Gespleten haarpuntjes voorkomen door je haar goed te verzorgen

Wist je dat het om van gespleten haarpuntjes af te komen, van essentieel belang is dat je je dieet verbetert? Op deze manier bescherm en versterk je je haar van binnenuit.
Gespleten haarpuntjes voorkomen door je haar goed te verzorgen
Maria del Carmen Hernandez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 21 november, 2022

Beschadigd haar is ieders nachtmerrie. Bovendien kan het in deze steeds veranderende wereld waarin bijna al je tijd in je werk en je verplichtingen gaat zitten, moeilijk zijn om ook nog eens de tijd te vinden om voor je haar te zorgen. Een van de voornaamste dingen waar vooral vrouwen zich aan storen, zijn die gespleten haarpuntjes, die zich voordoen wanneer de puntjes van je haren uit elkaar gaan staan.

Maak je echter geen zorgen!

In dit artikel vertellen we je namelijk hoe je van deze gespleten haarpuntjes kunt afkomen door je haar goed te verzorgen.

Vergeet niet dat elke behandeling die je zelf thuis toepast, zeer zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Om problemen te voorkomen, kun je natuurlijk ook een professional inschakelen.

Hoe je die gespleten haarpuntjes kunt voorkomen door je haar goed te verzorgen

Meisje dat naar haar gespleten haarpuntjes kijkt

1. Volg de aanbevelingen van je haarstylist op

Het eerste dat je moet doen, is de aanbeveling opvolgen die veel stylisten geven om je puntjes om de twee maanden bij te laten punten. Dit is een tip waar veel mensen zich religieus aan houden, en het levert zeer goede resultaten op. Als je je puntjes regelmatig bijhoudt, kun je dezelfde lengte behouden en die hatelijke gespleten haarpuntjes voorkomen.

Er bestaan veel verschillende soorten manieren van knippen en hulpmiddelen die je kunt gebruiken zonder je haar korter te hoeven maken. Als het goed is weet je haarstylist wel een aantal tips om gespleten haarpuntjes te elimineren zonder je oorspronkelijke kapsel ook maar een milimeter korter te maken.

Als de knipbeurt eenmaal is voltooid, kan je ook aan je haarstylist vragen welke behandelingen en middelen je het beste kunt toepassen om je haar tussen knipbeurten in zo goed mogelijk te verzorgen.

2. Natuurlijke haarbehandelingen tegen droog haar

Welnu, als je niet een van die mensen bent die regelmatig naar de kapper gaan, dan kun je natuurlijk ook zelf behandelingen proberen die je haar hydrateren en de vitaliteit ervan herstellen.

Tegenwoordig bestaan er een hoop goede spoelingen en haarmaskers, maar natuurlijke producten blijven natuurlijk het meest geschikt om voor je haar te zorgen.

Laten we eens naar een paar van deze natuurlijke producten kijken!

Vrouw die haar haar verzorgt om gespleten haarpuntjes te voorkomen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel honing (25 g)
  • Het vruchtvlees van 1 avocado

Wat moet je doen?

Als je onervaren bent in de wereld van natuurlijke behandelingen, is dit mengsel van honing en avocado een goede manier om te beginnen.

  • Meng beide ingrediënten door elkaar tot het mengsel een gladde consistentie krijgt. Als je heel lang haar hebt, moet je misschien meer maken.
  • Was je haar vervolgens eerst met shampoo en verdeel daarna het mengsel over je hele haar en laat het vijftien minuten intrekken voordat je het eruit spoelt.

Nog een andere manier om je haar te hydrateren en gespleten haarpuntjes op natuurlijke wijze te voorkomen, is door je haar te verwennen met een masker van pompoen en banaan:

Ingrediënten

  • 1 kop pompoenpuree (200 g)
  • 1 banaan
  • Scheutje olijfolie

Wat moet je doen?

  • Meng de drie ingrediënten door elkaar en breng het mengsel aan op vochtig haar.
  • Laat het vijftien tot dertig minuten intrekken en spoel het vervolgens uit met veel water. Dit masker is heerlijk om je haar te hydrateren en de vitaliteit ervan te herstellen.

3. Water en conditioner

Vrouw die haar haar verzorgt om gespleten haarpuntjes te voorkomen

Ook het gebruik van een conditioner na elke wasbeurt is een uitstekende manier om die vervelende gespleten haarpuntjes te voorkomen.

Hydratatie is essentieel om te voorkomen dat je haar uitdroogt en er als gevolg lelijk uit gaat zien. Bovendien zou het verstandig zijn om je haar natuurlijk op te laten drogen, zonder een föhn of stijltang te gebruiken. Het gebruik van dit soort apparaten maakt je haar namelijk zwakker en minder levendig.

Onthoud ook dat water altijd het antwoord is: maak je haar altijd nat voordat je het kamt. Als je je haar eerst nat maakt voordat je het zorgvuldig kamt, kun je die vervelende gespleten haarpuntjes voorkomen.

4. Een goed dieet

Ons haar is samengesteld uit collageen, net als onze huid. Daarom hangt de uitstraling ervan voor een groot deel af van ons dieet.

Probeer dan ook veel water te drinken en voedsel te consumeren dat een hoge voedingswaarde heeft, zoals groenten en fruit. Het is niet voldoende om je haar alleen van buitenaf goed te verzorgen. Het succes van deze behandeling hangt namelijk ook af van hoe goed je van binnenuit voor je haar zorgt.

Het is namelijk niet alleen belangrijk om er van buiten goed uit te zien, maar ook dat je je van binnen goed voelt.

Gezond eten om gespleten haarpuntjes te voorkomen

5. Bescherm en hydrateer je haar

Regelmatig gebruikmaken van producten die je haar hydrateren en levendig houden en blootstelling aan hitte en zon vermijden, helpt ook enorm om die onaangename gespleten haarpuntjes te voorkomen. Voorkomen is alles: breng beschermende middelen aan op je haar en draag wanneer het kan een hoedje. Vermijd daarnaast blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag en kam je haar dagelijks.

Dit zijn zeer specifieke manieren om die onaantrekkelijke gespleten haarpuntjes te voorkomen.

Probeer ze eens op te nemen in je dagelijkse routine en je zult binnen no-time geweldige en opmerkelijke veranderingen zien. Zowel als het gaat om de uitstraling van je haar als de gezondheid ervan! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rele, A. S., & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science54(2), 175-192.
  • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of cosmetic dermatology12(4), 306-313.
  • Fernanda, M., & Dias, G. (2015). Hair cosmetics: An overview. International journal of trichology7(1), 2-2.
  • Gorzynik-Debicka, M., Przychodzen, P., Cappello, F., Kuban-Jankowska, A., Marino Gammazza, A., Knap, N., … & Gorska-Ponikowska, M. (2018). Potential health benefits of olive oil and plant polyphenols. International journal of molecular sciences19(3), 686.
  • Henao Padilla M. (2016). Contribución al estudio de formulación de un producto cosmético de uso capilar basado en aceite de aguacate [Tesis de maestría, Universidad Nacional de Colombia]. Archivo digital. https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/handle/unal/59512/marianahenaopadilla.2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Vallianou, N. G., Gounari, P., Skourtis, A., Panagos, J., & Kazazis, C. (2014). Honey and its anti-inflammatory, anti-bacterial and anti-oxidant properties. Gen Med (Los Angel)2(132), 1-5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.