5 veel voorkomende mythes over het menselijk lichaam
Onze relatie met ons lichaam is erg problematisch. We streven altijd al naar schoonheid, maar ondanks dat feit vragen we ons af waarom dit een taboe blijft. Daarnaast was geneeskunde van oudsher geen wetenschap voor de normale mensen. Hierdoor was het makkelijk om mythes te verspreiden over het menselijk lichaam.
Mythes zijn diepgeworteld
Deze mythes zijn diep in onze cultuur geworteld. We verwarren leugens met de waarheid en hebben veel te leren over hoe ons lichaam echt werkt.
We hebben al een grote stap gezet. Nu hebben we geen interesse in er goed uitzien. We hebben interesse in wat ons gezond houdt. Ook hebben we nu meer toegang tot innovatieve klinische onderzoeken dankzij de technologische innovatie.
We zijn dichter bij het begrijpen dan ooit te voren
Ook zij we dichter bij het beantwoorden van onze vragen zodra we ons zorgen beginnen te maken. Uiteindelijk is toegang tot het internet het enige wat we nodig hebben.
Het is vaak zo dat onze vragen meestal het resultaat zijn van foute informatie. Populaire gedachten zijn zo diep geworteld, dat we hun geloofwaardigheid niet in twijfel trekken. Toch weet je ook dat je al ooit hebt ontdekt dat sommig van die gedachten en mythes onwaar zijn.
Vandaag gaan we kijken naar de 5 meest schadelijke mythes over onze lichamen en wordt het tijd deze te vergeten.
5 mythes over onze lichamen die we moeten vergeten
1. Een goede shampoo laat dode haarpunten verdwijnen
De meerderheid van de advertenties voor shampoo en conditioner beginnen met iets als: ”Heb je gespleten haarpunten?” Zij willen je overtuigen dat door het gebruik van hun product, je dit probleem kan verhelpen.
”Eindelijk kan je het lange haar hebben dat je altijd al wil. Je hoeft helemaal niet naar de kapper om gezond uitziend haar te krijgen!”
Nooit sla je een dag over want je blijft dit product gebruiken
Je begint zelfs wellicht te denken dat dit product echt werkt. Echter is het totaal niet waar. Deze producten laten je haar wellicht minder snel splijten, maar wanneer het gespleten is, is er maar één optie: knippen.
2. We gebruiken maar 10% van onze hersenen
Dit is iets wat ons vaak verteld wordt wanneer we een trucje zien. Deze goochelaars zeggen dat zij telepathie gebruiken. Ze zeggen misschien zelfs dat zij de krachten hebben om de realiteit te veranderen met hun gedachten.
Dit is wanneer ze ons eraan herinneren dat we maar een klein percentage van onze hersenen gebruiken. Echter hebben sommigen de mogelijkheid om het mentale spieren te verbeteren, met als resultaat dat zij onze gedachten kunnen lezen.
We gebruiken een groot deel van onze hersenen
Het is wellicht bedriegend, maar het is niets meer dan een mythe over ons lichaam. Het is gebleken dat wanneer we slapen, je cerebrale cortex niet stopt met werken. We gebruiken allemaal een groot percentage van onze hersenen.
3. Wanneer we volwassen zijn, stoppen onze cellen met vermenigvuldigen
We denken dat ouder worden te maken heeft met dat onze cellen zich niet meer vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaan rimpels in je huid en gaan je botten pijn doen.
Echter is dit helemaal niet waar.
- Je cellensysteem is altijd aan het werk. Er zijn altijd veranderingen gaande.
- Naarmate de tijd verstrijkt, verandert de manier waarop je cellen werken.
- Maar wat er ook gebeurt, ze blijven zich altijd vermenigvuldigen.
4. Tanden zijn wit
We zetten de tv aan en daar zijn ze: perfecte witte tanden. Vervolgens kijken we naar onszelf in de spiegel en realiseren we ons dat onze tanden geel zijn, ondanks dat we onze tanden elke dag poetsen.
Waarom? Dat is makkelijk. Dit is de natuurlijke kleur.
Perfect witte tanden zijn een resultaat van bleekbehandelingen, die giftig kunnen zijn op langere termijn.
5. Ons lichaam is vatbaarder voor verkoudheid wanneer we het koud hebben
Misschien trekt deze mythe de meeste aandacht. Komen verkoudheid en griepjes niet veel vaker voor in de winter? Ja, maar dit is niet omdat onze lichamen zwak zijn door de kou.
Lage temperaturen houden virussen in leven en houden ze ook sterker. Dit betekent dat ze zich sneller kunnen verspreiden en makkelijker ons immuunsysteem kunnen verslaan.
Het is de kracht van het virus die verbetert, niet onze gevoeligheid die toeneemt.
Help je immuunsysteem een handje
Hierom is het verstandig om meer vitamine C te nemen om te voorkomen dat je een virus te pakken krijgt. Als de virussen sterk zijn, heeft je immuunsysteem meer kracht nodig om ze te bestrijden.
Deze mythe’s over het lichaam leiden ertoe dat we niet goed voor onszelf zorgen. Daarom is het erg belangrijk voor ons om hierover te praten, zodat we kunnen ontdekken wat waar is en wat niet. Wanneer we deze mythe’s verdrijven, komen we een stukje dichter bij een gezonde levensstijl.
Laat ons je helpen mythes te ontzenuwen
Je kan op ons rekenen wanneer je ongerust bent over bepaalde mythes. Wij zullen je met plezier alle antwoorden geven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Oral health conditions. (2016).
cdc.gov/oralhealth/conditions/index.html - Robynne Boyd, “Do People Only Use 10 Percent Of Their Brains?,” Scientific American, February 7, 2008
- Boldrini M, Fulmore CA, Tartt AN, Simeon LR, Pavlova I, Poposka V, et al. Human Hippocampal Neurogenesis Persists throughout Aging. Cell Stem Cell [Internet]. 2018 Apr 5 [cited 2019 Jan 24];22(4):589–599.e5. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29625071
- Tamerius J, Nelson MI, Zhou SZ, Viboud C, Miller MA, Alonso WJ. Global influenza seasonality: Reconciling patterns across temperate and tropical regions. Environmental Health Perspectives. 2011.