Belangrijk! Symptomen van mondkanker die je moet kunnen herkennen

Belangrijk! Symptomen van mondkanker die je moet kunnen herkennen

Laatste update: 28 september, 2018

Mondkanker wordt niet alleen geassocieerd met tabak. Deze ziekte situeert zich rond de tong, mond, het gehemelte en de keelholte. Daarnaast is er ook een verband met zonlicht en het humaan papillomavirus (HPV). We kunnen wel zeggen dat dit type kanker niet vaak voorkomt en dat het voornamelijk voorkomt bij mensen ouder dan 50.

Hierdoor hebben mensen met de ziekte ook een langere levensverwachting. In het algemeen komt de ziekte meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Het is belangrijk dat de symptomen snel vastgesteld worden, vooral omdat ze gemakkelijk verward worden met herpes, aften of lichte orale ontstekingen waar we al eerder last van hadden.

Het probleem is meer complex bij niet-rokers. Wanneer we het hebben over mondkanker, leggen we vaak automatisch de link met rokers. “Als ik niet rook, heb ik geen risico om dit soort kanker te krijgen.” Maar, roker of niet, iedereen loopt het risico om dit soort kanker te krijgen.

Daarom dat het zo belangrijk is dat we de juiste informatie hebben, zodat we de symptomen zo snel mogelijk kunnen vaststellen.

Symptomen van mondkanker

In de meeste gevallen ontwikkelt mondkanker zich in de carcinomenCarcinomen zijn een specifieke celsoort, in de vorm van kleine platte rondjes. Het zijn niet gewoon blaasjes.

Het is normaal dat mensen met een lager immuunsysteem en mensen die vaak last hebben van orale infecties, blaasjes in de mond of aften hebben, de symptomen van deze ziekte niet meteen herkennen.

Wanneer je arts een grondig onderzoek uitvoert rondom de tong en het gehemelte, kan de ziekte worden vastgesteld. Nadien kan een biopsie bevestigen of er sprake is van kanker of niet.

Laten we nu even dieper ingaan op de meest voorkomende symptomen.

Fysieke veranderingen in de mond

Blaasje in de mond
 • De eerste symptomen van mondkanker zijn kleine blaasjes die maar niet genezen.
 • Het is ook typisch dat een rode of witte kleur verschijnt op de tong, het tandvlees of de lippen.
 • Wees aandachtig bij ongewone veranderingen die niet beter worden na enkele dagen en bespreek dit met je dokter.

Pijn die steeds erger wordt

Nog een belangrijk kenmerk van mondkanker is een pijnlijk gevoel bij het kauwen of slikken. Mensen met een kunstgebit zullen niet meteen merken dat hun prothese hindert, waardoor ze last krijgen van bloedingen en pijn.

 • Praten is pijnlijk.
 • Het bewegen van de tong of zelfs strelen van de kaak doet pijn.
 • De pijn kan zich uitstrekken tot de oren.

Het gevoel dat je een ‘knoop’ in je keel hebt

 • Moeilijk kunnen slikken, frequente ontsteking van de amandelen en ophoesten van bloed zijn allemaal symptomen die we niet zomaar kunnen negeren.
 • Soms betekenen deze symptomen helemaal niet dat er iets aan de hand is. Een tumor in de keelholte kan daarnaast zelfs goedaardig zijn.
 • Het allerbelangrijkste is dat er een snelle diagnose gesteld kan worden en dat we alert zijn op veranderingen.

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Gewichtsverlies gaat gepaard met mondkanker

Gewichtsverlies gaat vaak samen met kanker. In het geval van mondkanker is het heel normaal dat je minder eetlust hebt en niet normaal kan kauwen. Het immuunsysteem is verzwakt en dat veroorzaakt gewichtsverlies.

Kan je mondkanker voorkomen?

Zoals we vaak herhalen op deze site: er is geen enkele ziekte die je volledig kan voorkomen. Maar we kunnen wel zoveel mogelijk risicohoudende factoren onder controle houden.

Dit type kanker wordt geassocieerd met:

 • Tabak
 • Alcohol
 • Humaan Papillomavirus (HPV). Het type dat geassocieerd wordt met keelkanker (inclusief mondkanker) is HPV16.
 • Ultraviolet licht. Lipkanker bijvoorbeeld komt veel vaker voor bij mensen die buiten werken en meer in contact komen met zonlicht.
 • Slechte voedingsgewoonten en een zwak immuunsysteem.
 • Genetische afwijkingen, zoals Anemie van Fanconi
Neem contact op met je dokter
Aangezien we heel wat factoren kennen, is het een goed idee om onze levensstijl hier aan aan te passen in de mate van het mogelijke. Stoppen met roken is nooit een slecht idee. Eet gezond en gevarieerd en bescherm de huid en de lippen tegen de zon.

Als laatste willen we zeggen dat je je niet gelijk zorgen hoeft te maken. Wees niet bang om een dokter te raadplegen zodat hij enkele eenvoudige testen kan uitvoeren.

We bevelen je aan om voorzichtig te zijn en altijd zorg te dragen voor je gezondheid. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.