Het beste fruit voor je spijsvertering

Ananas bevat bromelaïne, een enzym dat over veel goede eigenschappen beschikt als het om een goede gezondheid gaat, maar het is ook nog eens crucieel voor het optimaliseren van de spijsvertering.
Het beste fruit voor je spijsvertering

Laatste update: 10 november, 2018

Ook al houden we van fruit, toch weten we vaak niet wanneer we dit het beste kunnen eten om je spijsvertering te bevorderen. Of nog belangrijker: welke soorten het best zijn om de nodige voedingsstoffen op te nemen en onze maag en darmen gezond te houden.

Wat zijn nu de beste soorten fruit om de spijsvertering te helpen? Hieronder verklappen we je alles!

Het beste fruit voor je spijsvertering

1. Ananas

Ananas is goed voor de spijsvertering

Dit wonderbaarlijke fruit bevat een cruciaal enzym dat de spijsvertering stimuleert, genaamd bromelaïne. Bromelaïne is een soort enzym dat biochemische reacties versnelt, waardoor het ideaal is om te helpen bij de vertering van andere proteïnen.

De ananas moet echter wel vers zijn en het meest ideale is om hem te combineren met een salade voor de lunch. Ananas gaat namelijk ideaal samen met een hele reeks andere voedingsmiddelen.

Je kan bromelaïne ook als capsule in natuurwinkels vinden, maar wij zijn ervan overtuigd dat het beter is het fruit zelf te eten in plaats van een geconcentreerde capsule te nemen.

Ananas is bovendien een heerlijke fruitsoort en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Daarbij is het ook goed voor mensen die lijden aan artritis.

We hebben ananas als eerste genoemd, omdat het een onmisbaar fruit is voor de gezondheid en het functioneren van je spijsverteringssysteem. Eet dus ananas wanneer je maar kan!

2. Papaja

Papaja is goed voor de spijsvertering

Papaja is lekker, verfrissend en perfect voor mensen die op dieet zijn. Het fruit steekt ook boven anderen uit wanneer het aankomt op een natuurlijke bron aan verteringsenzymen.

De voedingsstof in papaja die de spijsvertering helpt is papaïne. Deze stof vind je zowel in de fruit zelf als in de papajaboom.

Je hoeft slechts enkele stukjes papaja te eten om de voordelen ervan te ondervinden en makkelijk en efficiënt alle eiwitten in een maaltijd te absorberen. Papaja is gewoon geweldig!

Het zal bovendien diarree en misselijkheid verminderen en ook zorg dragen voor de gezondheid van onze maag en darmen.

Twijfel niet langer en koop een verse papaja om te genieten van al zijn voordelen.

3. Kiwi

Kiwi is goed voor de spijsvertering

Ben jij al fan van de kiwi? Voeg het dan aan je maaltijden, desserts en salades toe. Kiwi’s zijn ook wel bekend als Chinese kruisbes. Ze zijn belangrijk vanwege de overvloedige aanwezigheid van een enzym dat actinidine genoemd wordt.

Actinidine werkt, ongeveer zoals bromelaïne en papaïne, als een katalysator voor de vertering van proteïnen. Het wordt in Oosterse geneeskunde al lang gebruikt tegen vele kwaaltjes, maar nu pas beginnen wij ook de vele voordelen ervan te ontdekken.

We kunnen je dus haast wel beloven dat er niets gezonder en beter is voor je spijsvertering dan een salade met kiwi, papaja en ananas.

Deskundigen zeggen dat elk enzym een andere functie heeft zodra die in contact komt met het zuur in de maag. Alle drie samen geven ze dus een maximum aan voordelen voor je spijsverteringsstelsel.

Misschien ook interessant:
Vijf kiwismoothies die je moet proberen

Maar wat is nu het beste moment om fruit te eten?

Dit is een belangrijke vraag. Moeten we fruit eten na de maaltijd als dessert? Of voor de maaltijd? Of tijdens? Het antwoord is dat je het beste fruit tijdens de maaltijd eet.

Het is het beste om het te eten wanneer de maag nog vrij leeg is, zodat ze er sneller voorbij gaan en in de dunne darm terechtkomen, waar ze hun werk doen.

Maak als lunch bijvoorbeeld een salade die bestaat uit de volgende voedingsmiddelen:

Dit zal ervoor zorgen dat alle voedingsstoffen uit je maaltijd geabsorbeerd worden, wat je gezondheid ten goede zal komen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bakovic, Marica. (2015). Biologically Active Triterpenoids and Their Cardioprotective and Anti- Inflammatory Effects. Journal of Bioanalysis & Biomedicine. 01. 10.4172/1948-593X.S12-005.
  • Park, S., Church, DD, Starck, C. et alEl impacto del kiwi verde de Hayward en la digestión de proteínas y el metabolismo de las proteínas. Eur J. Nutr (2020). https://doi.org/10.1007/s00394-020-02363-5
  • Pérez, Aurora T., Carvajal, Carol, Torres, María J., Martín, María I., Pina, Danilo, Trujillo, Reinaldo, Lorenzo, José Carlos, Natalucci, Claudia L., & Hernández, Martha. (2006). Actividad proteolítica de extractos enzimáticos obtenidos de plantas de la familia Bromeliaceae. Revista Cubana de Plantas Medicinales11(2) Recuperado en 03 de enero de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962006000200003&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Cabello, Jesús, Díaz Hernández, Yusnier, Pérez González, Aymara, Natali Cruz, Zulma, & Rodríguez Hernández, Pedro. (2014). Evaluación de la calidad y el rendimiento en papaya silvestre (Carica papaya L.) de Cuba. Cultivos Tropicales35(3), 36-44. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362014000300004&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.