6 stappen om emotionele littekens te genezen

Iemand zoeken om de schuld te geven is alleen maar energieverspilling. Het is belangrijk dat je leert om jezelf toestemming te geven tot je frustraties en daarna dat je jezelf leert vergeven. Om je jeugdtrauma's te genezen, kun je je niet je hele leven blijven verstoppen.
6 stappen om emotionele littekens te genezen
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 03 januari, 2023

Pijnlijke gebeurtenissen die plaatsvinden gedurende je leven worden emotionele littekens. Voor de meeste mensen is het erg moeilijk om om te gaan met zaken als:

  • Het verbreken van een relatie
  • Scheidingen
  • Vreemdgaan
  • Vernedering
  • Verwaarlozing
  • Onrecht

Wat zeker is, is dat veel mensen niet van deze wonden zijn genezen, dus ze blijven de pijn voelen en proberen de pijn te verdoezelen met oppervlakkige pleisters.

Helaas realiseren we ons niet dat hoe langer we wachten met het volledig genezen van deze wonden, hoe dieper de wonden worden. Dit wordt nog ingewikkelder als je wel weet dat er iets mis is, maar je niet realiseert dat het door een oude, niet genezen wond komt.

Het is dus deels onwetendheid, in combinatie met de angst om de pijn opnieuw te beleven, die je ervan weerhoudt om jezelf te kunnen zijn en je dwingt een rol te spelen die je nauwelijks herkent of die niet bij je past.

De kans bestaat dat als je dit vandaag leest, je het verlangen voelt jezelf beter te leren kennen en jezelf iedere dag te verbeteren. Dit is waarom we je in dit artikel een aantal stappen willen geven die je kunt volgen om je oude wonden te genezen.

Laten we eens kijken naar de zes stappen die je moet volgen om emotionele littekens te genezen.

1. Accepteer je emotionele littekens als onderdeel van jezelf

tekening van vrouw met bedekte ogen

Kijk niet weg – het litteken is er. Je kunt ervoor kiezen om het te erkennen of niet, maar de enige manier om verder te gaan met je leven is door het onder ogen te zien. Volgens Lisa Bourbeaur moet je om een wond te genezen er goed naar kijken, hem observeren en je beseffen dat het oplossen van dit soort problemen onderdeel is van het leven.

Misschien denk je dat je verstoppen voor de pijn het beste is dat je kunt doen, maar de waarheid is dat het alleen maar zorgt dat je je pijn blijft ontkennen, wat betekent dat de wond alleen maar dieper wordt.

Je moet dit accepteren en begrijpen dat je geen beter of slechter mens bent omdat iets je pijn heeft gedaan. Het opbouwen van een beschermende laag is een heldendaad van zelfbescherming, maar het heeft zijn functie al vervuld. Om door te gaan met je leven is het tijd om deze beschermende laag los te laten.

Als je je emotionele littekens accepteert, leer je wat je echt nodig hebt en dit is het grootste voordeel. Als je dit niet doet, zal je op den duur problemen ontwikkelen zoals depressie, angst en onzekerheid.

2. Accepteer dat toegeven aan angst of schuldgevoelens alleen maar schade aanricht

tekening van vrienden in luchtballon

Als je al je aandacht richt op de pijn of het vinden van de schuldige, dan verspil je energie. Energie die je zou moeten wijden aan het genezen van je emotionele littekens. Probeer degene die je pijn hebben gedaan te vergeven en jezelf te vergeven – het is de enige manier om je hart weer open te stellen en door te gaan.

Je moet beseffen dat het nemen van de beslissing en het vinden van de kracht om over de oude wonden heen te komen de eerste stap is naar het begrijpen van en zorgen voor jezelf. Niet alleen ontwikkel je deze kwaliteiten voor je eigen bestwil, maar ook voor anderen, wat resulteert in een betere emotionele staat in het algemeen.

Je kunt niet verwachten dat iedereen zich steeds maar aan jouw verwachtingen aanpast en je uit de put helpt steeds als je daarin belandt. Het is niet eerlijk om dat van mensen te verwachten, als dat jouw eigen verantwoordelijkheid is.

Dit is zelfs het soort denkwijze dat ertoe kan lijden dat relaties worden verbroken, iets wat nog meer emotionele pijn kan veroorzaken.

3. Sta jezelf toe om kwaad te zijn op de mensen die je hebben gekwetst

Hoe meer schade er is gedaan en hoe dieper de wonden zijn, hoe normaler het is om kwaad te zijn op degene die jou dit hebben aangedaan. Sta jezelf toe om kwaad te zijn, maar leer ook te vergeven.

Als je probeert te vechten tegen die gevoelens van kwaadheid, onderdruk je alleen de pijn nog meer. Dit zal veranderen in haat en verachting, twee gevoelens die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Als je leeft in een negatieve emotionele spiraal raak je gevangen in een leven vol met pijn en ontevredenheid. En het zorgt ervoor dat je jezelf nog meer gaat verbergen, waardoor je je hart niet open kunt stellen.

4. Door acceptatie en vergeving ontstaat transformatie

tekening van vrouw op een wolk

Iedere gebeurtenis heeft je iets geleerd. Je kunt dit moeilijk vinden om te accepteren, want je ego is ontzettend goed in het bouwen van muren om zo je problemen te verbergen.

Ja, je ego kan je leven moeilijker maken. Je kunt echter door middel van gedachten en gedrag leren om het te versimpelen. Iedere verandering vergt veel kracht, maar je moet naar de toekomst kijken en begrijpen dat als je weigert jezelf te zijn, je dit moet veranderen.

5. Kijk naar de wereld met en zonder pijn

Neem de tijd om te reflecteren over hoe je je wonden gedurende de jaren hebt gedragen. Ze waren er altijd, om je gedrag te besturen, zonder dat je het in de gaten had. Breek de muren om je heen af, veroordeel of kritiseer jezelf niet. Zet alles wat je bezit voor je als je probeert van je wonden te genezen.

Je kunt je kijk op het leven in één dag veranderen, maar het kan ook maanden of jaren duren.

Idealiter kun je tegen jezelf zeggen: “Oké, ik heb dit masker om deze redenen gedragen, maar nu is het tijd om het af te zetten.” Op die manier weet je dat je op de juiste weg bent. Gedurende de rest van de reis zul je jezelf langzaam vooruit voelen gaan, met de gedachte dat je je niet langer hoeft te verstoppen.

We raden ook aan:
Verhoog je zelfvertrouwen

6. Vertrouw op je vrienden om je emotionele littekens te genezen

Misschien dacht je dat je nu alles aan kon, omdat je al zoveel hebt meegemaakt. Maar er is geen reden om de troost van iemand die van je houdt en je steunt los te laten.

Natuurlijk is de steun van anderen cruciaal bij het overwinnen van ontelbare obstakels. Trek jezelf niet van hen terug. Ze horen ook bij jou en samen kunnen jullie een nieuwe ruimte bouwen waarin je zonder pijn kunt leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pennebaker, J. W. (1997). Opening Up: The Healing Power of Eemotional Expression. New York: Guilford.
  • Schmidt, S. (2004). Mindfulness and Healing Intention: Concepts, Practice, and Research Evaluation. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/1075553042245917

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.