Voor- en nadelen van langdurig daten

Is lang of kort daten beter als je wilt trouwen? Lees dit artikel en ontdek wat de voor- en nadelen zijn van beide scenario’s.
Voor- en nadelen van langdurig daten
Andrés Carrillo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Andrés Carrillo.

Laatste update: 11 augustus, 2022

Langdurig daten komt vaker voor dan je zou denken. Heel vaak gaan mensen ervan uit dat een stel getrouwd is omdat ze al enkele jaren samenwonen en hun routine vergelijkbaar is met die van een getrouwd stel. Ze hebben echter alleen besloten om hun relatie voor een langere periode op deze manier te behouden.

Dit is meestal een voorbijgaande fase. Dat wil zeggen dat het uiteindelijk zal evolueren en de relatie ofwel formeler zal worden of zal mislukken en uiteindelijk zal eindigen. Er zijn echter ook stellen waarbij daten oneindig doorgaat.

De oorzaken variëren. Sommige stellen proberen bijvoorbeeld hun financiën te verbeteren voordat ze verder gaan in de relatie. Dit artikel zal de voor- en nadelen onderzoeken van langdurig daten.

Voordelen van langdurig daten

Voor- en nadelen van langdurig daten

Ongeacht de sociale stigma’s en wat mensen misschien denken, is langdurig daten wellicht de beste optie voor sommige stellen. Lees verder om enkele van de voordelen van dit type relatie te ontdekken.

1. Het vermogen om gemeenschappelijke afspraken te maken

Stellen die lange tijd samen zijn geweest, kunnen ongunstige situaties beter overwinnen. Dit komt omdat ze al een beslissing hebben genomen om samen te zijn en het helpt gemeenschappelijke conflicten over samenwonen te voorkomen. Hieruit kan men afleiden dat de gezamenlijke afspraken voor een leven samen gezond zijn.

2. Veiligheid wat betreft de band van het stel

Een van de fundamentele pijlers van elke relatie is veiligheid. Stellen die al heel lang samen zijn hebben als gevolg daarvan een goede emotionele basis. Dat wil zeggen, ze vertrouwen elkaar en weten dat ze verder zullen gaan in een gezonde relatie.

3. Gedeelde doelen

Koppels beginnen na verloop van tijd samen doelen te stellen en hun relatie wordt sterker naarmate ze deze doelen benaderen en bereiken. Een gezond stel begrijpt en accepteert echter dat elk van hen ook individuele doelen heeft op bepaalde gebieden in hun leven.

4. Acceptatie door familie

Langdurig daten wordt meestal volledig geaccepteerd door familieleden. Het aanpassingsproces vindt daarom uiteindelijk plaats, ongeacht de verschillen. Je hoeft niet de hele familie van je wederhelft leuk te vinden of door iedereen aardig gevonden te worden, maar tolerantie is de sleutel.

5. Affectieve emancipatie

Dit verwijst naar het vermogen om van jezelf te houden, zelfs in een relatie. De mensen in dit soort relaties hebben dan ook de neiging om een gezond gevoel van eigenwaarde te hebben. Het gaat erom dat je onafhankelijk kunt zijn op het gebied van welzijn en dat je partner je geluk kan aanvullen en vervolledigen.

Nadelen van langdurig daten

Stel praat over hun toekomst

Het leven is niet perfect, dus je moet ook rekening houden met de negatieve aspecten van langdurig daten. Hier is een lijst van enkele van de problemen die zich kunnen voordoen.

1. Problemen met het aanpassen aan routines

Een van de belangrijkste nadelen van langdurig daten is de moeilijkheid om je aan bepaalde routines aan te passen. Conflicten beginnen meestal wanneer een stel te veel tijd samen doorbrengt en hun relatie niet verder komt.

In werkelijkheid is routine geen probleem. Het punt is dat er vaak weerstand is tegen verandering, omdat het moeilijk is voor mensen om te verwerken dat sommige dingen moeten veranderen om een relatie in stand te houden.

2. De romantische passie vervaagt

Het is normaal dat de romantiek afneemt bij stellen die al heel lang samen zijn. Dat betekent echter niet dat ze niet meer van elkaar houden. Het geeft wel aan dat het tijd is om prioriteit te geven aan andere aspecten van de relatie. In dit opzicht hebben stellen die hun relatie volledig op romantiek baseren vaak eindeloze conflicten.

3. Sociale druk wordt intens

Een van de meest kenmerkende nadelen van langdurig daten is de druk die wordt uitgeoefend door de mensen rond deze stellen. Vrienden en familieleden stellen vaak vragen zoals:

4. Langdurig daten vanwege twijfels over de relatie

De verwachtingen van een paar veranderen vaak naarmate de tijd verstrijkt. Deze veranderingen stemmen in sommige gevallen overeen, maar in andere niet zozeer.

Natuurlijk is er geen probleem als dit het geval is. Het is wel een probleem als de een begint te praten over het huwelijk en de ander er niets van wil horen. Zo ontstaan er namelijk conflicten en onzekerheden.

5. Angst om onafhankelijkheid te verliezen

Sommige langdurige relaties zijn inderdaad het resultaat van angst. Met name de angst om de onafhankelijkheid te verliezen omdat het huwelijk in de ogen van sommige mensen vaak leidt tot verminderde vrijheid.

Dit is gekoppeld aan een stigma, omdat mensen die zich in de datingfase bevinden, zichzelf nog steeds als ongebonden beschouwen. Ook zijn er geen wettelijke verplichtingen. Het zou dus niet al te ingewikkeld zijn om uit elkaar te gaan.

Is trouwen een goede optie na langdurig daten?

Zoals je in dit artikel hebt gezien, werkt langdurig daten voor sommige mensen, maar is het onhoudbaar voor anderen. In dit opzicht is de beste manier om in actie te komen als je twijfels hebt over het huwelijk, om na te denken over je relatie (Spaanse link) en de dynamiek ervan te evalueren.

De relaties die gedurende een lange periode goed werken, hebben een grotere kans om in een huwelijk te eindigen. Omgekeerd is de kans ook groter dat mensen met een tegenstrijdige dynamiek hun relatie verbreken op de lange termijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • “Relaciones de Pareja.” Kairós Gerontologia. Revista da Faculdade de Ciências Humanas e Saúde. ISSN 2176-901X 18.20 (2015): 173–188. Kairós Gerontologia. Revista da Faculdade de Ciências Humanas e Saúde. ISSN 2176-901X. Web.
  • Hernando-Gómez, Ángel, Pablo Maraver-López, and María Pazos-Gómez. “Experiencias Positivas y Negativas En Relaciones de Pareja de Jóvenes y Adolescentes.” Revista de Psicología 25.2 (2016): n. pag. Revista de Psicología. Web.
  • Calero, Francisco. “Matrimonio.” ¿Luis Vives o Antonio de Guevara? El Inicio Del Enigma. Dykinson, 2019. 259–282. ¿Luis Vives o Antonio de Guevara? El inicio del enigma. Web.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.