Slaap beter met knoflook onder je kussen

De zwavelhoudende stoffen en het zink in knoflook bevorderen op een natuurlijke manier ontspanning en zullen je helpen sneller in slaap te vallen en je energie te herstellen zodat je de volgende dag weer aan kunt.
Slaap beter met knoflook onder je kussen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 07 november, 2022

Knoflook is een eeuwenoud voedingsmiddel en wordt gebruikt om voedsel smaak te geven en als het actieve ingrediënt in honderden middelen. Het is familie van de ui en ondanks het sterke aroma is het een van de meest gegeten voedingsmiddelen ter wereld. 

In de oudheid werd het gebruikt om smaak te geven aan gerechten, ongedierte te bestrijden en zelfs demonen weg te jagen. Hoewel dit laatste slechts bijgeloof is, zijn er miljoenen mensen die geloven dat knoflook slechte energie kan bestrijden.

Wat ook het geval is, we weten dat knoflook rijk is aan essentiële voedingsstoffen en veel belangrijke geneeskrachtige eigenschappen bezit en meerdere voordelen voor de gezondheid heeft.

Hieronder zullen we je enkele van de belangrijkste eigenschappen laten zien en ook een interessante behandeling die je kunt gebruiken om beter te slapen. Ben je geïnteresseerd?

Voedingskundige eigenschappen van knoflook

Knoflook biedt een goede hoeveelheid calorieën, wel 100 per 100 gram. Aangezien je er nooit zoveel van eet, kom je er niet van aan. Het bevat complexe koolhydraten en eiwitten die je lichamelijke en mentale prestaties verbeteren.

Het biedt ook een aantal B vitamines en essentiële mineralen zoals natrium, kalium en magnesium. De grootste voordelen komen echter door de hoge concentratie zwavelhoudende stoffen zoals allicine. 

De grootste voordelen van knoflook

bloedcellen

Hoewel het niet wordt beschouwd als een wondermiddel voor het lichaam, komt het door de vele effecten dat het toch een van de beste superfoods is die je maar kunt eten.

 • De voordelige stoffen zijn perfect voor het behandelen van bepaalde soorten infecties, spijsverteringsstoornissen en ademhalingsproblemen.
 • De antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen die in knoflook zitten maken het een krachtige bondgenoot voor de gezondheid van je hart.
 • Het eten van knoflook verbetert de elasticiteit van de aderen, verlaagt overmatige cholesterol en reguleert de bloeddruk.
 • Het verbetert ook de bloedstroom naar de individuele cellen van het lichaam en het helpt vroegtijdige veroudering voorkomen. Het bevat antibacteriële en antiseptische eigenschappen die beter werken dan die in bepaalde synthetische antibiotica.
 • Het is een natuurlijk diureticum dat vochtretentie en ontsteking in de weefsels bestrijdt.
 • Daarbij verliezen mensen die het regelmatig eten meer gewicht dan mensen die dat niet doen.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 eetgewoonten voor een gezond hart

 

Waarom moet ik knoflook onder mijn kussen leggen?

Nu je meer weet over de voordelen van knoflook, zullen we je een simpele therapie laten zien die inhoudt dat je een teentje knoflook onder je kussen legt ‘s nachts. Dit oude familiegeheim wordt al generaties lang gebruikt om de slaapkwaliteit en diepte van de slaap te verbeteren, vooral bij mensen die moeilijk in slaap komen.

De zwavelhoudende stoffen in knoflook samen met het aroma hebben een kalmerend effect dat de kwaliteit van je slaap verbetert. In de oudheid dacht men dat het bescherming bood tegen het kwaad. In de realiteit komt dit gevoel van veiligheid door het zinkgehalte.

Het kan wat tijd kosten om te wennen aan de geur, maar na een paar dagen zal dat geen probleem meer zijn en je zal zien dat dit het beste middel tegen slapeloosheid is.

En daarbij heeft het ook een positief effect op je lichamelijke prestaties, omdat het helpt je energie opnieuw op te laden voor de volgende dag.

We raden aan om deze therapie aan te vullen door iedere dag een teentje ervan te eten op een lege maag, met of zonder citroen.

Een natuurlijke behandeling met knoflook voor een betere slaap

Knoflookmelk

Een andere interessante manier om gebruik te maken van de voordelen van knoflook om beter te slapen houdt het bereiden van een natuurlijke drank in, met ontspannende eigenschappen.

Ingrediënten

 • Een glas melk
 • Een teentje geplette knoflook
 • Een theelepel honing

Instructies

 • Doe eerst de knoflook en melk in een steelpan en verwarm het totdat het kookt.
 • Laat het drie minuten koken, haal het dan van het vuur af en laat het afkoelen.
 • Voeg dan de honing toe en drink het op.
 • Voor het beste resultaat moet je het dertig minuten voordat je naar bed gaat drinken.

Het is niet alleen een van de beste smaakmakers, maar het is een krachtige bondgenoot voor je gezondheid en zal je slaapproblemen behandelen.

Je kan er op zo veel verschillende manieren van genieten. Het is echter altijd interessant om alternatieve therapieën zoals die hierboven te proberen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Salehi B, Zucca P, Erdogan I. Allicin and health: A comprehensive review. Trends in Food Science & Technology. 2019; 86: 502-516.
 • García Gómez L, Sánchez-Muniz F. Revisión: Efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum). ALAN. 2000; 50(3): 1-23.
 • Majewski M. Allium sativum: facts and myths regarding human health. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. 2014; 65(1):1-8.
 • Sureda Gomila A, Marín Gómez A. Efectos del ajo sobre la tensión arterial. Universitat de les Illes Balears: 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.