Alles wat je over koolzaadolie moet weten

Koolzaadolie is een van de meest populaire plantaardige oliën. Het is in Canada ontstaan en het waren de Canadese industrieën die het in 1978 begonnen te ontwikkelen door het genetisch modificeren van koolzaadplanten.
Alles wat je over koolzaadolie moet weten
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel zullen we je alles over koolzaadolie vertellen wat je moet weten. Canola-olie is ook bekend als koolzaadolie, en het is een plantaardige olie die in talloze voedingsmiddelen wordt gebruikt. Veel mensen hebben koolzaadolie uit hun voeding gehaald uit bezorgdheid over de gevolgen voor de gezondheid en de productiemethoden.

Vraag je je echter nog steeds af of het goed of slecht is om deze olie te gebruiken. Lees dan dit artikel we leggen namelijk alles uit. Blijf lezen om meer over koolzaadolie te weten te komen!

Wat is koolzaadolie?

Fles met koolzaadolie

De voedingsindustrie gebruikt vaak in allerlei producten canola- of koolzaadolie. Koolzaadolie is een van de meest populaire plantaardige oliën. Het is in Canada ontstaan (waar de naam vandaan komt). Het was de Canadese industrie die het in 1978 begon te ontwikkelen door koolzaadplanten genetisch te modificeren.

Hoewel de canolaplant er hetzelfde uitziet als de koolzaadplant, heeft hij verschillende voedingsstoffen en is de olie ‘veilig’ voor menselijke consumptie. De meeste gewassen zijn genetisch gemodificeerd om de kwaliteit van olie te verbeteren en de tolerantie van de planten voor herbiciden te vergroten.

Hoe wordt het gemaakt?

Men moet een flink aantal stappen zetten om koolzaadolie te maken. Volgens de Canola Council of Canada omvat het proces onder andere de volgende stappen:

  • Zaadreiniging. De koolzaden worden gescheiden en schoongemaakt om eventuele onzuiverheden, zoals plantenstelen en vuil, te verwijderen.
  • Zaadconditionering en pellen. De zaden worden tot ongeveer 35 ºC voorverwarmd, waarna er door de walsmolens ‘schalen’ worden gemaakt die de celwanden van het zaad breken.
  • Koken van de zaden. De zaadvlokken worden gestoomd. Over het algemeen duurt dit proces 15 tot 20 minuten bij 80-195 ° C.
  • Persen. Vervolgens worden de gekookte koolzaadvlokken in een reeks schroefpersen geperst. Door deze actie wordt 50-60% van de olie uit de vlokken verwijderd, terwijl de rest op andere manieren kan worden geëxtraheerd.
  • Extractie. De resterende zaadvlokken, die ongeveer 18-20% van de resterende olie bevatten, worden met behulp van een chemische stof genaamd hexaan nog meer afgebroken om de rest van de olie te krijgen.
  • Oplosmiddel. Vervolgens wordt het hexaan van het koolzaadmeel gescheiden door het voor de derde keer met stoom te verwarmen tot 95-115 ° C.
  • Verwerking van de olie. Tot slot wordt de gewonnen olie geraffineerd. Dit kan door middel van verschillende methoden worden gedaan, waaronder stoomdestillatie, blootstelling aan fosforzuur en filteren door zuurgeactiveerde klei.

Voedingswaarde

In vergelijking met andere oliën is koolzaadolie geen goede bron van voedingsstoffen. Een eetlepel (15 ml) koolzaadolie bevat namelijk onder andere de volgende voedingsstoffen:

  • Calorieën: 124
  • Vitamine E: 12% van je aanbevolen dagelijkse waarde (ADH)
  • Vitamine K: 12% van je ADH
  • Naast vitamine E en K mist koolzaadolie de andere vitamines en mineralen.

Zuur- en vetsamenstelling

Mensen promoten koolzaadolie vaak als een van de gezondste oliën vanwege het lage gehalte aan verzadigde vetten. Hier is een overzicht van de vetzuren van deze olie:

  • Verzadigd: 7%
  • Enkelvoudig onverzadigd: 64%
  • Meervoudig onverzadigd: 28%

De meervoudig onverzadigde vetten in koolzaadolie bevatten 21% linolzuur, beter bekend als omega-6-vetzuur, en 11% alfa-linoleenzuur (ALA). Dit is een soort omega 3-vetzuur dat van plantaardige bronnen is afgeleid.

Veel mensen, vooral mensen die vegetarische diëten volgen, zijn namelijk afhankelijk van bronnen van ALA om hun gehalte aan DHA- en EPA-omega-3-vetzuren te verhogen. Deze zijn voor de gezondheid van hart en hersenen fundamenteel.

Hoewel je lichaam ALA in DHA en EPA kan omzetten, toont onderzoek aan dat dit proces zeer inefficiënt is. ALA heeft echter zelf veel voordelen. Het kan namelijk het risico op fracturen verminderen en je tegen hartaandoeningen en diabetes type 2 beschermen.

Waarom kan koolzaadolie slecht voor je gezondheid zijn?

Probleem in de aderen

Het is dus belangrijk om in gedachten te houden dat de verwarmingsmethoden die tijdens het maken van koolzaadolie worden gebruikt, net als methoden voor koken op hoge temperatuur, zoals frituren, een negatieve invloed op de meervoudig onverzadigde vetten zoals ALA hebben.

Een kleine hoeveelheid van de onverzadigde vetten uit de olie, vooral de meervoudig onverzadigde vetten, verandert namelijk bij blootstelling aan hoge temperaturen tijdens de verwerking in transvetten. Dit vermindert dan de hoeveelheid omega 3-vetzuren nog meer.

Transvetten zijn ongezond, zelfs in kleine hoeveelheden, wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ertoe bracht om wereldwijd te vragen om deze vetten in voedingsmiddelen tegen 2023 te elimineren (Engelse link).

Tot slot raden we je aan om, als je besluit dit type olie te consumeren, op zoek te gaan naar een biologische optie die niet genetisch gemodificeerd is. Anders kan het schadelijk voor je gezondheid zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019 Apr;71(4):430-441. doi: 10.1002/iub.2008. Epub 2019 Jan 25. PMID: 30681767.
  • Rajaram S. Health benefits of plant-derived α-linolenic acid. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:443S-8S. doi: 10.3945/ajcn.113.071514. Epub 2014 Jun 4. PMID: 24898228.
  • Thornton J. Eliminate “toxic” trans fats from food by 2023, WHO urges. BMJ. 2018 May 15;361:k2154. doi: 10.1136/bmj.k2154. PMID: 29764815.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.