Actieve en gezonde hersenen met deze 5 voedingstoffen
Denk je dat je dieet het geschiktst is voor het behouden van actieve en gezonde hersenen? De waarheid is echter dat je hier nooit echt zeker over kan zijn. Soms is het namelijk makkelijk om fouten te maken in je eetgewoontes. Vervolgens eisen die slechte gewoontes hun tol op het moment dat je het niet verwacht.
Verstandige keuzes
Een slechte bloedsomloop die leidt tot bloedproppen of het verharden van de slagaders is zeker een gevaar waar je bijgevolg rekening mee moet houden. In het artikel van vandaag willen we het in het bijzonder hebben over dit onderwerp.
We zullen je dan ook vertellen hoe je je hersenen actief en gezond kan houden door een goed dieet uit te kiezen met de juiste voedingsstoffen voor alle delen van je hersenschors. Zou je deze kans mis willen lopen?
De beste voedingsstoffen voor gezonde hersenen
1. Magnesium
We hebben het op dit blog vaak gehad over de vele voordelen van magnesium. Het is immers een onmisbaar mineraal dat veel van de metabolische processen in het lichaam bevordert en de productie van neurotransmitters en neuromodulatoren ondersteunt, wat op zijn beurt de hersenen helpt om zenuwimpulsen te versturen.
Magnesium is een noodzakelijk component voor het behouden van actieve en gezonde hersenen, dus het is een goed idee om elke dag tussen de 300 tot 350 milligram van dit mineraal binnen te krijgen. Zoals je weet kun je altijd een gebrek oplossen door supplementen in te nemen die verkocht worden in drogisterijen.
Hieronder zullen we ook de verschillende voedingsmiddelen opnoemen die je kunnen helpen om dit essentiële mineraal binnen te krijgen:
- Amandelen
- Sesamzaad
- Volkoren granen
- Cacao
- Sojabonen
- Bruine rijst
- Spinazie
- Kikkererwten
- Peterselie
2. Koolhydraten
Koolhydraten zijn nodig om je lichaam energie te geven. We hebben in eerdere artikelen al aangegeven dat gezondere koolhydraten belangrijk zijn (degene zonder toegevoegde vetten en suikers). Anders kunnen je keuzes meer schade veroorzaken dan voordelen bieden.
Je hersenen hebben deze elementen nodig om veel van de basisprocessen te reguleren, naast dat het ook energie geeft. Het is interessant om op te merken dat omdat koolhydraten de productie van insuline van het lichaam stimuleren (waardoor het helpt om aminozuren zoals tryptofaan te produceren), ze essentieel kunnen zijn voor ontspanning en de verlaging van stresswaarden.
En zoals je weet is stress een van de grootste vijanden van het behoud van actieve en gezonde hersenen.
Wat zijn de gezondste koolhydraten die je kan kiezen?
- Haver
- Volkoren granen
- Bonen
- Boekweit
- Olijfolie
- Erwten
3. Fosfor
Fosfor is in de eerste plaats belangrijk voor het behouden van actieve en gezonde hersenen. Dankzij dit mineraal blijven je cellulaire membranen en neuronen ook sterk en veerkrachtig, wat de geheugenfunctie en synaptische verbindingen bevordert.
De relatie tussen hersengezondheid en voldoende fosfor binnenkrijgen wordt ook ondersteunt door de wetenschap. Verscheidene onderzoeken hebben het belang van dit mineraal aangetoond. Het is onder andere verantwoordelijk voor de productie van myeline en veel van onze basale cognitieve functies.
Welke voedingsmiddelen helpen om je inname van fosfor te vergroten?
- Kaas
- Sardientjes en schelpdieren
- Donkere chocola
- Griekse yoghurt, suikervrij
- Eieren
- Vlees en gevogelte
4. Vitaminen B6 en B12
Wist je dat er twee erg belangrijke vitaminen zijn voor het behouden van actieve en gezonde hersenen? Dat zijn de vitaminen B6 en B12. Ze helpen je hersenen om dopamine, serotonine en epinefrine goed te synthetiseren. Ook geven ze de mogelijkheid de mogelijkheid om eiwitten te metaboliseren, bevorderen ze de cerebrale bloedstroom en versterken ze de geheugenfunctie.
Wil je ontdekken welke voedingsmiddelen rijk zijn aan vitamine B6 en B12?
- Pistaches
- Bananen
- Eigeel
- Noten
- Schelpdieren
- Kalf- en lamsvlees
- Forel, tonijn en sardientjes
- Yoghurt
5. Zink
Zink is een belangrijk mineraal voor je algehele gezondheid en dus niet alleen je hersenen. Het helpt om voor de huid te zorgen, bevordert de genezing van wonden, bestrijdt kanker en beschermt je zelfs tegen verkoudheden, omdat het de natuurlijke immuniteit van het lichaam bevordert.
Je zal blij zijn te ontdekken dat zink bovendien een noodzakelijk element is voor de geheugenfunctie en cognitieve stabiliteit. Personen die een gebrek aan dit mineraal hebben, lijden bijvoorbeeld aan epilepsie. Daarom is het belangrijk om altijd passende hoeveelheden zink aan je dieet toe te voegen. Je zult dankzij dit mineraal de hippocampusfunctie van je hersenen bevorderen, waardoor het geheugen en leervermogen wordt versterkt.
Waar kun je hoge hoeveelheden zink vinden?
- Oesters
- Krab
- Pinda’s
- Donkere chocola
- Pompoenzaad
- Sesamzaad
- Tarwekiem
- Lam
Gebruik je hersenen
Om af te sluiten, willen we je er aan herinneren dat je naast al deze voedingstoffen je geest ook bezig moet houden, dingen moet doen waar je in geïnteresseerd bent en een gezonde fysieke levensstijl moeten leiden om je hersenen actief en gezond te houden. Probeer daarom elke dag iets nieuws te leren, versterk de relaties om je heen en behoudt altijd je optimisme en enthousiasme.
Let goed op je stresswaarden en vergeet niet om de bovenstaande voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Esiri, M. M. (2007). Ageing and the brain. Journal of Pathology. https://doi.org/10.1002/path.2089
-
Slutsky, I., Abumaria, N., Wu, L. J., Huang, C., Zhang, L., Li, B., … Liu, G. (2010). Enhancement of Learning and Memory by Elevating Brain Magnesium. Neuron. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2009.12.026
-
Sensi, S. L., Paoletti, P., Koh, J.-Y., Aizenman, E., Bush, A. I., & Hershfinkel, M. (2011). The Neurophysiology and Pathology of Brain Zinc. Journal of Neuroscience. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.3454-11.2011
-
Erickson, K. I., Suever, B. L., Prakash, R. S., Colcombe, S. J., McAuley, E., & Kramer, A. F. (2008). Greater intake of vitamins B6 and B12 spares gray matter in healthy elderly: A voxel-based morphometry study. Brain Research. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2008.01.030