7 tips om goed met je schoonouders om te gaan

Het eerste dat je nodig hebt om goed met je schoonouders om te gaan, is respect. Onthoud dat een slechte relatie met hen altijd ook gevolgen zal hebben voor je partner en op je relatie. Het is alleen maar logisch, aangezien het zijn of haar ouders zijn.
7 tips om goed met je schoonouders om te gaan

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Wil je wat tips om goed met je schoonouders om te gaan? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! In het artikel van vandaag geven je diverse tips hoe je dat kan doen en waar je op moet letten.

Niemand verschijnt zomaar spontaan op aarde. Integendeel, iedereen wordt geboren uit een vader en moeder. Daarom hebben we bijna allemaal te maken met schoonouders als we een relatie beginnen.

Ze zijn waarschijnlijk een heel belangrijk onderdeel van het leven van onze partner en daarom verdienen ze ons respect. Je moet proberen om zo goed mogelijk met je schoonouders om te gaan en overweg te kunnen.

De schoonouders

Een echtpaar bestaat uit twee personen die ieder hun eigen familie hebben. Het is normaal dat wanneer je een nieuwe relatie of een nieuw gezin begint, je schoonouders ook in meer of mindere mate zal blijven deelnemen aan het leven van hun kinderen en diens geliefden.

Het is volkomen normaal en heel gewoon. Partners willen misschien zelfs dat hun ouders en schoonouders deel uitmaken van hun leven en deelnemen aan activiteiten om het gezin dichter bij elkaar te brengen. Het gezin speelt immers altijd een fundamentele rol in ons leven.

Een goede relatie tussen je partner en zijn of haar schoonouders zorgt voor harmonie in het gezin waarvan iedereen samen kan genieten.

Het feit dat ze de ouders zijn, betekent echter niet dat ze controle hebben over het leven van hun kinderen en het stel. Als ze echter te betrokken zijn, of niet zo betrokken als dat ze zouden moeten zijn, kan dit ernstige conflicten veroorzaken.

Veel schoonouders zijn ontevreden over de partner van hun kinderen en veroorzaken ongemakkelijke situaties met hun opmerkingen of houding. Aan de andere kant kunnen andere leden van de schoonouders vervelend zijn door zich overal mee te bemoeien en te proberen betrokken te raken bij strikt persoonlijke kwesties.

De zoon of dochter kan zich echter ongemakkelijk voelen als hun partner het niet goed met zijn of haar schoonouders kan vinden. Het is dus een tweezijdig probleem. Daarom zou je idealiter moeten proberen om een goede relatie met hen te onderhouden.

7 tips om goed met je schoonouders om te gaan

Een familiediner met de schoonfamilie

1. Respect

Het gaat niet alleen om het respecteren van je schoonouders, maar ook om het respect dat je schoonouders voor jou heeft. Inderdaad, je schoonouders is vaak een heel belangrijk onderdeel van je leven, omdat zij de ouders zijn van de persoon met wie je hebt besloten je leven te delen.

Daarom moet je respect tonen voor hen. Dat doe je door voorzichtig te zijn met wat je zegt, je houding en de manier waarop je je mening verwoord. Je moet proberen om conflicten en verkeerde interpretaties te vermijden.

Als je er even over nadenkt, verdienen ze dat respect omdat ze de ouders van je partner zijn. Of je het nu leuk vindt of niet, het feit dat zij de ouders van je partner zijn zal niet veranderen.

Je zult dus altijd een relatie met hen hebben. Onthoud ook dat als je leden van je schoonfamilie of je schoonouders pijn doet, je op de een bepaalde manier ook je partner pijn doet.

Het is echter net zo belangrijk dat ze jou respecteren. Als dat eenmaal het geval is en jullie een respectvolle relatie hebben opgebouwd, is het belangrijk om vast te stellen wat je van de relatie wilt en je steentje bij te dragen om dit mogelijk te maken.

2. Maak geen vergelijkingen

Iedereen voedt zijn of haar kinderen op in overeenstemming met hun normen, waarden en omstandigheden. Het is daarbij van ondergeschikt belang of de ene manier beter is dan de andere. Iedere vader en moeder is een uniek mens en heeft zijn of haar kinderen op een bepaalde manier opgevoed.

Jouw ouders zullen beslist anders dan die van je partner en jullie zijn allebei anders opgevoed. Je hebt dus een andere opvoeding gekregen. Je moet de opvoedingstijl van jouw ouders dus niet kritisch vergelijken met die van je partner.

Alleen omdat ze niet hetzelfde waren, wil nog niet zeggen dat de een beter is dan de ander, noch dat jouw ouders betere opvoeders waren dan die van je partner.

Elke ouder voedt zijn kinderen op de best mogelijke manier op, gezien hun omstandigheden in het leven. Daarom is het beter om het pad van begrip en mededogen te kiezen en negatieve vergelijkingen te vermijden. Hou de eer aan jezelf.

We raden je aan om te lezen:
6 discussies die alle stellen voeren

3. Streef naar harmonie om goed met je schoonouders om te gaan

Een slechte relatie met je schoonouders heeft altijd gevolgen voor je partner. Dit staat los van de relatie die zij met je partner hebben. Zelfs als ze een slechte relatie hebben, zal het stress en ongemak veroorzaken.

Om deze reden moet je vaak toegeven in situaties voor het welzijn van je relatie en om de harmonie te bewaren. Dit geldt niet als de houding van je schoonouders echt onaanvaardbaar is.

Een relatie kost inderdaad inspanning en toewijding. Soms moet je bepaalde concessies doen om goed met je schoonouders om te gaan door ervoor te zorgen dat evenwicht en sereniteit de overhand hebben.

4. Stel grenzen en bewaak deze

We zeiden eerder al dat het belangrijk is om bepaalde concessies te doen. Alles heeft echter een limiet, en je moet duidelijke grenzen stellen om goed met je schoonouders om te gaan, een gezonde relatie te behouden en problemen te voorkomen.

Houd er dus rekening mee dat voor een relatie twee mensen nodig zijn en dat zijn de leden van de relatie zelf. Je schoonouders heeft geen beslissingsbevoegdheid over jouw leven. Hun mening is misschien min of meer welkom als je erom vraagt, maar het paar zou de beslissingen zelf moeten nemen.

Grenzen stellen helpt altijd om een gezonde relatie te behouden. Vooral als je kinderen hebt mag je schoonouders je leven niet te veel binnendringen.

Sterker nog: je moet in sommige gevallen grenzen stellen. Op die manier voorkom je dat je schoonouders niet het gevoel hebben dat ze zich steeds meer met je beslissingen en je leven kunnen bemoeien. Natuurlijk moet je deze grenzen altijd stellen met respect en goede communicatie.

5. Leer je schoonouders kennen

Het is moeilijk om je in te leven in, begrip op te brengen voor of een goede relatie op te bouwen met iemand die je niet kent. In die zin is het oneerlijk om iemand het label ‘schoonvader’ of ‘schoonmoeder’ te geven zonder diegene eerst te leren kennen.

Hiervoor is er niets beters dan een goede communicatie met hen te onderhouden, te vragen naar hun leven, hun hobby’s en smaak, enz. Pas als je elkaar beter kent, kun je een gezonde relatie opbouwen en goed met je schoonouders omgaan.

Als er dan een conflict dreigt te ontstaan, weet dan hoe je ruzie kunt vermijden of het probleem onder ogen kunt zien en op kunt lossen zonder iemand pijn te doen.

6. Praat met je partner

Een paar lacht naar elkaar

Als er iets is in je relatie met je ouders dat je stoort, kun je dat het beste rustig met je partner bespreken. Uiteraard moet je dit altijd met respect en fijngevoeligheid doen.

Op die manier kun je openlijk met elkaar praten en tot overeenstemming komen hoe je als stel goed met je schoonouders om kunt gaan. Ook kun je zo problemen oplossen voordat ze te groot worden.

Deel je gedachten met je partner om te proberen je problemen op te lossen. Je moet dit altijd doen vanuit respect en vertrouwen.

Een goede communicatie met je partner is daarom altijd essentieel. Het zal je niet alleen helpen om ongemak te overwinnen en eerlijker naar elkaar te zijn. Het zal daarnaast ook een ideale basis vormen om gezonde grenzen ten opzichte van je schoonouders te stellen. Onthoud: er zijn twee mensen nodig om een stel te vormen.

Beide partijen moeten zich inspannen om een relatie en een nieuw gezin op te bouwen. Zo is het belangrijk dat je het eens over bepaalde zaken en over de relatie die je gaat te hebben met je schoonouders en de grenzen daarvan.

Wellicht bent je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zes dingen die je partner nooit van je mag vragen

7. Bewaar een gezonde afstand tot je schoonouders

De enige manier waarop je je relatie, intimiteit en band kunt behouden zonder overmatige druk of tussenkomst van je schoonouders, is door een gezonde afstand te bewaren.

Af en toe samen uit eten gaan, af en toe een bezoek brengen en andere sporadische activiteiten zijn inderdaad heel gezond en bijna noodzakelijk om goed met je schoonouders om te gaan. Alles heeft echter een limiet en schoonouders moet niet doorlopend het leven van een stel binnenvallen.

Dit is vooral belangrijk als je kinderen hebt. Veel schoonouders hebben, bewust of onbewust, de neiging om je huis en je leven binnen te dringen. Dat geldt helemaal wanneer er kleinkinderen worden geboren. Daarnaast kunnen veel ouders, op basis van hun ervaring en leeftijd, zelfs kritiek leveren of je vertellen hoe je je kinderen moet opvoeden.

Jonge kinderen hebben echter directe begeleiding nodig van hun eigen ouders. Grootouders zijn natuurlijk altijd welkom, maar je moet hun betrokkenheid, mening en beslissingsbevoegdheid beperken. Het zijn tenslotte jouw kinderen!

Kortom, de beste manier om goed met je schoonouders om te gaan is door hen te leren kennen. Zo kun jij je in hun karakters en situatie inleven en een goede communicatie te onderhouden.

Van daaruit kun je bepaalde grenzen stellen op basis van respect en ten gunste van harmonie in het gezin om een echt gezonde relatie mogelijk te maken en op een prettige en goede manier met je schoonouders om te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.