7 natuurlijke middeltjes tegen oorsmeer

Het gebruik van wattenstaafjes kan schadelijk zijn. Daarom is het een beter idee om oorsmeer op natuurlijke wijze te verwijderen.
7 natuurlijke middeltjes tegen oorsmeer

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Oorsmeer, of cerumen, is een natuurlijk smeermiddel dat uitgescheiden word door de klieren in de gehoorgang om vervolgens een beschermende barrière tegen micro-organismes en externe substanties te vormen. Het bestaat uit afscheiding van vet en dode huidcellen en heeft een gel-achtige textuur. Het is geen afvalproduct, maar is juist verantwoordelijk voor het weghouden van virussen, bacteriën en schimmels.

Problemen ontstaan als oorsmeer in grote hoeveelheden ophoopt, de gehoorgang blokkeert en dan vervelende symptomen als tinnitus (oorsuizen), verminderd gehoor en kriebelen veroorzaakt.

Het meest zorgwekkende is dat niet iedereen weet hoe je oorsmeer het beste kunt verwijderen en dat daarom vaak de verkeerde hulpmiddelen gebruikt worden om dit te doen. Het gevolg daarvan is dat men serieuze infecties en andere problemen ontwikkelt die de gezondheid van de oren aantast.

Daarom is het goed om enkele alternatieve middeltjes te kennen om oorsmeer zonder complicaties te verwijderen. Hieronder geven we zeven natuurlijke middeltjes die deze taak makkelijker kunnen maken.

1. Mosterdolie om oorsmeer te verwijderen

Mosterdolie is goed te gebruiken tegen oorsmeer

Mosterdolie is een natuurlijk product dat helpt bij het verwijderen van overtollig oorsmeer. Zijn antimicrobiële eigenschappen vormen een barrière tegen ziektekiemen en daarnaast verminderen ze het risico op infecties.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Verwarm een paar druppels olie au bain-marie en druppel dit in je oor als het warm is.
 • Laat dit enkele minuten inwerken en draai vervolgens je hoofd alle kanten op om alle rommel te verwijderen.
 • Herhaal dit proces aan beide kanten en veeg tot slot de buitenkant van je oor af met een wattenschijfje.

2. Appelazijn

Ook je oren spoelen met een beetje appelazijn vermindert de hoeveelheid oorsmeer en bovendien herstelt het de natuurlijke pH-waarde in het oor.

Dit product aanbrengen zal de aanwezigheid van micro-organismes verminderen, de ontstekingen beperken en helpt ook het ontwikkelen van infecties te voorkomen.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel appelazijn (10 ml)
 • ½ kop water (125 ml)

Hoe moet je het gebruiken

 • Verdun een eetlepel appelazijn in een halve kop water en giet dit mengsel dan in een pipet om het product mee aan te kunnen brengen.
 • Laat 5 druppels in ieder oor vallen en laat ze daar vervolgens meerdere minuten zitten.
 • Vervolgens herhaal je dit tenminste eenmaal per week.

3. Paraffine-olie

Kaneel en Olie

Deze olie zal de productie van oorsmeer verminderen en eveneens het al opgehoopte oorsmeer zachter maken.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Verwarm de paraffineolie een beetje en doe dan met een pipet drie tot vier druppels in het oor.
 • Hou je hoofd een paar minuten schuin voordat je de olie eruit laat lopen.

4. Amandelolie

Amandelolie heeft veel nuttige toepassingen, waaronder het schoonmaken van je oren.

Hoe gebruik je het?

 • Doe een beetje amandelolie in een pipet, doe drie of vier druppels in je getroffen oor en houd daarna je hoofd in een horizontale positie gedurende 10 minuten.
 • Na deze tien minuten laat je het vocht uit je oor lopen en veeg je de buitenkant van je oor af met een zacht doekje.

5. Zuiveringszout

Zuiveringszout

De unieke eigenschappen van zuiveringszout kunnen je helpen om je oren schoon te maken, oorsmeer zachter te maken en je te beschermen tegen micro-organismen.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel zuiveringszout (5 gram)
 • ½ kop water (125 ml)

Hoe moet je het gebruiken?

 • Voeg een eetlepel zuiveringszout toe aan een halve kop warm water, schud dit goed en breng een paar druppels in je oor aan.
 • Laat het daar een paar minuten zitten en verwijder het overschot met een droog, zacht doekje.

6. Knoflook

De antibiotische eigenschappen van knoflook vereenvoudigen het schoonmaken van je gehoorgang en remmen de groei van bacteriën en schimmels.

Hoe gebruik je het?

 • Snijd een paar tenen knoflook in stukjes en verhit ze vervolgens in een koekenpan met een beetje olijfolie.
 • Wacht totdat dit afgekoeld is, haal de stukjes knoflook uit de olie en breng de olie op je oor aan met een wattenschijfje.
 • Laat dit enkele minuten inwerken en spoel je oor vervolgens af met warm water.
 • Maak je oor schoon met een zacht doekje en herhaal de procedure bij het andere oor.

7. Kokosolie

Kokosolie

De vetzuren in kokosolie zorgen er naast de antibacteriële eigenschappen voor dat dit een van de beste alternatieven is om je oren mee schoon te maken en te beschermen.

Hoe gebruik je het?

 • Verwarm een paar druppels kokosolie en druppel dit in je oor met behulp van een pipet.
 • Wacht ongeveer vijf minuten, laat de overtollige olie weglopen en veeg de buitenkant van je oor af met een zacht doekje.
 • Herhaal dit iedere maand.

Zoals je hebt gezien, zijn er diverse opties om overtollig oorsmeer te verwijderen zonder de gehoorgang te beschadigen. Twijfel je of je zelf aan de slag moet gaan? Maak dan een afspraak met een KNO-arts. Vaak zal hij of zij met behulp van een oortrechtertje en paktangetje, haakje, lisje of zuigertje voorzichtig het oorsmeer naar buiten werken.

Gebruik geen wattenstaafjes en andere hulpmiddelen die in het ergste geval je gehoor kunnen beschadigen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.