Beïnvloedt de snelheid waarmee je eet je gewicht?

Eetsnelheid is een belangrijke factor die van invloed is op een goede spijsvertering en rustig eten kan gewichtsverlies helpen te bevorderen.
Beïnvloedt de snelheid waarmee je eet je gewicht?

Laatste update: 05 december, 2019

Veel mensen die proberen om gewicht te verliezen beginnen te zoeken naar manieren om het aantal calorieën dat ze binnenkrijgen te verminderen. In veel gevallen richten ze zich echter alleen op de dingen die ze eten en niet op hoe ze eten. Weet je hoe de snelheid waarmee je eet je gewicht beïnvloedt?

Een aantal onderzoeken tonen aan dat de snelheid waarop je eet gerelateerd is aan gewichtstoename. Een mogelijke reden hiervoor kan zijn dat het langzaam eten je stimuleert om je eerder vol te voelen.

Langzamer eten lijkt ook de hoeveelheid water die je drinkt en de uitbreiding van de maag te verhogen. Dit heeft invloed op het biologische proces dat bepaalt hoeveel voedsel een persoon verbruikt. In dit artikel lees je meer over hoe de snelheid waarmee je eet je gewicht beïnvloedt.

Verzadigingshormonen

Een aantal soorten fruit en een verzadigingsmeter

Te snel eten verhindert de goede werking van het biologische mechanisme dat je laat weten wanneer je vol bent. Deze informatie wordt geregeld door een aantal hormonen, waarvan cholecystokinine de belangrijkste is. Wanneer je eet, begint een proces dat de hersenen informeert dat je al “vol” bent.

Door je bewust te zijn van dit gevoel, kun je stoppen met het eten van voedsel dat je niet nodig hebt omdat aan je voedingsbehoeften al wordt voldaan. Dit mechanisme heeft echter tijd nodig om te activeren. Als je dus te snel eet, heb je misschien meer voedsel gegeten dan nodig is.

Het is aangetoond dat te snel eten de segregatie van hormonen die wijzen op verzadiging vermindert. De hormonale reactie die de verzadiging aan de hersenen meldt, is traag en daarom helpt langzaam eten om verzadiging op het juiste moment te interpreteren.

Onderzoek naar de relatie tussen eetsnelheid en gewichtstoename

Verschillende studies hebben aangetoond dat langzamer eten de hoeveelheid voedsel die je eet aanzienlijk kan verminderen. Een dergelijk onderzoek werd uitgevoerd onder een kleine groep deelnemers die mensen met een normaal gewicht en mensen met obesitas of overgewicht omvatte.

Alle deelnemers kregen de mogelijkheid om op een ontspannen manier te eten en ook onder omstandigheden die hen in staat stelden om het langzaam te doen. Bij een andere gelegenheid werd hen gevraagd om juist snel te eten.

De resultaten toonden aan dat alle deelnemers minder voedsel aten wanneer ze langzaam aten en later minder honger hadden dan wanneer ze sneller aten.

Hoe kun je de snelheid waarmee je eet verlagen?

Een vrouw eet terwijl ze afgeleid is door haar telefoon

Vermijd eten terwijl je afgeleid bent, omdat je op die manier niet bezig bent met eten, waardoor je automatisch sneller zal gaan eten. Alle maaltijden die in minder dan 20 minuten worden gegeten, worden als te snel beschouwd, ongeacht wat je eet.

Hieronder geven we je een aantal adviezen om je te helpen langzamer te eten:

  • De plaats waar je eet is belangrijk. Het moet rustig zijn en je uitnodigen om op een ontspannen manier te eten. Deskundigen adviseren om geen de televisie te kijken tijdens het eten, omdat het je aandacht kan afleiden en je onbewust sneller kunt gaan eten.
  • Je moet 20 tot 25 keer per hap kauwen. Probeer daarbij de ingrediënten die je eet te identificeren.
  • Gebruik bestek, zelfs voor pizza of broodjes.
  • Samen met andere mensen eten helpt je om te socialiseren en ook om langzamer te eten.

Tot slot, vergeet niet dat je goede eetgewoonten moet aannemen om gezond te blijven. Niet alleen het soort voedsel dat je eet speelt een beslissende rol, maar ook je routines en gewoonten, zoals de snelheid waarmee je eet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez G., Alvarado M., Obesidad y mecanismos reguladores del apetito. Rev Med Hosp Nac, 1999.
  • Andrade AM., Green GW., Melanson KJ., Eating slowly led to decreases in energy intake within meals in healthy women. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2008.
  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.