Aparte mensen maken het leven leuker
Aparte mensen ontginnen nieuwe terreinen. Ze bekijken het leven door de lens van uitdagingen en doordrenken het leven met vlagen van vrolijke kleuren die jou besmetten met hun manier van zijn.
Zoals Coco Chanel ooit eens zei:
“Om onvervangbaar te zijn, moet je altijd anders zijn”
Maar geloof het of niet, dit is absoluut niet makkelijk. Mensen die hun vreemde stem durven laten horen, worden bijna altijd in de maling genomen.
Apart zijn is zinvol
Het leven is echter altijd veel spannender als je die sprong durft te wagen. Wanneer je je losbreekt van de drang om hetzelfde als iedereen te zijn. Met:
- Dezelfde lichamelijke vermogens
- En dezelfde stijl
- En ook dezelfde gedachten
Het is het niet waard – het is zelfs ongezond en je zal er niet gelukkig van worden. Uniek zijn is een deugd waar iedereen naar zou moeten streven.
Wij nodigen je uit om hier even op te reflecteren.
Wanneer je bang bent om apart te zijn
Iedereen heeft zijn eigen behoeftes: meningen, interesses, dromen, verlangens die hij met niemand durft te delen. Je bent bang dat anderen verrast zullen zijn of zelfs nog erger, dat ze je zullen afwijzen.
Jouw opvoeding en je omgeving kunnen deze angst vaak ondersteunen. Vaak is er immers geen ruimte voor mensen die ‘anders’ zijn of die zich niet houden aan de vastgestelde normen.
Een bepaalde kledingstijl, bepaalde waarden, politieke idealen, seksuele geaardheid, vriendschappen of hobby’s kunnen allemaal aspecten zijn die je vanuit angst met niemand durft te delen. De angst om afgewezen te worden.
Leef je eigen leven
Dit is natuurlijk helemaal niet goed. Iemand die zijn behoeftes en identiteit niet aan de wereld durft te laten zien, leeft slechts het leven van anderen. In plaats van zijn eigen leven te leven, het leven waar hij zich mee verbonden voelt en waarnaar hij verlangt.
Het is het waard om even een momentje vrij te maken om na te denken over de volgende dimensies.
Het lastige ‘script van het leven’
De waarheid is, of je het nu leuk vindt of niet, dat de meeste mensen proberen te passen in het ‘script van het leven’. Dit houdt in dat we er als sociale groepen en als individuen naar streven om in de maatschappij te passen, om net als iedereen te zijn. Dit is de manier waarop we als mensen in staat zijn onszelf te integreren en geaccepteerd te worden.
Acceptatie biedt balans en zorgt er ook voor dat je emotionele beloningen ontvangt van anderen.
- Je ouders bijvoorbeeld zullen blij zijn als je de carrière nastreeft die zij jou hadden aanbevolen of als je dingen met je leven doet die zij voor je voor ogen hadden.
- Je vrienden zullen blij zijn als je met ze meegaat naar een feestje, zelfs als dit feest helemaal niet bij je past, en dat je bereid bent om te experimenteren.
Wees eerlijk
Uiteindelijk zul je erachter komen dat je een hoop moeite doet en tijd besteed om in dat ‘script van het leven’ te passen, terwijl je een hoop van je eigen verlangens, smaken en zorgen negeert, omdat ze te veel verschillen van hetgeen er van je verwacht wordt.
Waar zullen al deze gedragingen je echter naartoe leiden?
- Je zal verwijderd raken van je eigen identiteit.
- Je zal niet langer proberen om het idee dat je zelf van jezelf hebt te ondersteunen. Daarmee creëer je een valse reddingsboot die jou van jezelf verwijdert om te kunnen overleven.
- Je moet eerlijk tegen jezelf zijn. Als je slechts probeert te overleven om in het script te passen dat anderen voor je in elkaar hebben gezet, dan leef je eigenlijk niet – dan is het leven dat je leidt geen echt leven.
Het is een leugen die er vroeg of laat voor zal zorgen dat je in een persoonlijke crisis of depressie belandt.
Aparte mensen dragen geen maskers – zij zijn vrij
Mensen dragen over het algemeen allemaal hun eigen masker. Soms zet je dit masker op om je verdriet te verbergen, om sterk te zijn voor je kinderen, om een goede vriend te kunnen zijn.
- Sommige maskers zijn noodzakelijk, terwijl andere echter alleen maar gebruikt worden om een werkelijk frustrerende realiteit te verbergen: de frustratie van niet zijn wie je werkelijk wilt zijn, de ongelukkigheid van niet in staat zijn om te doen wat je wilt.
- Waarom zou je dus niet anders durven zijn? Verre van iets gevaarlijks, kun je het beter proberen te zien als een kans. Het maakt niet uit hoe oud je bent of waar je dagelijks mee te maken hebt.
- Apart zijn is een persoonlijke investering die ervoor zal zorgen dat je kunt genieten van meer persoonlijke energie, vitaliteit, creativiteit en natuurlijk geluk.
Om dit te kunnen bereiken en de sprong te wagen, is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die jou de kans geven om jezelf te zijn.
Lees ook:
Wees jezelf en wees gelukkig
Ons advies
Vermijd mensen die jou beoordelen, die jou niet accepteren, die je elke keer dat je een opmerking maakt die origineel en leuk is afkeurend aankijken.
Blijf uit de buurt van mensen die jou gevoel voor humor niet begrijpen en jou beoordelen, die ervoor zorgen dat je elke dag nog een hogere en dikkere muur om jezelf heen bouwt, terwijl je eigenlijk juist wegen vrij moet maken waar de dageraad op glinstert en waar een horizon vol kansen achter ligt… waar elke dag treinen langsrijden met jouw naam erop.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Guardarrama, José González, & Alfonso, Jose Toro. (2012). El Significado de la Experiencia de la Aceptación de la Orientación Sexual Homosexual desde la Memoria de un Grupo de Hombres Adultos Puertorriqueños. Eureka (Asunción) en Línea, 9(2), 158-170. Recuperado em 31 de maio de 2020, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2220-90262012000200004&lng=pt&tlng=es
- Sánchez-Queija, I., Oliva, A., y Parra, Á. (2006) Empatía y conducta prosocial durante la adolescencia. Revista de Psicología Social, 21 (3), 259–271. https://doi.org/10.1174/021347406778538230
- Astrid Johana Calderón Ibarra (2017). Libre desarrollo de la personalidad ¿Batalla perdida o lucha incansable? Academia & Derecho, ISSN 2215-8944, ISSN-e 2539-4983, Nº. 12, 2016, págs. 123-146. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6713573