5 manieren om bacteriële vaginose te voorkomen

Bacteriële vaginose is een vaginale infectie die uit een groei van bacteriën ontstaat. Hoewel antibiotica het kunnen behandelen en genezen, zijn er enkele natuurlijke manieren waarop je bacteriële vaginose kunt helpen verlichten en voorkomen.
5 manieren om bacteriële vaginose te voorkomen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om bacteriële vaginose te behandelen, kan je arts je enkele antibiotica in pil- of crèmevorm voorschrijven. Er zijn echter andere manieren om bacteriële vaginose te behandelen en te voorkomen. Blijf lezen om meer te weten te komen over hoe je met deze aandoening om kunt gaan.

Bacteriële vaginose is een type vaginale infectie die door een overmatige groei van bacteriën in het intieme gebied ontstaat. In haar natuurlijke staat heeft de vagina een bacteriële flora die haar tegen schadelijke micro-organismen beschermt. Wanneer de pH echter verandert, dan groeien er bacteriën en treedt er een infectie op.

Als gevolg hiervan worden ongemakkelijke symptomen veroorzaakt, zoals zware en dikke afscheiding, vieze geur en jeuk in het intieme gebied. De meeste onderzoeken geven de schuld aan het gebruik van:

  • Vaginale douches
  • Producten met een geurtje.
  • Onbeschermde seks.
  • Bepaalde medicijnen.

Wat kun je dus zelf doen om bacteriële vaginose te behandelen of te voorkomen? Lees er in dit artikel alles over en bepaal uiteindelijk zelf wat voor jou het beste werkt.

Manieren om bacteriële vaginose te verzorgen en te voorkomen

Milde gevallen van bacteriële vaginose verlopen asymptomatisch en verdwijnen zonder dat er een behandeling nodig is. Als het echter ongemak en symptomen veroorzaakt, dan kan de arts antibiotische medicijnen voorstellen, zoals metronidazol, tinidazol of clindamycine voor lokaal gebruik.

Nu zijn er, naast medicijnen, andere manieren om bacteriële vaginose thuis te behandelen. Dit zijn eenvoudige strategieën die de groei van schadelijke bacteriën helpen blokkeren en de regulering van de vaginale pH bevorderen (Engelse link).

Misschien ook interessant om te lezen:
Waarom heb je last van vaginale pijn?

1. Consumeer yoghurt om bacteriële vaginose te voorkomen

Vrouw met een bakje yoghurt

De consumptie van probiotica is gunstig om normale bacteriën te herstellen en je kunt dit doen door voedingsmiddelen zoals yoghurt te eten. Gewone yoghurt met probiotica is een zeer heilzaam voedingsmiddel voor de behandeling van bacteriële vaginose.

Dankzij levende culturen in yoghurt helpt het de normale vaginale flora te herstellen. Het versterkt op zijn beurt de functies van het immuunsysteem en verbetert de respons op ziekteverwekkers.

Om van deze voordelen te profiteren, moet je minstens één portie yoghurt per dag eten. Breng eventueel een kleine hoeveelheid yoghurt op de buitenkant van de vagina aan.

2. Neem probiotica

Gewone yoghurt is een belangrijke bron van probiotica. Er zijn echter bij de behandeling van bacteriële vaginose veel andere geschikte opties. Volgens onderzoek uit 2014 kan dagelijkse inname van probiotische supplementen vaginale infecties het hoofd bieden.

Probiotica kunnen in een breed scala aan soorten producten worden gekocht. Er zijn zelfs producten met probiotica van natuurlijke oorsprong die van gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kefir of kombucha afkomstig zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Bruine vaginale afscheiding: wat betekent dit?

3. Gebruik ademende katoenen kleding

Vrouw met slip van katoen

Ademende katoenen kleding voorkomt vocht in het intieme gebied dat infecties kan veroorzaken. Een aantal soorten onderkleding zijn van materialen gemaakt die niet zo ademend als katoen zijn. Spandex-ondergoed en andere synthetische stoffen kunnen vocht vasthouden en een ideale omgeving voor bacteriën creëren om te groeien.

Om het herstel van bacteriële vaginose te versnellen en toekomstige infecties te voorkomen, is het het beste om ervoor te zorgen dat je ademend katoenen ondergoed draagt. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je een te strakke broek draagt.

4. Beoefen goede hygiëne

Het beoefenen van goede intieme hygiënische gewoonten is de sleutel als het om het voorkomen en behandelen van bacteriële vaginose gaat. Hoewel velen het over het hoofd zien, bevinden de anale en vaginale gebieden zich dicht bij elkaar.

Bacteriën uit het rectum komen daardoor vaak in de vagina terecht. Het is daarom belangrijk om je aan de volgende tips te houden om bacteriële vaginose te behandelen of te voorkomen:

  • Je dient na het gebruik van het toilet altijd van voren naar achteren te reinigen.
  • Je moet er ook voor zorgen dat je tijdens de menstruatie tampons en maandverband meerdere keren per dag verwisselt.
  • Als je seksspeeltjes gebruikt, dan moeten ze voor en na gebruik heel goed met zeep en warm water worden schoongemaakt.
  • Als je seks hebt, dan kun je het beste een condoom gebruiken.

5. Was je handen voordat je de intieme zone aanraakt

Handen wassen om bacteriële vaginose te voorkomen

De hygiëne van het intieme gebied en onze handen, voor en na het in contact komen, voorkomt mogelijke herinfecties. Hoewel constant handen wassen deel uitmaakt van goede hygiënepraktijken, is het essentieel om hier vooral op te wijzen.

Waarom dat zo is? De meeste vrouwen wassen hun handen namelijk niet voordat ze met hun intieme gebied contact hebben. Ze doen het echter bijna altijd achteraf.

In ieder geval is het belangrijk om voor en na contact met de vagina je handen goed te wassen. Handen komen met veel oppervlakken en bacteriën in contact. Het aanraken van intieme delen kan daarom zonder voorafgaand wassen bacteriële vaginose veroorzaken of verergeren.

Zorg ervoor dat je je handen goed wast voordat je naar het toilet gaat of contact met je intieme zone hebt. Probeer voor nog meer veiligheid je handen met antibacteriële zeep te wassen.

Merk je afwijkingen in je vaginale afscheiding op? Merk je een onaangename geur op in je intieme zone? Het is mogelijk dat je bacteriële vaginose hebt. Pas bovenstaande tips toe om de effectiviteit van je behandeling te vergroten. Als je na korte tijd geen verbetering opmerkt, raadpleeg dan je arts of gynaecoloog.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.