5 vragen omtrent fake news over eten

De afgelopen jaren is er vaak fake news over voeding en eten gepubliceerd. Sommige mensen schrijven wonderbaarlijke eigenschappen toe aan voedsel en anderen zijn overdreven alarmerend. Lees er meer over in dit artikel.
5 vragen omtrent fake news over eten
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Guzmán.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Fake news verschijnt steeds vaker. Dankzij sociale media en internet is er een lawine aan informatie waar we vandaag de dag toegang toe hebben. Daarom komt fake news over eten ook steeds vaker voor.

Het thema voeding is goed voor meer dan de helft (54%) van de fake news die zijn ontdekt door artsen die hebben deelgenomen aan de Study on Fake News in Health (Spaanse link).

Over het algemeen beschouwt men iets als fake news over eten wanneer het om verhalen gaat die in goede of slechte zin overdreven zijn. Dit gebeurt wanneer het voordeel van een enkel levensmiddel groter is dan dat wat gezond is. In het artikel van vandaag behandelen we 5 voorbeelden van fake news over eten die je moet kennen!

Vijf vragen omtrent fake news over eten

Een publicatie in Nutrition Today (Engelse link) suggereert dat we educatieve inspanningen moeten doen om consumenten te helpen de wetenschappelijke desinformatie die wordt gegeven over voeding te herkennen. Het doel is dat men zich meer bewust is van fake news over voeding. Let op bij termen zoals:

  • ‘nutritionele genezingen’
  • ‘wonderbaarlijke voedingsmiddelen’
  • ‘alarmerende berichten’

We gaan daarom vandaag eens kijken naar enkele van de meest populaire vragen die vaak aan bod komen bij fake news over eten. Lees snel verder om te weten of jouw kennis klopt!

1. Veroorzaakt het eten van verbrande toast kanker?

Fake news over eten

Acrylamide, een stof die is geclassificeerd door de International Association of Cancer Registries, wordt onder andere gevormd als brood aanbrand. Dit is waarschijnlijk ook kankerverwekkend voor mensen.

Verbrand voedsel geeft een stof af die bekend staat als acrylamide. Hoewel er grote hoeveelheden moeten worden gegeten om hun gevaren bloot te leggen, is het beter om geen verbrand voedsel te eten.

Om deze stof te laten verschijnen, moet het voedsel echter verminderde suikers en aminozuren (voornamelijk asparagine) bevatten en verhit worden bij temperaturen boven de 120 ° C. Daarom is het niet altijd aanwezig en het is niet exclusief het geval voor brood. Het kan ook het geval zijn bij producten zoals:

  • aardappelen.
  • kroketten.
  • gebak.
  • koffie.
  • ontbijtgranen.
  • en nog veel meer.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid uitte in 2015 haar bezorgdheid over de blootstelling aan acrylamide via de voeding. Hoewel er grote hoeveelheden moeten worden geconsumeerd om een gezondheidsrisico te vormen, is het raadzaam om de inname van acrylamide te verminderen.

Je kunt voedsel beter niet verhitten boven de 170 ° C en het voedsel mag wel een geroosterde kleur krijgen, maar niet donkerbruin of zwart zijn.

2. Kan ik volle melk drinken als ik op dieet ben?

Is de keuze voor magere melksoorten bij het volgen van een dieet om af te vallen toch een goed advies? Het was immers lang de bedoeling om het aantal calorieën en vet te verminderen zonder rekening te houden met andere aspecten van het eten.

Het huidige wetenschappelijke bewijs lijkt echter het tegenovergestelde te beweren, zoals we zien in dit artikel gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition (Engelse link).

Bovendien bevatten de Europese richtlijnen voor de behandeling van obesitas bij volwassenen zelfs onder hun aanbevelingen het vervangen van magere zuivelproducten door volle zuivelproducten als een strategie voor het onder controle krijgen van de huidige obesitasproblemen.

3. Is citroenwater reinigend?

De bewering dat citroenwater reinigend werkt en helpt om af te vallen is fake news. Het is niet zuiverend en we hebben het ook niet nodig. In feite hebben we drie organen in het lichaam die al verantwoordelijk zijn voor de reiniging, te weten de:

Citroen is rijk aan citroenzuur, een antioxidant die werkt als pH-buffer. Dit zou kunnen zijn waardoor er zoveel fake news over dit onderwerp rondgaat. Er bestaat echter niet zoiets als een echt reinigend voedsel!

4. Word je dik van fruit eten na de maaltijd?

Vrouw eet een appel

Verschillende soorten fruit leveren een variabele hoeveelheid calorieën. De hoeveelheid calorieën die een stuk fruit levert is echter altijd hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je de vrucht nu voor, tijdens of na een maaltijd consumeert.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat de hoeveelheid calorieën in een stuk fruit kan variëren afhankelijk van het moment waarop het wordt gegeten.

Er zijn juist aanwijzingen dat het gemakkelijker is om af te vallen bij een hoge consumptie van fruit en groenten. Dit artikel (Engelse link) ondersteunt dit verder. Een van de mogelijke manieren waarop groenten en fruit kunnen bijdragen aan gewichtsverlies, is het effect dat zij hebben op het gevoel van verzadiging.

5. Versnelt vijf keer per dag eten je stofwisseling?

Dit idee komt voort uit het feit dat je door te eten energie verbruikt voor het verteren en afbreken van voedsel in losse componenten. Dit is het thermogene effect van voedsel.

Het blijkt echter dat de hoeveelheid calorieën die worden gebruikt bij de spijsvertering min of meer evenredig is met het volume van het voedsel dat wordt gegeten en het type macronutriënten.

Daarom maakt het meestal niet uit of het in 3 of 5 maaltijden zit, omdat het thermogene effect hetzelfde zal zijn. Als we dus een dieet van 2.000 kcal per dag consumeren, maakt het dus niet uit of we dat over 3 of 5 maaltijden verdelen.

The Journal of Nutrition publiceerde een studie (Engelse link) waarin de auteurs concludeerden dat er geen solide wetenschappelijk bewijs is dat het verhogen van de frequentie van maaltijden een positief heeft op gewichtsverlies.

Conclusie over fake news over eten

Er is dus veel fake news over eten en met betrekking tot voedsel. Er zijn nog veel meer onderwerpen en dus niet alleen de vragen die we in dit artikel hebben besproken. Daarom kun je het beste advies inwinnen van gecertificeerde professionals, zoals je huisarts of diëtist.

Op deze manier kunnen we voorkomen dat we fake news voor de waarheid aanzien. Dit is zeer belangrijk aangezien die overtuigingen zelfs onze gezondheid zouden kunnen schaden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). “Scientific opinion on acrylamide in food.” EFSA Journal 13.6 (2015): 4104.
  • Rautiainen, Susanne, et al. “Dairy consumption in association with weight change and risk of becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study.” The American journal of clinical nutrition 103.4 (2016): 979-988.
  • Guyenet SJ., Impact of whole, fresh fruit consumption on energy intake and adiposity: a systematic review. Front Nutr, 2019.
  • Leidy HJ., Campbell WW., The effect of eating frequency on appetite control and food intake: brief synopsis of controlled feeding studies. The Journal of Nutrition, 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.