5 zelfgemaakte conditioners voor glanzend haar
Zelfgemaakte conditioners en cosmetica zijn erg populair op het moment, vooral omdat ze goedkoop zijn en natuurlijke ingrediënten bevatten.
Wanneer het aankomt op lotions, zoals conditioner, is het een veiligere optie om te kiezen voor alternatieve producten die geen parabenen, siliconen of paraffine bevatten. Deze substanties kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid en kunnen daarnaast negatieve effecten hebben op je haar.
Ontdek de 5 beste natuurlijke zelfgemaakte conditioners om glanzend, zacht en zijde haar te krijgen.
Wat moet je weten over conditioners?
Conventionele conditioners bevatten chemicaliën en andere producten die in de huid kunnen doordringen via de poriën en in je bloedbaan terecht kunnen komen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen op korte of lange termijn.
Daarnaast geven deze bestanddelen alleen maar een bevredigend resultaat direct na het gebruik, en niet op langere termijn. Na het gebruik van een reguliere conditioner kan je haar namelijk sneller vet worden. Op de lange termijn beïnvloeden deze zelfgemaakte conditioners de productie van talg en worden je haarwortels sneller vet, terwijl je punten juist droog worden.
5 natuurlijke zelfgemaakte conditioners
Er zijn verschillende zelfgemaakte conditioners die kunnen worden gebruikt voor alle haartypes. Lees gauw verder en kom erachter welke dit zijn!
1. Appelazijn
Onze oma’s gebruikten appelazijn om gezond en glanzend haar te krijgen. De geur die appelazijn achterlaat wanneer het opdroogt kan je voorkomen door het te mixen met een paar druppels etherische olie (lavendel, mandarijn, munt, etc) voordat je je haren ermee wast.
Hoe breng je deze conditioner aan?
Gebruik een sprayflesje en voeg 3/4 deel azijn en 1/4 water toe. Gebruik het altijd nadat je shampoo gebruikt hebt.
2. Bier
Ja! Bier is niet alleen een verfrissend drankje maar ook een uitstekende conditioner om meer glans en zachtheid aan je haar te geven.
Bier is rijk aan antioxidanten en verschillende B-vitaminen. Ook bevat het silicium, een essentieel mineraal om een goede haarstructuur mee te behouden. Dit is vooral voor mensen met fragiel en dun haar.
- Voordat je je haar wast, was het eerst met alcoholvrij bier (om droogheid mee te voorkomen). Laat dit een paar minuten intrekken, voor je het eruit spoelt.
- Het is echter niet nodig om dit elke dag te gebruiken.
Gebruik het eens per week en je kan het tevens afwisselen met een andere optie uit dit artikel.
3. Kokosolie
Extra vierge kokosolie is een van de beste middelen voor normaal of droog haar met gespleten haarpunten of beschadigd haar.
- Om deze conditioner te gebruiken moet je het aanbrengen op nat haar na het wassen, of een paar uur voor het wassen. Dit zal namelijk de haarvezels voeden en maakt je haar niet vet na het douchen.
- Breng het aan vanaf het midden tot de punten, eenmaal of tweemaal per week.
Daarnaast bevat het een lekkere en tropische geur, wat het een heerlijke haarparfum maakt!
4. Eigeel en citroensap
De combinatie van deze ingrediënten is ideaal voor elk haartype. Vooral voor vet of sluik haar.
- Eigeel is rijk aan vetten, die de haarwortel diep voeden. Ook bevat het vitaminen (A, B12, B6, B2, B1, D, E en foliumzuur), waardoor het een voedzame cocktail wordt voor je haar.
- Citroensap geeft veel glans aan je haar. Je kan dit echter beter niet alleen gebruiken omdat het je haarvezels erg uitdroogt. Daarom is de combinatie van deze twee ingrediënten uitstekend.
Ingrediënten
- 1 eigeel
- Het sap van een 1/2 citroen
Hoe breng je deze conditioner aan?
- Klop het rauwe eigeel iets op en combineer het met het citroensap. Vervolgens breng je dit aan in je haren en laat je het een tijdje intrekken.
- Je kan je haar daarna wassen met je normale shampoo.
Lees meer:
Wat is gezonder, eigeel of eiwit?
5. Jojoba-olie
Jojoba-olie is een van de beste ingrediënten voor cosmetisch gebruik. Het is namelijk het type plantaardige olie met de textuur van natuurlijke talg van de hoofdhuid en het haar.
Daarom wordt dit beter geabsorbeerd en zorgt het voor een goede hydratatie van de huid.
Hoe breng je deze conditioner aan?
- Breng de jojoba-olie in kleine hoeveelheden aan voordat je je haar wast met je reguliere shampoo.
- Je kan tevens ook een druppeltje op de punten van je haar doen om droge of gespleten haarpunten te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sánchez, M., Avhad, M. R., Marchetti, J. M., Martínez, M., & Aracil, J. (2016). Jojoba oil: A state of the art review and future prospects. Energy Conversion and Management. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2016.10.038
- Gunstone, F. D. (1990). Jojoba oil. Endeavour. https://doi.org/10.1016/S0160-9327(05)80051-1
- Sola-Ortigosa, J., Sánchez-Regaña, M., & Umbert-Millet, P. (2009). Psoriasis del cuero cabelludo. Actas Dermo-Sifiliograficas. https://doi.org/10.1016/S0001-7310(09)71901-5