9 gewoontes die je levensduur kunnen verlengen

Wist je dat regelmatig sporten je levensduur kan verlengen met 4 jaar? Daarnaast verbetert het ook de gezondheid van je hart, je gemoedstoestand en het functioneren van je longen.
9 gewoontes die je levensduur kunnen verlengen

Laatste update: 21 februari, 2019

Veel slechte levensgewoontes kunnen je levensduur verkorten en de ontwikkeling van ziektes versnellen. Het goede nieuws is dat er ook gezonde gewoontes zijn die je gezondheid helpen, je levensduur verlengen en bovenal je kwaliteit van leven verbeteren.

Je moet onthouden dat je maar één leven en lichaam hebt. Het is dus belangrijk om voor je gezondheid te zorgen. Hiervoor zul je een levensstijl moeten aanmeten die het mogelijk maakt om vele jaren te genieten van een goed leven.

Ken je de gezonde gewoontes die je levensduur kunnen verlengen nog niet? Dan raden we aan om door te lezen en ze vandaag nog toe te passen. Je zult zien dat het eigenlijk allemaal heel simpel is!

Eet niet teveel om je levensduur te verlengen

Deskundigen raden aan om gedurende de dag kleine porties te eten. Daarom kun je het beste vijf of zes kleine porties per dag eten in plaats van drie grote.

Vermijden dat je te veel eet is belangrijk voor het genieten van een gezond leven en uiteraard een gezond gewicht. Elke keer dat je een maaltijd bereidt moet je proberen om genoeg te maken. Zo kun je vermijden dat je ernstige honger hebt eer het tijd is voor de volgende maaltijd.

Meer seks

Actief liefdesleven

Een actief seksleven is zeer belangrijk voor een goede gezondheid en een langer leven. Seks heeft onder andere de volgende voordelen:

  • Helpt je zelfvertrouwen verbeteren;
  • Laat positieve hormonen vrij
  • Verbrandt calorieën
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Versterkt het immuunsysteem
  • Verbetert de nachtrust
  • Beschermt het hart.

Experts raden zelfs aan dat je drie of meer keer seks per week hebt.

Breng niet te veel tijd door in de zon

Overtollige blootstelling aan UV-straling heeft allerlei nadelen. Zo zorgt het ervoor dat de huid vroegtijdig veroudert en veroorzaakt het zonnebrand, irritaties en zelfs huidkanker.

Alhoewel blootstelling aan de zon an sich gezond is, is het belangrijk om overmatige blootstelling te vermijden. Het verlaagt namelijk je leefkwaliteit. Deskundigen bevelen aan om altijd zonnebrandcrème te gebruiken op je gezicht en andere onbedekte lichaamsdelen.

Een sociaal leven hebben

Blijdschap

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat mensen die vaak omringd worden door vrienden en familie een lager risico op hartziektes hebben. Eenzaamheid kan leiden tot:

Tijd doorbrengen met familie en vrienden is hartstikke goed voor je gezondheid. Het helpt je bovendien om je gelukkiger te voelen.

Drink een glas wijn per dag

Alhoewel alcoholconsumptie an sich niet aanbevolen is voor je gezondheid, hebben experts ontdekt dat een glas rode wijn per dag gezond is. Dit omdat het kan helpen om hartaanvallen en zelfs diabetes te voorkomen.

Eet fruit en groenten

Fruit

Regelmatig fruit en groenten eten is essentieel om van een beter en gezonder leven te genieten. Zowel fruit en groenten zijn rijk aan onder andere:

Deze helpen om je gewicht onder controle te houden en alsook veel ziektes voorkomen en behandelen, het lichaam ontgiften en een gezonde, jonge huid behouden.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is de beste manier om van een goede gezondheid te genieten. Het draagt bij aan je fysieke gesteldheid en wordt uiteraard aanbevolen door experts. Volgens onderzoeken kan het beoefenen van een sport je levensduur met vier jaar verlengen.

Bovendien verbetert het ook de gezondheid van je hart, je gemoedstoestand en het functioneren van je longen. Men beveelt aan om een sport te beoefenen en/of minstens dertig minuten per dag te bewegen.

Rook niet

Stoppen met roken om je levensduur te verlengen

Roken is een van de slechtste gewoontes die een persoon kan hebben. Het verkort niet alleen de levensverwachting, maar verlaagt ook de leefkwaliteit van de persoon die rookt. Deze gewoonte is een van de grootste veroorzakers van sterfgevallen wereldwijd. Het leidt namelijk tot longkanker en andere ademhalingsproblemen.

Stoppen met roken kan moeilijk zijn, maar het is niet onmogelijk! De voordelen zijn vanaf de eerste dag al te merken, aangezien het lichaam weer gezonder begint te worden.

Verminder stress

We worden allemaal blootgesteld aan een bepaalde hoeveelheid stress in ons dagelijks leven. Alhoewel de meeste stress normaal lijkt, hebben experts uitgevogeld waarom je meer op je stressniveau zou moeten letten. Volgens onderzoeken beïnvloedt stress de mentale, emotionele en fysieke gezondheid.

Deskundigen bevelen aan om stress te bestrijden en een positieve instelling te behouden, zonder te lang stil te staan bij situaties die je mogelijk meemaakt. Alhoewel dit misschien moeilijk lijkt, zijn er veel manieren hoe je met dit probleem om kan gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Reimers, C. D., Knapp, G., & Reimers, A. K. (2012). Does physical activity increase life expectancy? A review of the literature. Journal of Aging Research. https://doi.org/10.1155/2012/243958
  • Taylor, D. H., Hasselblad, V., Henley, S. J., Thun, M. J., & Sloan, F. A. (2002). Benefits of smoking cessation for longevity. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.92.6.990
  • Yang, Y. C., Boen, C., Gerken, K., Li, T., Schorpp, K., & Harris, K. M. (2016). Social relationships and physiological determinants of longevity across the human life span. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1511085112

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.