Hoe weet je zeker dat je huwelijk voorbij is?

Het beëindigen van een huwelijk is een moeilijke beslissing. Dit is een punt dat geen enkel koppel ooit mee wil maken, en daarom is het lastig om het zeker te weten. Er zijn echter enkele tekenen die je niet over het hoofd mag zien wanneer je de beslissing neemt om je relatie te beëindigen.
Hoe weet je zeker dat je huwelijk voorbij is?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Het is moeilijk en ontmoedigend om te beseffen dat je huwelijk voorbij is en dat er geen oplossing is voor je problemen. Je denkt er immers aan om een einde te maken aan wat ooit een bron van dromen van geluk was. Je hoopte dat het eeuwig zou duren.

Er zijn vele manieren en formules om een huwelijk te redden. Er zijn echter momenten waarop het het beste is om de realiteit te accepteren: jullie zijn niet geschikt voor elkaar. Hoe moeilijk het ook is, dit betekent dat het tijd is om zonder elkaar verder te gaan.

Ongeveer 50% van de koppels die voor de eerste keer trouwen, gaan volgens de statistieken uit elkaar. De redenen hiervoor variëren van financiële problemen tot seksuele onverenigbaarheid. Toch leidt het allemaal tot hetzelfde trieste einde: de echtscheiding.

Hoe weet je zeker dat je huwelijk voorbij is?

Man en vrouw staan met de rug naar elkaar toe

Er zijn ups en downs in elk huwelijk. Het idee om te scheiden komt alleen in je op als er conflicten zijn. Wanneer echter bepaalde andere aspecten verbeteren, verdwijnen die gedachten echter ook weer. Zo is het soms moeilijk te onderscheiden of een probleem echt ernstig is of dat het echt geen oplossing heeft.

Diep vanbinnen wil niemand degene zijn die voorstelt om een relatie te verbreken. Niemand wil de verantwoordelijkheid voor zoiets pijnlijks nemen. Een dergelijke beslissing heeft veel gevolgen, te beginnen met de verdeling van materiële zaken die een koppel samen heeft opgebouwd.

Het betekent ook dat je moet beslissen hoe je de tijd met de kinderen verdeelt (als je die hebt). Het gaat er ook om dat hun kinderen boven alles gezond, veilig en gelukkig zijn.

Er zijn mindere perioden in elke relatie, dus dit is normaal. Als dit echter een constante situatie is, begint het idee van een scheiding vorm te krijgen.

Als dit je bekend in de oren klinkt, beveelt huwelijkstherapeut Shellie Warren aan om eerst nog een aantal dingen te doen:

Raadpleeg een relatietherapeut

  • Ga op zoek naar een relatietherapeut.
  • Praat met je partner over de behoeften en zorgen die je hebt, met betrekking tot je relatie.
  • Breng meer tijd samen door en claim meer tijd voor jezelf.
  • Herken je eigen fouten en probeer ze te veranderen.
  • Begrijp dat je partner het mis kan hebben.

Er zijn echter momenten waarop de signalen duidelijk zijn. Ze laten zien dat er geen goede reden is om bij elkaar te blijven.

Onoverkomelijke situaties

Een hand geeft een stopteken aan

1. Een huwelijk is gedoemd te mislukken als er mishandeling plaatsvindt

Of het nu lichamelijk of verbaal is, als je mishandeld wordt, dan moet je een einde aan de relatie maken. Misschien hoop je nog op verbetering, maar dit soort gedrag verdwijnt niet zomaar vanzelf. Als er enige vorm van mishandeling in je relatie is, moet je voor je gezondheid en veiligheid kiezen, en weg gaan.

2. Giftige relaties

Een schadelijke of giftige relatie is soms moeilijk te herkennen. Dit komt omdat de schade soms zeer subtiel is. De volgende tekenen kunnen er dus op wijzen dat je je in een giftige relatie bevindt:

  • gevoel van minachting van hun kant
  • verbale mishandeling
  • gebrek aan empathie
  • constante kritiek
  • gebrek aan aandacht

3. Gebrek aan eerlijkheid is een teken dat je huwelijk voorbij is

Vertrouwen is de basis van een goede relatie. Als je partner vreemdgaat, verdwijnt het vertrouwen als sneeuw voor de zon. Ook ontrouw is een teken van weinig interesse in het opbouwen van een gezonde relatie.

Ja, je kunt het vergeven en overwinnen, zolang het maar niet weer gebeurt. Als de ervaring echter was doorspekt met leugens, dan moet je nadenken over de vraag of je je veilig voelt en of je je partner ooit nog zou kunnen vertrouwen.

4. Verslavingen

Zelfs met liefde en empathie zal verslavend gedrag je relatie vroeg of laat schaden. Dit komt omdat verslavingen vaak sterker zijn dan al het andere. De gevolgen zijn niet te overzien. Zorg ervoor dat je advies inwint, als jij je in deze situatie bevindt.

Minder duidelijke tekenen dat je huwelijk voorbij is

Er zijn andere omstandigheden waarin het niet altijd duidelijk is hoe je moet aanpakken. In deze gevallen kunt je het gevoel hebben dat een echtscheiding een optie is, maar je twijfels laten je er niet naar handelen. Als dat zo is, kun je kijken naar een aantal tekenen die je zullen laten inzien dat je huwelijk voorbij is:

1. Respectloosheid

Een man en vrouw hebben een meningsverschil

Wanneer de een het respect voor de ander verliest, wordt de relatie erg ingewikkeld. Als je partner minachting heeft voor jou en je het gevoel heeft dat je minder bent, dan zullen die gevoelens nooit veranderen. John Gottman, een van de meest erkende psychologen, gelooft dat minachting één van de “vier ruiters van de Apocalyps” is.

2. Je verlangt naar je vroegere leven als vrijgezel

Als je voortdurend denkt dat je beter vrijgezel zou kunnen zijn of je je in de toekomst met een andere persoon zou kunnen voorstellen, dan is dit een teken dat je geen bevredigende relatie hebt. Het is dus een teken dat je uit je huwelijk moet stappen.

3. Constante ruzies

Meningsverschillen zijn normaal in huwelijken. Het is immers heel moeilijk om samen te leven. Als er liefde is, is er echter ook tolerantie. Als elk gesprek dat je hebt in een ruzie eindigt, dan is die tolerantie verdwenen. Je kunt het zelfs soms nodig vinden om wat innerlijke woede op elkaar af te reageren. Dat is natuurlijk slecht voor elke relatie.

4. Constante kritiek

Een man en een vrouw maken ruzie over een bureau

Als je niets goeds ziet in je partner of andersom, dan is dat omdat de kritiek je relatie heeft overgenomen. Constructieve kritiek kan waardevol zijn, zolang je ook het positieve ziet. Als kritiek gemeen is, gaan er echter ook veel andere dingen kapot.

5. Constante beschuldiging

Niemand is perfect in een relatie. Maar als je echtgenoot je de schuld geeft van alles, is hij of zij waarschijnlijk erg boos op je. Dit is een vorm van minachting die je moet bespreken met een relatietherapeut. Misschien kun je het oplossen, maar als het aanhoudt, dan is het misschien tijd om je huwelijk te beëindigen.

6. Gebrek aan lichamelijk contact

Seks en lichamelijk contact is een belangrijk onderdeel van een relatie. In feite is het niet compleet zonder dit element. Als er naast een aantal van deze andere symptomen geen ander teken van genegenheid is, zoals zoenen en knuffelen, dan kan het betekenen dat de belangstelling is verdwenen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het hier niet gaat om elkaar te “gebruiken” voor seks. Je moet seks willen hebben met je echtgenoot en hij of zij moet dat ook met jou willen. Als dit niet het geval is, dan is het misschien een teken dat een huwelijk voorbij is.

Geef niet te snel op

Zorg er wel voor dat je alle mogelijke opties uitgebreid verkent als je je relatie toch wilt redden. Houd er echter rekening mee dat er bepaalde dingen zijn die je niet moet tolereren. Wat er ook gebeurt, relatietherapie is een geschikte manier van handelen.

Als je negatieve gevoelens niet beter worden na verloop van tijd en nadat je eraan hebt gewerkt, dan is het tijd om een definitieve beslissing te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.