Beschrijving en eigenschappen van boekweithoning

Boekweithoning is medicinaal en heeft een nogal bijzondere smaak. Het zit boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen die goed zijn voor de gezondheid.
Beschrijving en eigenschappen van boekweithoning
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weinig mensen weten dat er meer dan 300 soorten honing bestaan en waarschijnlijk hebben ze zelfs nog nooit van boekweithoning gehoord. Het is donker van kleur en de smaak en aroma lijken op melasse.

Deze natuurlijke stof wordt door bijen gemaakt van het stuifmeel dat zij van planten verzamelen. Het is al eeuwenlang een schat. De Grieken, Egyptenaren, Maya’s en Babyloniërs waren al op de hoogte van de voedende eigenschappen en gebruikten het voor medicinale doeleinden.

Het heeft een hoog gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ook weten we dat honing wondgenezing bevordert, hoest verzacht en helpt tegen infecties. Hieronder vertellen we je meer over de eigenschappen van boekweithoning en hoe je het in je dagelijks leven kunt gebruiken.

Wat is boekweit?

Deze naam brengt mensen vaak in verwarring. Het is geen familie van de gewone tarwe en het is geen graansoort. Boekweit (Fagopyrum esculentum) is de korrel van een plant uit de Polygonaceae-familie. De vruchten hebben een driehoekige vorm en een donkere kleur.

De boekweitteelt is wijdverspreid over een groot deel van de wereld, maar is sterk geconcentreerd in Europa, Rusland, de Verenigde Staten en Azië. Een van de sterke punten van boekweit is dat het geen gluten bevat en dat je het kunt gebruiken zoals een graansoort.

Er zijn veel typische gerechten die in sommige landen met dit ingrediënt worden gemaakt, zoals:

  • Japanse soba-noedels
  • Galettes Bretonnes (zoute flensjes typisch voor Bretagne)
  • blini’s in Oost-Europa
  • kasha in Rusland
Boekweitkorrels en boekweitmeel

Kenmerken van boekweithoning

Boekweithoning heeft andere kenmerken dan de andere, bekendere soorten zoals bloemenhoning, rozemarijnhoning of eucalyptushoning.

De kleur kan een beetje variëren naargelang van het tijdstip en de plaats van het verzamelen van het boekweitpollen. De tinten variëren van kopergeel tot zwart, maar de meestvoorkomende kleur is een roodachtige amberkleur.

De zoete smaak overheerst natuurlijk, hoewel hij niet zo zoet is als de meeste honingsoorten. Hij heeft ook een bittere nasmaak, waardoor hij een beetje kriebelig in de mond is. Dit soort aromatische honing kan je doen denken aan bier, brood, of suikerriet.

In het algemeen is zijn consistentie stroperig en niet erg vloeibaar en heeft hij de neiging snel te kristalliseren. Hij is een beetje dik, vergelijkbaar met zacht geworden boter.

Voordelen en gebruik van boekweithoning

Koolhydraten zijn het hoofdbestanddeel van deze honingsoort, maar hij bevat ook:

  • vitaminen
  • mineralen
  • organische zuren
  • flavonoïden
  • polyfenolen
  • vluchtige bestanddelen

Wat zijn de belangrijkste voordelen? Wel, laten we die eens nader bekijken.

Het is een hulpstof bij de behandeling van littekens en brandwonden

Het gebruik van honing als een plaatselijk middel voor wonden is bekend (Engelse link). Je moet het niet op open wonden smeren, maar het is nuttig bij zweren en schrammen. De mens profiteert ervan omdat het de groei van bacteriën op het huidoppervlak helpt te stoppen.

Antioxiderende activiteit

Dit gebeurt door zijn fenolgehalte. Momenteel tonen studies een toename van antioxidantbestanddelen in het bloed aan, maar de precieze rol die ze in het menselijk lichaam spelen is nog onbekend.

Hoe dan ook, we weten wel dat antioxidanten een bepalende rol spelen bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering en daarmee gepaard gaande ziekten.

Bescherming van de darmmicrobiota

De resultaten van onderzoek gepresenteerd in het tijdschrift Evidence-Based Complement Alternative Medicine (Engelse link) wijzen erop dat boekweithoning voordelen kan bieden aan de menselijke darm. In het bijzonder voedt het de positieve bifidobacteriën die de dikke darm bevolken. Bovendien beperkt het de groei van die ziekteverwekkers.

Recente wetenschappelijke bewijzen wijzen op het belang van de darmmicrobiota voor de gezondheid. Een goede conditie hiervan verbetert de hersenfunctie, het immuunsysteem en je voedingstoestand.

Antimicrobiële en antivirale capaciteit

Honing kan een positief effect hebben tegen veelvoorkomende ziekteverwekkers in ziekenhuisomgevingen dankzij het hoge suikergehalte. Wetenschappers (Engelse link) hebben de specifieke activiteit tegen de volgende micro-organismen geanalyseerd:

Deze wetenschappers richtten hun onderzoek op Wisconsin-honing, en hun conclusie is dat je het samen met andere therapeutische middelen kunt gebruiken tegen resistente ziekteverwekkers. Er is echter niet genoeg bewijs om deze bewering te ondersteunen.

Boekweithoning in een pot met een houten lepel

Verbetering van de verkoudheid

Boekweithoning blijkt, net als gewone honing, een hulpstof te zijn bij de behandeling van verkoudheidssymptomen (Engelse link). Het helpt hoesten te verzachten en verbetert de slaapkwaliteit, vooral bij kinderen.

Culinaire aanbevelingen

Een van de meestvoorkomende en wijdverspreide manieren om honing te gebruiken is door het toe te voegen aan kruidenthee of warme infusies. Het enige wat je hoeft te doen is het verdunnen in een warme drank.

Overschrijd echter niet de aanbevolen dosis van één theelepel per kopje voor volwassenen en een halve theelepel voor jonge kinderen. Het is ook heel belangrijk dat je weet dat het gebruik ervan niet geschikt is voor kinderen jonger dan een jaar, vanwege de mogelijkheid van botulisme.

Het is meestal een goede zoetstof die gewone suiker makkelijk kan vervangen. Voeg een theelepel toe aan gerechten of desserts zoals:

  • havermout
  • yoghurt
  • cottage cheese en noten
  • sinaasappel en kaneel

Het vermogen van honing om water aan te trekken is geweldig voor cakes, broodjes en gebak. Het maakt ze vochtiger en dus specialer en aangenamer voor de smaak.

Je kunt ook een sponziger brood maken door het te mengen in een deeg met gist. Het is ook een geweldig ontbijt- of snackbeleg op toast.

Gebruik het in hartige recepten die baat kunnen hebben bij een vleugje zoet, zoals:

  • vinaigrettes met mosterd, rode wijnazijn, of mayonaise
  • marinades voor vis, vlees of tofu
  • gekarameliseerde noten en zaden

Boekweithoning, een gezonde optie

Boekweithoning heeft een andere kleur, textuur en smaak dan andere honingsoorten. Toch is het een voedzaam product dat je makkelijk in matige hoeveelheden in je dieet kunt opnemen. Het is heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten maar ook in kruidenthee, thee, of gewoon water.

Uitwendig kan het op wonden en oppervlakkige brandwonden worden aangebracht, omdat het helpt bij het genezingsproces en infecties voorkomt. Breng gewoon een dun laagje aan op de gewenste plaats en bedek het met een schoon verband. Ben je er klaar voor om het te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hammond EN et al. Effect of United States buckwheat honey on antibiotic-resistant hospital acquired pathogens. Pan African Medical Journal. Diciembre 2016.25:212.
  • Fashner J. et al. Treatment of the Common Cold in Children and Adults. American Family Physician. Julio 2012. 86(2):153-159.
  • Jiang L et al. Phenolics and Carbohydrates in Buckwheat Honey Regulate the Human Intestinal Microbiota. Evidence Based Complement Alternative Medicine. Febrero 2020:6432942.
  • Lai-flurrie K. Honey in wound care: effects, clinical application and patient benefit. British Journal of Nursing. Septiembre 2013. 17(5).
  • Geldof N. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Enero 2003. 51 (5):1500–1505.
  • Van den Berg A.J.J et al. An in vitro examination of the antioxidant and anti-inflammatory properties of buckwheat honey. Journal of wound care. Septiembre 2013. 17(4):

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.