6 voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden
Bepaalde voedingsmiddelen leveren meer nadelen dan voordelen. Maar veel mensen weten niet om welke voedingsmiddelen het gaat. Daarom delen we in dit artikel zes voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden.
De voedingsindustrie is onze supermarkten binnengevallen met een grote verscheidenheid aan heerlijke, ongezonde voeding.
Via advertenties is ons verteld dat het allemaal snelle en ‘gezonde’ alternatieven zijn om onze honger te stillen. Ze zijn meestal kant-en-klaar en rijk aan bepaalde voedingsstoffen.
Het probleem is dat we de etiketten erop niet lezen. We vergeten dat deze producten naast voedingsstoffen ook veel toegevoegde stoffen bevatten die op den duur negatieve effecten kunnen hebben op onze gezondheid.
In feite hebben we de neiging om ons meer op de calorieën te concentreren dan op biologische producten. Dit heeft enorm veel invloed op huidige problemen, zoals obesitas en stofwisselingsziekten.
Maar hoe kunnen we deze schadelijke producten dan herkennen? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk om onze consumptie ervan te beperken? Laten we van deze gelegenheid gebruikmaken en in detail ingaan op de voornaamste effecten van deze producten. Zodoende zul je vast en zeker tot het besluit komen om ze voortaan niet meer te eten.
Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden
1. Bewerkt vlees
Bewerkt vlees is voor veel mensen een zeer aantrekkelijke optie, vanwege het frisse uiterlijk en de smaak. Dit soort vlees kan eenvoudig aan verschillende gerechten worden toegevoegd en is meestal een snelle optie als het gaat om het bereiden ervan.
Doordat deze producten veel natrium bevatten, wordt het eten ervan een probleem dat kan zorgen voor vochtretentie en ontstekingsproblemen.
Daarnaast bevatten ze ook toegevoegde chemicaliën zoals nitrieten en nitraten, die verband houden met verschillende soorten kanker.
Advies:
- Vervang dit voedsel door vers en mager vlees: kip, kalkoen, vis, etc.
2. Franse frietjes
Ze zijn heerlijk en lijken een ideale snack als de honger toeslaat. Helaas is dit echter een van die voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. De reden hiervoor is de grote hoeveelheid verzadigde vetten en natrium die ze bevatten.
Regelmatig patat eten kan je cholesterolgehalte verhogen. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je stofwisseling uit balans raakt. Ook behoort patat tot de groep voedingsmiddelen die de meeste gewichtstoename veroorzaken.
Advies:
- Wil je toch kunnen genieten van heerlijke frietjes zonder je gezondheid te schaden? Maak ze dan zelf thuis met weinig olie of bak ze in de oven.
3. Graanrepen
Velen van ons hebben jarenlang graanrepen gegeten omdat ze een snelle en gezonde optie zouden zijn om onze honger te stillen.
Het is inderdaad zo, veel van deze repen bevatten granen en natuurlijke ingrediënten die ons lichaam voorzien van essentiële voedingsstoffen. Je kunt echter niet negeren dat ze ook boordevol toegevoegde suikers en chemicaliën zitten die onevenwichtigheden in ons lichaam kunnen veroorzaken. Daarom zijn ook graanrepen een van die voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden.
Advies:
- Eet in plaats van een graanreep uit de winkel gewoon een handjevol noten, haver of zaden.
4. Geraffineerde plantaardige oliën
Het overmatig gebruik van plantaardige oliën heeft zich wereldwijd verspreid. In feite is het bijna onmogelijk om ze volledig uit ons dieet te verwijderen.
Hoewel niet alle plantaardige oliën even slecht zijn, zijn de meeste van de commerciële oliën geraffineerd. Ze bevatten gevaarlijke vetten die onze cardiovasculaire en metabole gezondheid beïnvloeden.
Oliën die je het beste kunt vermijden zijn:
- Soja-, palm- of maïsolie
- Margarine
Advies:
- Vermijd recepten die gemaakt zijn met deze oliën zoveel mogelijk. Probeer te koken met olijfolie, of nog beter, probeer je eten te stomen.
5. Witte bloem
Als het gaat om voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden, kan witte bloem beslist niet over het hoofd worden gezien. Helaas kan je er echter bijna niet omheen. Het wordt namelijk niet alleen in zijn natuurlijke vorm verkocht. Witte bloem zit ook verwerkt in een hoop van de producten die we dagelijks consumeren.
Consumenten negeren dat het een ingrediënt is dat wordt onderworpen aan een bewerkingsproces. Dit heeft helaas een aanzienlijke invloed op de voedingswaarde.
Hoewel het in kleine hoeveelheden geen complicaties veroorzaakt, kan een overmatige consumptie ervan leiden tot gewichtstoename, buikpijn en een hoge bloedsuikerspiegel.
Advies:
- Kies in het vervolg voor volkorenbloem en volkorenproducten. Als je wilt, probeer dan eens een paar niet-conventionele bloemsoorten, zoals rogge, garbanzo of kokosmeel.
6. Ingeblikte voedingsmiddelen
Als laatste van deze voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden, hebben we voedsel uit blik. Ingeblikte voedingsmiddelen blijven een snelle en handige optie voor mensen die heel weinig tijd hebben om te koken. Het is makkelijk om te gebruiken, het smaakt goed en het is meestal zeer lang houdbaar.
Hoe verstandig is het echter om ingeblikt voedsel te eten? Aangezien deze producten enorm veel conserveringsmiddelen bevatten, kun je maar beter twee keer nadenken voordat je ze vaak eet.
Natuurlijk wordt er geen aandacht gevestigd op de verminderde voedingswaarde van deze producten. Bovendien bevatten ze chemische stoffen die gevaarlijk zijn voor onze darmgezondheid.
Advies:
- Bepaal wekelijks vooraf wat je gaat eten. Probeer daarnaast zoveel mogelijk vers en biologisch voedsel in je dieet op te nemen.
- Gebruik alleen af en toe ingeblikt voedingsmiddelen bij het koken.
Eet je deze voedingsmiddelen regelmatig? Dan weet je nu waarom je ze in het vervolg maar beter kunt vermijden. Probeer ze te vervangen door gezondere opties.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barrado, E., Mayo, M. T., Tesedo, A., Romero, H., & De La Rosa, F. (2008). Composición grasa de diversos alimentos servidos en establecimientos de “comida rápida.” Nutricion Hospitalaria.
- Villaécija, R. (2018). Patatas fritas, bollos y refrescos con menos azúcar, sal y grasas: así cambiará nuestra cesta de la compra | economia/ahorro-y-consumo. El Mundo.
- Burdaspal Pérez, P. A., Ledgarda Gómez, T. M., Corrales Ruyra, M. L., Delgado Cobos, P., Marcos Suárez, V., & Diéguez González, A. (2010). Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Revista Del Comité Científico de La AECOSAN.
- Rubio, M. A. (2002). Enfermedad cardiovascular y grasas: “amigo o villano.” Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/S1575-0922(02)74448-3
- Jurgens, A. J., & Unie, M. (2010). Margarina. Fundación Española de Nutrición.
- Blanco Anesto, J. (2002). GUÍA PARA LA PRÁCTICA CONSUMIR AZÚCAR CON MODERACIÓN. Revista Cubana Aliment Nutr.
- Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.