Artritis: 6 stappen om de impact te verlichten
Artritis komt voor bij een groot deel van de wereldbevolking en vooral bij vrouwen. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking van één of meerdere gewrichten en daarnaast ook door slijtage in het kraakbeen. Het is pijnlijk en heeft een directe invloed op het kwaliteit van leven. Dus waarom leer je niet een aantal simpele stappen om verslechtering te voorkomen?
Specialisten zeggen dat er meer dan honderd soorten artritis zijn. Maar twee van deze soorten zijn zonder twijfel de meestvoorkomende:
- Artrose
- Reumatoïde artritis
Pijnlijke aandoeningen
Dit zijn pijnlijke aandoeningen die een hoop leed, ontstekingen, roodheid en stijfheid veroorzaken… factoren die langzaamaan chronisch kunnen worden. Maar kan artritis genezen worden? Het antwoord is ‘Nee’ – momenteel is er nog geen geneesmiddel voor artritis, maar we kunnen de symptomen verlichten en een betere kwaliteit van leven hebben.
We gaan hieronder uitleggen hoe.
Wat veroorzaakt artritis?
De volledige lijst van oorzaken is momenteel nog niet bekend, maar er zijn een aantal factoren die het krijgen van artritis kunnen vergroten en ze zijn het waard om te onthouden:
- Genetische erfelijkheid van de ouders.
- Een fout in het immuunsysteem, waarbij het in plaats van de gewrichten en kraakbeen te beschermen, deze juist kapot maakt.
- Het kan komen doordat het lichaam het eigen weefsel aanvalt in plaats van zichzelf tegen ontstekingen te beschermen, waardoor de gewrichten beschadigen.
- Het kan ook door een fout in het kraakbeen komen en zelfs door verwondingen of trauma‘s die niet direct zijn genezen.
- Overgewicht en obesitas is ook een bepalende factor, vooral in de knieën.
- Het hebben van slappe spieren kan het veroorzaken. Als ze niet in vorm zijn, dan kunnen ze de gewrichten niet goed beschermen, waardoor er een groter slijtagerisico is, dat tot verwondingen lijdt.
- Constant dezelfde bewegingen met dezelfde gewrichten maken is ook een erg belangrijke factor. Soms kan dit na een tijdje artritisproblemen veroorzaken.
Hoe kan ik de impact van artritis verlichten?
1. Negeer pijn niet
Onderzoeken hebben bewezen, dat de eerste twee jaar essentieel zijn voor het behandelen van artritisproblemen. Als je een brandend gevoel in je knieën, handen of een ander gewricht voelt en het houdt langer dan twee weken aan, neem dan contact op met je dokter.
Plotselinge zwellingen zijn normaal voor artritis. Je kunt bijvoorbeeld slaperig gevoel in je vingers krijgen en ze worden rood en ontstoken. Wuif dit niet weg. Hoe sneller je begint met het behandelen van artritis, hoe beter.
2. Laat een diagnose stellen
Zoals we eerder al zeiden, zijn er meer dan honderd soorten artritis. Je kan last hebben van reumatoïde of artrose, die het meeste voorkomen. Maar gezien de vele variaties, is het belangrijk dat je een duidelijke diagnose laat stellen om te weten welke behandeling het beste voor je is.
3. Let op je gewicht
Artritis komt vaak voor in de knieën, heupen en zelfs de enkels, door overgewicht. Onze botten en kraakbeen lijden onder extra gewicht en dat veroorzaakt uiteindelijk problemen. Probeer altijd op je gewicht te letten, zodat je artritis kan voorkomen.
4. Goed dieet
Er is een reeks voedingsmiddelen, die het vorderen van artritis kunnen vertragen. Ze fungeren als beschermers en kraakbeenherstellers. Het is belangrijk dat je de volgende voedingsmiddelen aan je dieet toevoegt:
- Omega 3-vetzuren: Essentieel voor het beschermen van cellen tegen ontstekingen, die veroorzaakt worden door cytosinen en enzymen, die het kraakbeengewricht aantasten. Olijfolie, olieachtige vis, zalm en soja zijn erg goed voor je.
- Vitamine C: Ontstekingsremmend en de basis om artritis te behandelen. Vergeet niet om kiwi’s, papaja’s, aardbeien, citroenen, sinaasappels, ananas, spruitjes en paprika te eten.
- Bètacaroteen: Voedingsmiddelen met bètacaroteen beschermen ons tegen ontstekende artritis. Voeg oranje of geel gekleurd fruit en groenten toe aan je dieet, zoals wortels, pompoenen, cantaloupe, abrikozen, perziken en mandarijnen.
- Voedingsmiddelen met flavonoïden: Voorkomen ontstekingen aan je gewrichten. Je kan deze componenten vinden in blauwe bosbessen, uien, prei en zwarte bessen.
5. Een half uur per dag bewegen
Je hoeft het maar een half uur per dag te doen. Dat mag zo zijn, maar je moet het wel continu doen en je lichaam niet teveel belasten. Een wandeling (met een vriend of vriendin), een stukje zwemmen, fietsen en zelfs een rustige yogasessie. Al dit zorgt ervoor dat je gewrichten mobiel blijven en voorkomt dat ze stijf worden. Dit is belangrijk.
6. Let op je houding, gewoontes en bewegingen
- Plan je dagen zo dat je verschillende dingen kan doen. Voorkom dat je elke keer hetzelfde met hetzelfde gewricht doet, omdat je na een tijdje de effecten gaat voelen. Als je vanwege je werk vaak een constante houding hebt, probeer dan simpele oefeningen te doen, zodat je jezelf niet overbelast.
- Wanneer je zware spullen tilt, probeer dan het object zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan te houden en beweeg zoals aangegeven wordt in de bovenstaande illustratie. Let goed op je houding, hoe je slaapt en zelfs hoe je de computer gebruikt. Elke beweging die constant en repetitief is, kan slijtage veroorzaken.
- Voorkom spanningen, want dit veroorzaakt vermoeidheid in de gewrichten en pijn.
- Eindig je dag met een heet bad om spanningen van de spieren en gewrichtspijn te verlichten. Massages zijn ook erg bevorderlijk.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Álvarez-Nemegyei, J., Pacheco-Pantoja, E., González-Salazar, M., López-Villanueva, R.F., May-Kim, S., Martínez-Vargas, L. y Quintal-Gutiérrez, D. Asociación entre sobrepeso/obesidad y estado clínico en artritis reumatoide. Reumatol Clin. 2018. DOI: 10.1016/j.reuma.2018.11.005
- Arthritis Foundation. [Internet]. Guía de nutrición para las personas con AR. Disponible en: http://espanol.arthritis.org/espanol/ejercicio/dieta-nutricion/guia-nutricion-ar/
- Instituto Nacional de Artritis y Enfermedades Musculoesqueléticas y de la Piel. [Internet]. Artritis. 2017. Disponible en: https://www.niams.nih.gov/es/informacion-de-salud/artritis#tab-living-with
- MedlinePlus. [Internet]. Artritis. 2017. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001243.htm