëindigen van een relatie. Ze denken dat het beter is om zo te blijven. Er komt echter een tijd dat ze besluiten hun geluk te beproeven in een nieuwe liefdesrelatie.

Dit is geen beslissing om lichtvaardig te nemen. Zelfs gewoon een afspraakje maken is al iets om over na te denken. Meestal gaan mensen akkoord met een afspraakje met iemand die ze leuk vinden, vooral als er een mogelijkheid is om een relatie met hem of haar op te bouwen.

7. Een volgende stap nemen in een relatie

Mensen zullen vaak overwegen om na een bepaald aantal afspraakjes de volgende stap te nemen. Vooral na het onderhouden van emotioneel en/of seksueel contact. Het gaat allemaal om verbintenis.

Uiteindelijk kan het idee opkomen om dezelfde woonruimte te delen, ook al zijn jij en je geliefde het niet altijd met elkaar eens. Vaak wil een van beiden niet zo’n belangrijke stap nemen als samenwonen.

Er is daarbij ook nog een ander dilemma. Ga je trouwen of ga je gewoon samenwonen? Het is in ieder geval een van de belangrijkste beslissingen in het leven.

Daarom moet je nadenken over alles wat het met zich meebrengt. Van het verlies van je privacy en de aanpassing aan de gebruiken van iemand anders, tot de noodzaak compromissen te sluiten om tot afspraken te komen.

8. Kinderen krijgen of niet (en zo ja, hoeveel)?

Je kunt deze beslissing zeker zelf nemen, want er zijn tegenwoordig veel opties voor alleenstaand ouderschap. Maar het is meestal een onderwerp waar stellen zich zorgen over maken. Het is belangrijk om de voor- en nadelen in gedachten te houden. De behoeften van de kinderen zullen namelijk voorrang krijgen boven je eigen.

Hoeveel kinderen je zou willen krijgen, is een ander punt van overweging. Volgens de huidige schattingen (Spaanse link) daalt het geboortecijfer in de hedendaagse westerse wereld.

9. Werken voor iemand anders of eigen baas zijn?

Dit dilemma doet zich vaak voor nadat je voor anderen hebt gewerkt. Je kunt de beslissing  om zelfstandige te worden echter ook nemen als beroepsbeoefenaar of met je eigen bedrijf vanaf het moment dat je in je levensonderhoud moet gaan voorzien.

Enerzijds biedt werknemer zijn je inkomensstabiliteit. Anderzijds betekent zelfstandige zijn dat je ‘zekerheid’opgeeft en meer risico’s loopt. Je kunt echter veel meer geld verdienen.

10. Ontslag nemen of blijven is nog een van die belangrijkste beslissingen

Een beslissing nemen over je baan kan moeilijk zijn

Er zullen momenten zijn dat je je baan haat en je ontslag wilt nemen. Soms zijn mensen gewoon verveeld, hoewel het ook een stap naar een ander carrièrepad kan zijn. Dit is een belangrijke beslissing, dus speel het op veilig en denk er eerst goed over na.

Tips voor het nemen van de belangrijkste beslissingen in het leven

Het is onvermijdelijk dat je iets los moet laten als je wat anders kiest, omdat je ze niet altijd allebei kunt behouden. Dit is gewoon iets om in gedachten te houden bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Sommige beslissingen zijn voor altijd en je hebt geen kans om ze recht te zetten of te veranderen en een alternatief pad te kiezen. Houd dus het volgende in gedachten om betere beslissingen te nemen:

  • Weeg al je opties af door de voors en tegens op te schrijven om een beslissing te nemen. Ken aan elk ervan een waarde toe om tot een eerlijk oordeel te komen.
  • Je moet nadenken over wat je leuk vindt en wat praktisch en handig is om betere beslissingen te kunnen nemen. Bedenk dat de beste optie niet altijd de aantrekkelijkste is.
  • Soms moet je een beslissing nemen op basis van je beschikbare middelen.
  • Je moet aan de gevolgen denken als je belangrijke beslissingen neemt. Je zult vaak voor het dilemma staan iets nu of later te doen. Genieten van het moment is inderdaad belangrijk, maar het leven duurt langer dan een dag.

Meer belangrijke beslissingen

Er zijn nog veel meer belangrijke beslissingen te nemen, zoals het nemen van een huisdier of het verkopen van een auto, of het kopen van een nieuwe.

Andere beslissingen overrompelen je en kunnen je vervolgens onstabiel maken. Wees echter duidelijk over het maken van het juiste beslissing vanuit een juridisch en/of ethisch oogpunt en het zal goed komen.

Hetzelfde geldt ook voor situaties die je gezondheid beïnvloeden. Is het echt zo’n groot dilemma om te stoppen met roken bijvoorbeeld? Het zou geen dilemma moeten zijn als het erom gaat je leven te koesteren en te doen wat het beste voor je is!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De Bono E. Cómo enseñar a pensar a tu hijo. Barcelona: Paidós.
  • Fierro I. El escenario demográfico actual. Saber, Ciencia y Libertad. 2018; 13(2): 107 – 113.
  • Pérez Ríos C. Guía para el análisis de problemas y toma de decisiones. Educatio Siglo XXI. 2018; 36(3): 523-526.
  • Sarmiento-Rivera L, Ríos-Flórez J. Bases neurales de la toma de decisiones e implicación de las emociones en el proceso. Rev. Chil. Neuropsicol. 2017; 12(2): 32-37.
  • Velecela P, Garbay J, Valencia B. Finanzas personales: la influencia de la edad en la toma de decisiones financieras. Killkana Sociales. 2017; 1(3): 81-88.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.