7 manieren om bunionpijn te verminderen

Hoewel bunionpijn moeilijk is om kwijt te raken als het eenmaal aanwezig is, zijn er manieren om verlichting te vinden door natuurlijke remedies te gebruiken. Probeer ze nu uit!
7 manieren om bunionpijn te verminderen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bunionpijn komt door bunion. Wat een misvorming aan je grote teen is die zowel pijnlijk als lelijk kan zijn. Hallux valgus is de wetenschappelijke naam. Het is in principe het ontstaan van overtollig bot op je teen. Aan de basis daarvan vormt zich een zak met vocht.

Er is gebleken dat bunions meestal een genetische erfenis zijn. De misvorming zelf word niet doorgegeven, maar wel de manier van lopen of je tred. Als je dit probleem hebt, lees dan hieronder een paar remedies die je thuis kunt toepassen.

7 manieren om bunionpijn te verminderen

1. Gezond eetpatroon

Het is misschien moeilijk te geloven, maar je kunt bunionpijn verminderen door ontstekingsremmende producten te eten zoals:

Je hoeft deze producten niet allemaal tegelijkertijd te eten, maar doe wel je best om ze regelmatig te consumeren.

Wil je hier meer over weten? Lees dan:
5 natuurlijke behandelingen voor gewrichtspijn

2. Kamille

Kamille

Als je een theeliefhebber bent, moet je weten dat kamillethee perfect geschikt is om de ontsteking in je bunions te verminderen.

Het enige dat je hoeft te doen, is een lekker kopje thee zetten en dit opdrinken voordat je naar bed toe gaat. Als je de hele dag pijn hebt gehad, zal deze remedie je helpen om wat slaap te krijgen.

3. Aspirine

Onthoudt dat je een allergische reactie op aspirine kunt krijgen bij een gevoelige huid. Als je dus een gevoelige huid hebt, is deze remedie niet geschikt voor je.

Als je huid het echter aankan, vermaal dan drie tabletten, vermeng ze met wat warme olijfolie en masseer dit op je bunions.

4. Plaatselijke oefeningen

Als je verlichting van je bunionpijn wilt, doe dan oefeningen met je tenen. Beweeg ze omhoog en omlaag. Dit kan goed helpen.

 • Ga gemakkelijk zitten.
 • Beweeg je tenen met je handen omhoog en omlaag.
 • Houdt dit ongeveer vijf minuten vol.
 • Rol daarna een bal met je voet over de vloer.
 • Hou dit tien minuten vol.

5. Voetbad met Epsomzout

Je kunt Epsomzout vinden in gespecialiseerde apotheken en in natuurvoedingswinkels.

 • Los één of twee eetlepels Epsomzout op in warm of koud water. Week je voeten hier ten minste twintig minuten per dag in om de bunionpijn te verminderen.
 • Je voeten zullen binnen een paar dagen veel beter aanvoelen.
 • Op dat moment kan je de frequentie terugbrengen naar het eens in de drie dagen nemen van een voetbad. Het blijft aan te raden om het regelmatig te herhalen.

6. Etherische oliën

Etherische Olien

Bunions gaan vaak gepaard met eeltvorming. Dat kan pijnlijk en irritant zijn als het tegen je schoenen schuurt.

Om te voorkomen dat je huid zich verhardt, kun je deze inwrijven met olie. Dit helpt ook om de roodheid te bestrijden.

De beste etherische oliën hiervoor zijn kokosolie, kamille-olie, lavendelolie en olijfolie.

7. Kurkuma

De speciale eigenschappen van kurkuma helpen om bunionpijn te verlichten. Dit komt omdat ze werken als een ontstekingsremmer.

Je kunt het nemen als een thee. Daarnaast kun je de effecten versterken door het plaatselijk aan te brengen op je bunions.

Ingrediënten

 • 5 gram of 1 theelepel kurkumapoeder
 • 5 gram of 1 theelepel etherische olie (een van de bovengenoemde soorten)

Werkwijze

 • Meng de twee ingrediënten en breng het mengsel daarna aan met een zacht masserende beweging.
 • Sluit de behandeling af door het mengsel te verwijderen met een handdoek en warm water.

Lees ook dit artikel:
Waarom bunions ontstaan

Hoe kan ik het ontstaan van bunions voorkomen?

Natte Voeten

Als je vermoedt dat de pijn of de bult die je voelt een bunion is, moet je allereerst de ontwikkeling hiervan proberen te stoppen. Dit doe je door je voet meer ruimte te geven. Ook moet je een specialist bezoeken die je kan adviseren wat de beste manier voor jou is om het aan te pakken.

Een chiropodist is een dokter die specialistische kennis heeft over bunions. Deze kan je dus het beste advies geven over hoe ernstig de situatie is.

Volg onderstaande tips op als extra hulp om bunions en bunionpijn te voorkomen:

 • Kies comfortabele schoenen. De dames moeten misschien een beetje van hun stijl inleveren, maar je gezondheid komt op de eerste plek. Zowel mannen als vrouwen moeten proberen om meer vierkante schoenen te dragen, die goed aan de voeten passen.
 • Bezoek een chiropodist. Zij kunnen je alles vertellen over welke soort schoenen je moet dragen om bunionpijn te verminderen. Ook kunnen ze vertellen wat je moet doen om verergering te voorkomen.
 • Draag orthopedische inlegzolen. Maak gebruik van opvulling van silicium of andere zachte materialen en aangepaste binnenzolen. Ook kun je corrigerende hulpmiddelen voor overdag en voor ‘s nachts gebruiken. Dit zijn allemaal zeer geschikte opties om bunionpijn te verlichten en te voorkomen dat de bunions erger worden terwijl je ze behandelt.
 • Gebruik hete en koude kompressen. Warmte- en koudebehandelingen kunnen zeer goed helpen bij bunionpijn. Ze geven niet alleen verlichting bij pijn, maar ze verbeteren ook de bloedsomloop.

Om te onthouden

Onthoud dat preventie het allerbelangrijkste is. Als je al weet dat bunions in jouw familie voorkomen, weet je ook dat de kans groot is dat jij ze gaat krijgen.

Het is verstandig om aandacht te besteden aan iedere afwijking aan je voeten. Denk hierbij aan pijn, een doof gevoel en roodheid. Laat een chiropodist hier dus regelmatig naar kijken.

Het is niet onmogelijk om bunionpijn te verlichten, maar het kost behoorlijk wat geduld en vastberadenheid. Helaas, als ze er eenmaal zijn, kunnen ze in een dagelijkse marteling veranderen. Dus kies een van de bovenstaande remedies uit en ga aan de slag! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.